Latviešu teātra Žerārs Filips • IR.lv

Latviešu teātra Žerārs Filips

3
Foto — Nils Vilnis
Anda Burve-Rozīte

Jaunās teātra sezonas sākumā aktieris Andris Keišs (36) kāps uz skatuves ne tikai Jaunajā Rīgas teātrī, bet arī dziedās galveno lomu leģendārajā latviešu rokoperā Kaupēn, mans mīļais!

Guna, tu esi mana Guna… Baltā līdz pusei atpogātā kreklā, ģitāru pār krūtīm šo mazo, saldo dziesmiņu 80.gadu stilā Andris Keišs kopā ar komponistu Jēkabu Nīmani izpildīja 2006.gada 15.septembrī, uznākot uz skatuves pirmizrādē Latviešu mīlestība. Iespējams, šī ir pati mazākā loma, ko izcilais aktieris nospēlējis režisora Alvja Hermaņa izrādēs 14 gadu laikā, kopš strādā Jaunā Rīgas teātra štatā. Taču zāle dziesmiņai uzgavilēja. Keišs tajā bija spējis ielikt to pašu cilvēcības lādiņu, kas raksturo visas viņa lomas. Ar Gunu Keišs uzārdīja veselu laikmetu un latvieti – romantiķi. Zālē sēdošie intelektuāļi jutās uzrunāti, sauca «bravo» un nemaz par to nekautrējās. 

Aprakstīt Keiša mazāko lomu teātrī nemaz nav dīvaini. Tie, kas ar viņu strādājuši kopā, zina, ka Keika (tā aktieri dēvē draugi, kolēģi) jebkuru lomu izstrādās ar vislielāko rūpību. Patlaban ir augusts, un viņam priekšā jauns izaicinājums: aktieris, kurš līdz šim dziedājis tikai mazas mīlas dziesmiņas, kāps uz skatuves Māras Zālītes un Jāņa Lūsēna rokoperā Kaupēn, mans mīļais!, spēlēs (dziedās!) galveno lomu. Izrādi producē Keiša sievas operdziedātājas Kristīnes Zadovskas māsa Anda, režisore – pirms pāris gadiem teātrī sevi pieteikusī Inese Mičule. Keišam šī izrāde ir izaicinājums ne tikai dziedāšanas dēļ. Tā pēc daudziem gadiem ir «izkāpšana» no Jaunā Rīgas teātra rāmjiem, viņš spēlēs kopā ar Valmieras Drāmas teātra aktieriem. «[Aigars] Vilims būs Vālodze. Ļoti interesanti uz skatuves satikties,» – tā Keišs. Viņam ir arī ko teikt par runām, ka Jaunais Rīgas teātris lēnām izplēn, jo Alvis Hermanis Rīgā ir reti, tāpēc ka daudz iestudē ārzemēs. 

Mīļākais aktieris Skrastiņš
«Kādā ziņā Alvis ir prom?» Keišs sarauc pieri, sēdēdams sava teātra pagalmiņā – Teātra bāra restorānā. Gaišzilajā krekliņā ar muskuļotām, nosauļotām rokām viņš atgādina fitnesa treneri – glīts, iesirmiem deniņiem. Šogad novembrī Keišam apritēs trīsdesmit septiņi. «Tādā, ka viņš daudz iestudē ārzemēs?» aktieris turpina. «Tāpat pagājušajā sezonā radās Melnais piens, kas ir satriecoša izrāde, radās Ziedonis un Visums ar Kasparu Znotiņu. Tas ir tikai loģiski, ka Alvis ar savu talantu ir pieprasīts pasaulē, un būtu dīvaini, ja viņš atteiktos.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu