ZZS un “Vienotība” sastrīdas par budžeta gatavošanu • IR.lv

ZZS un “Vienotība” sastrīdas par budžeta gatavošanu

37
Valdības koalīcijas partneri Augusts Brigmanis (no kreisās) un Valdis Dombrovskis. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Koalīcijā domstarpības par to, kad un pēc kādām aplēsēm nosakāms konsolidācijas apjoms

 

Valdību veidojošās partijas – “Vienotība” un Zaļo un Zemnieku savienība – otrdien Ministru kabineta sēdē sastrīdējās par nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas termiņiem.

ZZS ministri uzstāja, ka jau pirms ārkārtas Saeimas vēlēšanām jānosauc budžeta konsolidācijas apjoms un jāmin iespējamie virzieni, bet “Vienotība” bija par to, ka budžeta sagatavošanas laiks ir jāpagarina līdzīgi kā tas ir vēlēšanu gados, jo tad būtu zināma precīzāka informācija, par cik būtu jākonsolidē.

Tā kā ministri MK sēdē nespēja vienoties, tika pieprasīts balsojums. Sešiem “Vienotības” ministriem balsojot par Finanšu ministrijas piedāvātajiem termiņiem, vienam ZZS ministram pret, bet pieciem ZZS ministriem atturoties, FM sagatavotais plāns tika pieņemts valdībā. 

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), skaidrojot, kādēļ nevajadzētu steigties ar budžeta gatavošanu, uzsvēra, ka ir jāsagaida pēdējie rādītāji par iekšzemes kopproduktu un nodokļu ieņēmumu plāna izpildi. “Skatīties uz nākamo gadu ar greizām prognozēm būtu nepareizi,” sacīja Vilks, aicinot “pagaidīt divus mēnešus un uzlikt tautai mazāku konsolidāciju”. 

Pret to iebilda ZZS priekšsēdētājs un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, norādot, ka par budžeta konsolidāciju un iespējamiem virzieniem vajadzētu sākt runāt jau pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām, lai nesanākot kā citu gadu – kad pirms vēlēšanām iedzīvotājiem saka vienu, bet pēc vēlēšanām tiek darīts pavisam kas cits. 

Kā novēroja Ir.lv, diskusija starp “Vienotības” un ZZS ministriem beigās jau bija pavisam augstos toņos – ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) ieteica satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS) “mācīties lasīt”, savukārt Augulis – Kamparam – “mācīties izlasīt visu”, ne vien teikuma pirmo daļu. 

Saskaņā ar FM sagatavoto grafiku, vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvara 2012.-2014.gadam un fiskālās konsolidācijas apjoma apstiprināšanai diskusijām par valsts budžetā īstenojamās fiskālās konsolidācijas pasākumiem jānotiek līdz 1.novembrim. Savukārt lēmums par valsts budžetā īstenojamo fiskālo konsolidāciju jāpieņem līdz 8.novembrim.

Saskaņā ar likumā par budžetu un finanšu vadību noteikto Saeimas vēlēšanu gadā gadskārtējā valsts budžeta likuma projekts un vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvars iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību. Šā likuma norma pēc būtības ir piemērojama arī ārkārtas Saeimas vēlēšanu gadā, uzskata FM. Savukārt parastā gadā valsts budžets Saeimā tiek iesniegts oktobrī.

 

Komentāri (37)

P_Dancis 09.08.2011. 13.30

“…lai nesanākot kā citu gadu – kad pirms vēlēšanām iedzīvotājiem saka vienu, bet pēc vēlēšanām tiek darīts pavisam kas cits. ”

Pataloģisko demagogu partijas biedrs Vējonis protams apzinās, ka priekšvēlēšanu gaisotnē pieņemt valstij ilgtermiņā nozīmīgus lēmumus ir, mazākais, tuvredzīgi. Bet tieši tas jau arī ir ZZS mērķis – nestabilitāte.

+16
0
Atbildēt

2

    Roberts Gūtšmits > P_Dancis 09.08.2011. 14.22

    >> otra puse

    O, jā, jā!
    Un uz darbu iet arī ir tuvredzīgi, un strādāt arī, vai ne ? Jo priekšvēlēšanu gaisotnē var sadarīt kaut ko ne to …
    A nevajag cūcības taisīt un ar populismu nodarboties, vajag par valsti domāt, nevis par savu trekno, jēlo, nekaunīgo pakaļu ! … :)))

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 09.08.2011. 15.30

    Oligarhu cilvēk, ieborē vienreiz savā paurī, ka politikā ne vienmēr darbojas biznesa principi.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Dzintars Kalniņš 09.08.2011. 13.38

Jebkas, ko šobrīd runā ZZS ir tikai un vienīgi populisms. Tad, kad bija jādzēš ugunsgrēks, tad visu izdarīja Dombrovskis ar Vilku, bet tie, kas “ziepes savārīja” – ZZS, LPP/LC, TP – bija pavisam klusi un mierīgi. Tagad, kad vairs ūdens mutē nesmeļas, var sākt spēlēt spēlīties un cerēt uz lētticīgiem un aizmāršīgiem pilsoņiem, kuri nobalsos par “labo saimnieku”, kurš uz pārējo pilsētu un visas valsts rēķina, nelegāli iegūstot milzīgus naudas līdzekļu, ir izpušķojis un nobruģējis Ventspili.
Ceru, ka šoreiz būs vairāk tādu, kuri septembrī atcerēsies, ka ZZS ir tukši populisti, kuri klanās Lemberga priekšā un ietekmē tiesu varu sava “saimnieka” labā.

+15
-1
Atbildēt

10

    >> changalis

    Muldonīt, viss ir pilnīgi un precīzi otrādi! Jēlie ir bijuši faktiski VISĀS valdībās kopš 2002. gada. Un, ja valstī kaut kas ir ticis sačakarēts, tad viņi ir tieši tikpat līdzvainīgi, kā pārējās partijas. Bet diezgan daudzās jomās – pat izcili pacentušies, lai visu salaistu dēlī. Piemērs – ceļi, kuru bēdīgais stāvoklis ir tiešas sekas Autoceļu fonda likvidēšanai.
    Kas attiecas uz to, ka jēlie kaut ko būtu izglābuši – pastāsi man KONKRĒTI, ko tieši ??
    KO TIEŠI viņi ir labu izdarījuši, investējot valstī 5 (PIECUS !!!) miljardus, ja Latvija pārliecinoši joprojām ir pēdējā vietā gan Eiropā, gan starp Baltijas valstīm ekonomisko un sociālo rādītāju ziņā ? Piezīmēsim, ka visas tās Bulgārijas, Igaunijas un Lietuvas NAV dabūjušas tādus miljardus un iztikušas ar iekšējiem resursiem !
    KONKRĒTI, nevis kārtējo jenotu sviestu no sērijas, kādi mēs balti un pūkaini !

    +1
    -13
    Atbildēt

    0

    >> rinķī apkārt

    Kas attiecas uz „LR politisko tirgu”, man liekas, ka tas cirks, kas notika pēc iepriekšējām vēlēšanām, tā plēšanās par amatiem, jenotu fīreriņu ambīcijas, melošana un iepriekš solīto koalīcijas partneru – Vislatviešu nekaunībā uzmešana – pierāda, ka ar tirgu nodarbojas kā reize jenoti. Neatceros, ka saskaņiešim būtu kaut reizi bijušas šajā sakarā kādas problēmas. Tieši otrādi – Rīgas domes koalīcija šos divus gadus ir bijusi izcili stabila, monolīta, bezkonflikta un bez jekādas netīrās veļas mazgāšanas un amatu tirgošanas. Nevajag ar savu šmulīgo pirkstiņu uz citiem rādīt, ja pašiem viss ģīmis vienos dubļos … Vispretīgākie tirgoņi uz mūsu politiskās skatuves ir tieši jenoti … :)))

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    >> changalis

    Ļoti saturīgi.
    Kā vienmēr – kad jenotiem nekā nav, ko ARGUMENTĒTI iebilst un savu pašslavinošo ļurināšanu pamatot …
    Ko arī vajadzēja pierādīt .. :)))

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    buchamona > Dzintars Kalniņš 09.08.2011. 14.28

    Izteicos neprecīzi, piedod :) Šinī gadījumā ar ” mēs” biju domājis ne tik daudz Tevi, cik mūsu ” LR politisko tirgu”, kuram arī mēs ar Tevi esam piederīgi. Neesmu līdz šim dzirdējis nevienu vērā ņemamu argumentu no mūsu politiskās dzīves ” pārvaldītājiem”, ar kuru tiktu pamatota pārliecība par to, ka SC kā koalīcijas partneris pēc šīm vēlēšanām atbalstīs reformas, kuras visu laiku šis pats SC līdz ārkārtas vēlēšanām ir gremdējis. Argumentu vietā – apšaubāma matemātika.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Dzintars Kalniņš 09.08.2011. 14.05

    SC “nebija pie sprices”, bet lieliski lietoja šīs pašas “sprices” atnestos labumus. Nesaprotu, kāda iemesla dēļ mēs paši sevi mānām

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    @rinki apkart
    Īsti nesaprotu, ko domā ar “mēs sevi mānām”. Kā jau minēju, SC neatbalstu un tas, manuprāt, ir būtiskāk. Katram jau mums var būt dažādi viedokļi, kāpēc atbalstīt vai neatbalstīt. Par SC jau mūsu (ne)atbalstīšanas pozīcija sakrīt. Pārējais jau ir “tukšu salmu kulšana”. ;)
    Priekā!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Dzintars Kalniņš 09.08.2011. 13.50

    Es Tevis nosauktajai kompānijai vēl pieskaitītu SC :)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Kurmīt, ja vēlies saturīgi, tad nesāc ar uzrunu “muldonīt”! ;)

    Iemetīšu te vienu saiti uz rakstu, kur pa lielam ir argumenti tam, ko rakstīju iepriekš. Nav jēgas pārrakstīt to visu. Kā arī viedoklis “no malas” ;) http://ej.uz/uxe1

    Priekā, mans aklais un tumsonībā mītošais draugs!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    SC neminēju, jo viņi īsti nebija “pie šprices”, kad Kalvītis kopā ar Šleseru deva “gāzi grīdā”.
    Man SC neliekas saistošs citu apsvērumu dēļ – būtiskākais ir tas, ka viņi balsojumā par Šleseru nobalsoja pret tiesisku valsti. Protams, klāt vēl nāk arī pārējās lietas – spēlēšanas (populisms un demagoģija) ap un par valodas un okupācijas jautājumiem.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    @kurmītis
    Sveiks, sen pazudušais, pazemē un tumsībā mītošais, mans aklais draugs!

    Bija doma kaut ko argumentētu atbildēt, bet laikam netērēšu savu laiku, jo garīgi slimi cilvēki ir jāpieņem tādi kādi viņi – jāsamīļo, jāpaglauda galviņa un jāpasaka, ka viss būs labi.

    Kurmīt, viss būs labi – nebūs septembris galā, kad saimnieki būs pie tevis. Paglabāti pazemē, mūžīgi mūžos. Āmen!

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 09.08.2011. 13.47

ZZS paliek sev uzticīga – cer tikai uz populismu.
Vējonis gan labāk tiešām būtu pētījis, ko Kargins tur dara ar tām zemēm un ezeriem Latgalē, un par Auguli vispār sen prasās kompetento iestāžu izmeklēšana, cerams, drīz sekos saimnieka pēdās.

+12
0
Atbildēt

1

    Roberts Gūtšmits > mary75 09.08.2011. 14.39

    >> dzeris

    Tad populisms tagad ir arī likumu ievērošana ? Piemēram „Likuma par budžetu” ? … :)))

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu