Imants Kalniņš, Inga Kalna un Filips Glāss Cēsīs • IR.lv

Imants Kalniņš, Inga Kalna un Filips Glāss Cēsīs

27

Nedēļas nogalē Cēsu mākslas festivālā – divas kinofilmas, teātra izrāde Melnais piens, kamermūzikas koncerts ar Ingu Kalnu un klavieru kvartetu RIX  un festivāla gala koncerts Cēsu pils estrādē

 Piektdien, 5.augustā plkst. 20.00 Cēsu meža skolas zālē muzicēs izcilā dziedātāja Inga Kalna un klavieru kvartets RIX, kurā apvienojušies četri latviešu mūziķi no dažādām valstīm. Programmas intriga būs komponista Artura Maskata jaundarbs Venēcijas rindas soprānam un klavieru kvartetam ar dzejnieku A.Ahmatovas, J.Brodska, R.M.Rilkes, Raiņa vārdiem. Vēl tiks atskaņoti G.Mālera un S.Taņejeva klavieru kvarteti.

Festivāla gala koncertā Cēsu pils estrādē 6.augustā plkst. 21.00 tiks atskaņoti divu komponistu – Imanta Kalniņa un Filipa Glāsa 70. – 90. gados tapuši darbi. Kalniņa oratorija Rīta cēliens komponēts 1977. gadā par godu Andreja Upīša simtajai dzimšanas dienai, taču šis skaņdarbs pēdējo divdesmit gadu laikā piesardzīgi apiets un tikpat kā nav izpildīts. Rīta cēliena atskaņojumā piedalīsies operas solisti Kristīne Zadovska, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis, koris Latvija un Cēsu festivāla orķestris, stāstnieku lomās iejutīsies aktieri Rēzija Kalniņa un Kārlis Auškāps.

 Savukārt Filipa Glāsa Ceturtā simfonija Heroes sacerēta 1996.gadā. Simfonijas pamatā ir Deivida Bovija un Braiena Īno albums Heroes, kas nāca klajā 1977. gadā un kopš tā laika daudziem joprojām ir kulta disks. Bovijs tolaik bija tikko pārcēlies uz dzīvi Rietumberlīnē un Heroes atspoguļoja viņa un Īno pasaules izjūtu aukstā kara traģiski sašķeltā pilsētā. 

 Simfonijas atskaņojumu papildinās kinorežisora Dāvja Sīmaņa un gaismu mākslinieka Igora Kapustina video un gaismu instalācija, kas greznos gan estrādi, gan pilsdrupu siluetus, skaņumākslai piešķirot papildu informatīvo lauku. Abu skaņdarbu muzikālā vadība būs jaunā un ekspresīvā latviešu diriģenta Aināra Rubiķa rokās.

Sestdien, 6.augustā plkst.18.00 vecajā alus brūzī tiks izrādīta Jaunā Rīgas teātra izrāde Melnais piens. Biļetes uz šo izrādi jau izpārdotas!

Šonedēļ vēl var noskatīties divas kinofilmas:  4.augustā Orfejs (rež. Žans Kokto) un latviešu kino režisora Kaspara Gobas starptautisku atzinību ieguvušo dokumentālā filma Homo@LV. Kino seansi notiek Cēsu pils pagalmā plkst 22.0o

Pilsētas Rožu laukumā 6. augustā sākot no plkst. 23.00 būs iespēja vērot jauniešu audiovizuālā konkursa darbu otro skati.

Līdz 14. augstam ir iespēja apmeklēt festivāla vizuālās mākslas skates: Baltijas laikmetīgās mākslas izstādi Cēsu Vecajā alus brūzī Starptelpa, Cēsu Pils klētī multimediālu projektu Džons Keidžs Krievijā un pasaulē, Pils klēts kompleksā Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalāciju Kas man ko slēpt, sēžot vienam rožu dārzā, kā arī Modes mākslas izstādi Work-it-out, un fotogrāfa Jāņa Deināta personālizstādi Cēsu Izstāžu namā.

 

 

 

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu