Informācijas nesēja • IR.lv

Informācijas nesēja

1
Kristīne Kārkle-Kalniņa. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Atzīmējot desmit gadu jubileju, muzikālā apvienība Raxtu Raxti un tās soliste Kristīne Kārkle-Kalniņa pusotru mēnesi ar koncertiem pieskandinās Latviju. Kristīne ir pārliecināta, ka tautas mūzika ir neizsīkstošs avots, kurā katrs var smelties spēku

Ja dažos vārdos būtu jāraksturo Kristīne, es teiktu, ka viņa ir daiļa, laipna, mierpilna un neuzbāzīgi dzīvesgudra. Strādīga un stipra. Viņas skanīgā balss un personības starojums spēj piepildīt vislielāko koncertzāli. Viņa ir mūsdienu tautas mūzikas apvienības Raxtu Raxti līdere, soliste un vienīgā meitene kā roze puišu dārziņā. Vai drīzāk kā saule. Arī grupas jaunajam albumam dots nosaukums Vidū Saule. 

Ilgus gadus Raxtu Raxti asociējušies ar komponista Imanta Kalniņa mūziku, kurai grupa piešķīra savu īpašo folka rokrakstu, autora kompozīcijas pietuvinot tautasdziesmas skanējumam. Taču jaunajā albumā un jubilejas koncertos viņi atgriezīsies pie saknēm — dažādās izloksnēs dziedātas tautas mūzikas no dažādiem novadiem. Protams, arī klausītāju iemīļotās Kalniņa dziesmas būs — tās viņi dziedāšot, kamēr pastāvēs, teic Kristīne. 

Jubilejas koncerttūre tikai nesen sākusies, bet publikas interese ir tik liela, ka jau izsludināti trīs papildkoncerti. Mūziķi jūtas priecīgi un pārsteigti. Kristīne spriež: «Karš Ukrainā sabiedrībā pamodinājis mazliet snaudošās patriotisma jūtas un interesi par latvisko kultūru, tautas mūziku — to, kas ir tikai un vienīgi mūsu. Grūtos brīžos tautasdziesma dod spēku. Mums gan šis laiks nav tik grūts kā ukraiņu tautai, tomēr viegls tas arī nav.» 

Raxtu Raxti spēlēs un dziedās līdz pat 20. novembrim astoņās Latvijas pilsētās, notiks arī tradicionālais 18. novembra svētku koncerts, kas šogad būs Dailes teātrī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu