Rīgas centrā aizliedz tingeltangeļus • IR.lv

Rīgas centrā aizliedz tingeltangeļus

20
Atrakcijas pavasarī Esplanādē Rīgas centrā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Kultūras ministrija grozījumus izstrādājusi pēc pavasarī pieredzētā Esplanādē 

Valdība otrdien apstiprinājusi Kultūras ministrijas (KM) iniciētos grozījumus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības noteikumos, lai turpmāk te neparādītos vidi degradējošas pagaidu būves.

„Tingeltangeļi Rīgas vēsturiskajā centrā bija kliedzošā pretrunā Rīgas būtībai un kvalitātei. Līdzšinējā galvaspilsētas vadības nerēķināšanās ar ekspertu un sabiedrības viedokli par vēsturiskā centra attīstību līdz ar grozījumu pieņemšanu ir būtiski ierobežota,” uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

Ministrija grozījumus izstrādājusi pēc tam, kad pavasarī Esplanādē tika uzstādītas atrakcijas, informē KM. Tas bija pretrunā ar Rīgas vēsturiskā centra kvalitāti un saistībām, ko Latvija uzņēmusies, vēsturisko centru iekļaujot UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Turpmāk atrakciju iekārtas un citas pagaidu būves varēs uzstādīt, ja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) sniegs pozitīvu atzinumu pēc Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes attiecīga lēmuma. 

Arī VKPAI vadītājs Juris Dambis atbalsta šo lēmumu, sakot: „Pavasarī notikušais gadījums Esplanādē pierāda, ka Rīgas vēsturiskā centra attīstības jautājumus nevar pilnībā uzticēt Rīgas domei.” 

Pašvaldībai inspekcijas atzinumu būs jāsaņem gadījumos, kad publiskās ārtelpas pārveidojumi “vērtējami kā būtiski”, proti, uz vairāk nekā piecām dienām paredzēts uzstādīt konstrukcijas, kas augstākas par 10 metriem (aptuveni trīsstāvu mājas augstumā). Ierobežojums neattieksies uz konstrukcijām, kas paredzētas preču pārdošanai publisko pasākumu norises laikā un vietā, kā arī pārvietojamām skatuvēm, informē KM. 

Pavasarī uzstādītās atrakciju iekārtas Raiņa parkā VKPAI novērtēja kā kultūrvēsturisko vidi degradējošas, tā vizuālais, skaņas un krāsu noformējums – bezgaumīgs. Inspekcija aicināja atrakcijas izvietot ārpus vēsturiskā centra teritorijas, taču dome parka darbības termiņu pat pagarināja.

Komentāri (20)

harijs_m 03.08.2011. 09.13

Pilnīgi nepieciešams KM lēmums! Nu jau kādu laiku Rīga (un lielā mērā arī Jūrmala) strauji virzās pseidokultūras virzienā. Tiek izdabāts lielai naudai, sliktai gaumei un “savējiem”. Mēs strauji attālināmies no Eiropas kultūras pilsētām. Opermūzikas festivāls notiek Siguldā, Galantes “Summertime” – Jūrmalā. Un Rīgā? Nāk prātā vienīgi starptautiskais baleta festivāls (paldies par to Litai Beiris!)Par spēļu ellēm. Saņemam dūšu un taisām ciet! Lai man neviens nestāsta par zaudētajām darba vietām, budžetā neienākušo naudu, spēļu biznesa noiešanu pagrīdē utt. Tie, kas ir azartspēļu atkarīgi vai adrenalīna mednieki, iespēju spēlēt atradīs, bet spēļu aizliegšanas sociālais pozitīvais aspekts ir nepārvērtējams.

+1
0
Atbildēt

1

    liina > harijs_m 03.08.2011. 10.20

    Naudu spēļu elles ienes pamatīgu, ja neticas, vajag aizbraukt ekskursijā uz Vegasu apskatīties, ko var uzbūvēt par zaudētāju naudu :). BET to vajag slaukt no ārzemju tūristiem nevis vietējiem darbarūķiem, tie savu naudu lai tērē derīgākām lietām. Vajag kādus desmit lielus kazino labākajās viesnīcās un viss. Un pamatīgu maksu par licenci un kārtīgus nodokļus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ainārs 02.08.2011. 15.38

Beidzot! Kāda problēma Rīgas Domei tingeltangeļus uzstādīt Purvciemā, Zipčikā vai kaut vai visos mikrorajonos, lai taču proletariāts priecājas! SC dabūtu vēl vairāk balsu!

+4
-3
Atbildēt

0

Una Grinberga 02.08.2011. 15.05

Vispār varētu RD aizliegt rotāt un rīkot pasākumus – nu, nevar taču pilsēta pārvērsties par “славянский блеск”!

+2
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu