Māra Bišofa zīmējumu izstāde • IR.lv

Māra Bišofa zīmējumu izstāde

28

Tirdzniecības centrā Galerija Centrs ir apskatāma mākslinieka Māra Bišofa zīmējumi 

Skatītājiem tiek piedāvāti atlasīti darbi no zīmējumu sērijas My Latvia, too. Bišofa darbi vienmēr ir izcēlušies ar lielisku humora izjūtu un lakonismu, ieņemot nozīmīgu vietu Latvijas mākslas vidē.

Kādi mēs, latvieši, izskatāmies no malas?

Cik tuvu drīkst pieiet latvietim?

Vai sēņošana ir mūsu nacionālā īpatnība?

Un – vai spējam pasmieties paši par sevi?

Māra Bišofa zīmējumu izstāde, kas pašlaik ir apskatāma Galerija Centrs, liek ne tikai paskatīties uz sevi no malas, bet arī pasmaidīt par vienmēr tik nopietnajiem latviešiem. Autora darbi, kas radīti sērijā My Latvia, too, trāpīgi un ar lielisku humora izjūtu ataino mūsu ikdienas gaitas, uzskatus un sadzīvi Rīgā un Latvijā.

 Zīmējumu sērijas My Latvia un My Latvia, too tapušas sadarbībā ar Latvijas institūtu un ir izdotas atsevišķās grāmatās. Vienkāršie un asprātīgie zīmējumi trāpīgi raksturo tikai mums piemītošas rakstura īpašības, attieksmi pret dažādiem notikumiem un vājības. Piekrītot vispār pieņemtajam uzskatam, ka latvieši neprot pasmieties par sevi un visu uzņem pārāk nopietni, var teikt, ka Māra Bišofa ironiski labsirdīgā daiļrade ir izņēmums mūsu mākslas telpā.

Māris Bišofs (dz.1939.g. Rūjienā) ir pirmais mākslinieks, kurš ir saņēmis Latvijas Mākslas akadēmijas interjerista diplomu. Jau studiju gados mākslinieks apzināti pievērsās ironiskajam zīmējumam, radot karikatūras žurnālam Dadzis. Pēc studiju beigšanas savu karjeru turpināja Maskavā, bet no 1972. līdz 2003.gadam dzīvojis emigrācijā – Izraēlā, Francijā un ASV. Šajā laikā viņa darbi tikuši publicēti izdevumos The Washington Post, The New Yorker, The New York Times, Newsweek Magazine u.c. Atgriežoties Latvijā, mākslinieka darbi ir publicēti laikrakstā Diena, žurnālos Rīgas Laiks, Ir.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu