Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Konija Kopelova (84) un Filisa Sīgela (76) svētdien kļuva par pirmo pāri Manhetenā, kas tūlīt pēc jaunā likuma stāšanās spēkā izmantoja iespēju salaulāties. Ņujorka ir sestais un lielākais ASV štats, kur tagad atļautas arī viendzimuma laulības. Maijā veiktā Gallup aptaujā noskaidrots, ka visā Amerikā šādu līdztiesību atbalsta 53% iedzīvotāju.

Nedēļas notikumi pasaulē

Aptuveni 150 000 tūkstoši cilvēku pirmdienas vakarā pulcējās Oslo centrā, lai pieminētu pagājušo piektdien notikušā slaktiņa upurus. Labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, kura sarīkotos teroraktos Norvēģijā pagājušo piektdien gāja bojā 76 cilvēki, ir paziņojis policijai, ka viņam bija nodoms nogalināt bijušo premjeri Grū Harlemu Bruntlanni. Viņa sarīkotajā sprādzienā Oslo centrā bojā gāja astoņi cilvēki un vēl 30 ievainoti, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 68 cilvēki un vēl 67 ievainoti.

Starptautiskais Valūtas fonds pirmdien aicināja ASV nekavējoties paaugstināt valsts parāda griestus, lai neradītu draudus globālajai ekonomikai. SVF direktoru padome aicina pakāpeniski atslābināt bezprecedenta atbalsta pasākumus ekonomikai, kas tika sākti, lai novērstu 2008./2009.gada finansiālās un ekonomiskās krīzes sekas. Savukārt ASV Kongresā republikāņi un demokrāti pirmdien turpināja sarunas, cenšoties rast izeju no pašreizējā strupceļa, kas liedz vienoties par līdzšinējo ASV federālā parāda griestu paaugstināšanu.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s pirmdien paziņoja, ka pazeminājusi Grieķijas reitingu par trim pakāpēm, līdz ar to šīs valsts reitings ir tikai vienu pakāpi no līmeņa, kas atbilst maksātnespējai. Grieķijas obligāciju reitings samazināts no Ca līdz Caa1. Eirozonas ārkārtas sammitā Briselē pagājušo ceturtdien tika panākta vienošanās par jauna starptautiskā aizdevuma piešķiršanu Grieķijai 109 miljardu eiro apjomā nākamo triju gadu laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu