Vai tauta ir debila? • IR.lv

Vai tauta ir debila?

25
Foto: Jānis Saliņš, F64
Aivars Ozoliņš

Saeimas kolektīva atlaišana vēl nav kļūdas labojums

Uzreiz pēc tautas nobalsošanas par Saeimas atlaišanu daži sevi par “politikas vērotājiem” vai “politologiem” dēvējoši algoti sabiedrisko attiecību speciālisti un citādi politbiznesa grupām pietuvināti ļaudis stājušies apšaubīt vēlētāju spriestspēju, ka tie lēmuši atlaist parlamentu, kuru paši necik sen ievēlējuši.

Bet sevi par referenduma galveno iemeslu pasludinājušais un vienmēr burbuļaini runātīgais Aivars Lembergs, referenduma dienā arī brīdinājis, ka balsot par Saeimas atlaišanu būšot “muļķība”, svētdien ieturēja pauzi, kaut gan tieši tāda, viņaprāt, “muļķība” ir notikusi milzu apmērā.

Tautas partijas «pozitīvisma» kampaņas taisītājs pirms 9.Saeimas vēlēšanām Jurģis Liepnieks gan neklusē un jautājumu uzstāda pavisam asi. Svētdien Radio SWH viņš sprieda – vai nu politiskā sistēma ir aplama, vai nu sabiedrība ir “pilnīgi debila, nespējīga domāt un izdarīt saprātīgas izvēles”, ka tagad tādā vienprātībā vērsusies pret pašas pērnruden izdarīto izvēli.

(Liepnieks gan neprecizēja, vai tauta ir debila tāpēc, ka ļaujas pirms vēlēšanām debilizēties no viņa un citu “polittehnologu” brūvētajiem meliem, vai arī tāpēc, ka pārstāj tiem ticēt, kad pārliecinās, ka tie ir bijuši meli.)

Kļūdas labojums

Atšķirībā no citām reizēm, kad balsošana par reklāmām drīz pēc vēlēšanām izvēršas par vilšanos un bezcerību, Zatlera ierosinātais referendums šoreiz tik tiešām devis iespēju labot vēlēšanās izdarīto izvēli. Vēlētāju balsojums šajā referendumā ir pārliecinošāks nekā jebkurā no iepriekšējiem. (Par referendumu vēsturi Latvijā skatīt resursos).

Taču Saeimas kolektīva atlaišana vēl nav kļūdas labojums. Mainīt Lemberga kopto un Liepnieka apkalpoto naudas varas, melu un izlikšanās kroplo “sistēmu” varēs vēlēšanās septembrī. “Pielikt punktu dažu personu grupu patvaļai”, kā to svētdien TV3 raidījumā Nekā personīga novēlēja prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, būs krietni sarežģītāk, nekā atlaist Saeimu ar sajūtu, ka viss “piegriezies”, kā to vienkāršā valodā teic referenduma ierosinātājs Valdis Zatlers. Nākamā Saeima atkal, kā vienmēr, būs ļoti dažādu izvēļu summa.

Tā būs ne tikai vēlētāju, bet – un turklāt pirmām kārtām – arī politiķu izvēle, vai mainīt līdzšinējo politisko kultūru. Jo nepilnos divos mēnešos līdz vēlēšanām cilvēki diezin vai aizmirsīs, ka var arī citādi. Tāpēc, rēķinot, kurš ir ieguvējs, kurš zaudētājs, var sākt ar vispārīgu secinājumu, ka zaudējuma sajūta droši vien ir itin visiem nu jau atlaistajā Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, ja arī zaudējuma smagums katram ir citāds. Un, lai nu kurš, bet Lembergs gan ir zaudētājs.

Zatlers pret Lembergu – 95:5

Vislielākais atbalsts pašreizējai Saeimai, tātad Lembergam un viņa pārstāvētajai politbiznesmeņu kastai, ir Vitebskā un Ventspilī, rāda referenduma rezultāti.

Balsošanas iecirknis Vitebskā ir vienīgais, kurā pret Saeimas atlaišanu nobalsoja vairāk pilsoņu nekā par atlaišanu – pieci no astoņiem tur balsojušajiem jeb 62,5 procenti. Bet Ventspilī 11,2 procenti “pret” balsojušo ir krietni augstāks rādītājs nekā valstī vidējie 5,48 procenti. Tomēr “pilsētas saimnieks” Lembergs šos skaitļus diezin vai minēs savas dižās ietekmes pamatošanai.

Lembergs pats piedāvājās pārstāvēt tos, kuru pārmērīgo ietekmi uz politiku prezidents Zatlers vēlējās mazināt, ierosinādams atlaist Saeimu. Un pats bija Saeimas atlaišanas ierosināšanu definējis kā Zatlera personisku vēršanos pret personiski viņu, Lembergu.

Zatlers 28.maijā, paziņodams tautai par savu rīkojumu nr.2, nevienu oligarhu vārdā nenosauca. Taču jau nākamajā dienā Lembergs pats pieteicās, turklāt kā «vienīgais» prezidenta rīkojuma iemesls. “Prezidents Zatlers izvēlējās galēju populismu un, protams, neatrada nevienu citu visu nelaimju un neveiksmju cēloni, kā tikai un vienīgi oligarhu Lembergu,” Lembergs pauda avīzē NRA. Un paziņoja tieši Zatleram: “Jūs varat ielikt mani cietumā, zākāt, apsmiet un pat fiziski iznīcināt, bet jūs nevarat mani salauzt!” Jo, raugi:”Tauta ir vieda un gudra”.

Lembergs definēja tautas nobalsošanu kā “Zatlers pret Lembergu” un zaudēja ar rezultātu 5 : 95. Vienos vārtos. Un pat savā šķietami drošajā pilī Ventspilī piedzīvoja sagrāvi – 11 : 89. Vēl referenduma dienā viņš uzstāja, ka “manis dēļ nebija jāatlaiž tas parlaments”, un brīdināja pirmīt “viedo un gudro” tautu, ka Saeimas “atlaišana būtu muļķība”. Pēc dažām stundām izrādījās, ka viņu atbalstījuši tikai 1432 no 11 333 referendumā balsojušajiem ventspilniekiem. Pieci cilvēki Vitebskā diezin vai mīkstina šādu sakāvi.

Vai tauta ir “vieda un gudra”, vai tomēr “pilnīgi debila”? Turēties pie pirmā – ka ir vieda un gudra – Lembergam nozīmētu atzīt, ka viņš Latvijas politikā vairs nav vajadzīgs. Pateikt otro kopā ar Liepnieku nozīmētu faktiski to pašu. Jo, lai arī kā viņi abi vērtētu 95 procentu balsotāju izvēli, pašiem piedien vairs tikai sūroties par pasaules muļķību, nevis šiverēt politikā.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu