Norvēģu terorists uzsācis "krustakaru" • IR.lv

Norvēģu terorists uzsācis “krustakaru”

24
Cilvēki pie Oslo katedrāles noliek ziedus, pieminot piektdienas teroraktu upurus. Foto: EPA/LETA

Labējais ekstrēmists atzīst vainu teroraktos, sludina krustakaru pret musulmaņiem

Valdības ēku kvartāla spridzināšanā Oslo un masveida slepkavībā Ūtoejas salā apsūdzētais 32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Anderss Berings Breivīks ir atzinis savu vainu abos uzbrukumos, vēsta BBC. Viņa advokāts paziņojis, ka Breivīks jau ilgāku laiku plānojis šo noziegumu, un atzīst savu nodarījumu par “šaušalīgu, bet nepieciešamu”. Sīkāk savus motīvus viņš skaidros pirmdien tiesā.

Kā ziņots, piektdien Norvēģijā divos teroraktos gājuši bojā vismaz 92 cilvēki. Upuru skaits vēl var augt – valdības ēkas esot pārāk bīstamā stāvoklī, lai tās pārmeklētu pēc postījumiem, ko izraisīja automašīnā ievietots jaudīgs spridzelis. Līdz šim policija apstiprinājusi 7 bojāgājušos Oslo sprādzienā, bet 85 jaunieši kļuvuši par upuriem slaktiņā, ko Breivīks sarīkoja Norvēģijas valdošās Darba partijas jaunatnes organizācijas nometnē Ūtoejas salā Oslo pievārtē, kur viņš ieradās pārģērbies par polictistu un aptuveni pusotru stundu turpināja šaušanu, līdz likumsargi viņu aizturēja. 

Mediji vēsta, ka dažas stundas pirms teroraktu sākuma Breivīks publiskojis savu manifestu, ko pēc paša teiktā veidojis vairākus gadus, nosaucis par “Eiropas neatkarības deklarāciju – 2083” un noformējis ar templiešu ordeņa simboliku un uzsaukumu latīņu valodā. Kā teksta autors gan pieteikts Endrjū Berviks Londonā (Andrew Berwick), taču manifesta saturs ļauj spriest, ka rakstītājs ir norvēģis.

Šajā apjomīgajā dokumentā ir izklāstīta vīzija par jaunu kristīgo krustakaru. Tas jāuzsāk Eiropas tradīciju un kultūras glābšanai no islama kolonizācijas un marksistu kultivētā pagrimuma, kas sagrāvis konservatīvās ģimenes un nacionālisma vērtības. Autors izvērsti analizē seksuālās revolūcijas radīto postu un tajā skaitā atklāj, ka arī viņa vistuvākie cilvēki ļoti smagi cietuši no seksuāli transmisīvajām slimībām, kas plaši izplatās Eiropā.

Manifestā noliegts multikulturālisms un liberālās demokrātijas vērtības. Autors atzīst, ka pārstāvnieciskā demokrātija nav sevi attaisnojusi un jāievieš kontrolētās jeb “fašistiski-demokrātiskās”pārvaldes formas kā Ķīnā vai Krievijā. Vienlaikus autors uzsver, ka nav Ādolfa Hitlera sekotājs – ja būtu iespēja ceļot laikā, nekavējoties dotos nogalināt nacistu līderi, jo tieši viņa pieļautās kļūdas novedušas pie marksistu nostiprināšanās Eiropā.

Autors norāda, ka pats daudz upurējis manifesta tapšanas laikā, kopējās izmaksas novērtējot ar 300 tūkstošiem eiro, taču vēl lielāki upuri būšot jānes viņa ideju mārketinga kampaņā. Ar to acīmredzot domāti teroristisko uzbrukumu upuri.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu