Bāka pasaulei • IR.lv

Bāka pasaulei

5
Aivars Ozoliņš

Baidens ir nosaucis brīvās pasaules ienaidniekus un pateicis kara mērķus

Teroristu uzbrukums Izraēlai 7. oktobrī krasi palielināja plašāka kara iespēju Tuvajos Austrumos, kas acīmredzami bija viens no Hamās grupējuma sponsoru mērķiem, un lika vaicāt, vai atbalsts Izraēlai karā pret teroristiem nemazinās rietumvalstu atbalstu Ukrainai karā pret Krieviju, kā Kremlis, nav šaubu, cer. ASV prezidents Džo Baidens pagājušo ceturtdien skaidri un pārliecinoši saistīja abus karus un apliecināja, ka šajā vienā karā par pašreizējo pasaules kārtību ASV uzņemas vadošo lomu.

«Mēs nedrīkstam ļaut un neļausim uzvarēt tādiem teroristiem kā Hamās un tirāniem kā Putins. Es to nepieļaušu,» Baidens paziņoja. Un uzsvēra, ka Hamās un Putinam kopīgs ir mērķis «pilnībā iznīcināt» demokrātisku kaimiņvalsti un to nepieļaut atbilst Amerikas vitālajām interesēm.

Iespējams, ka tā bija Baidena svarīgākā runa viņa prezidentūras laikā. Viņš raksturoja pašreizējo situāciju kā vēstures pavērsiena punktu, kad pieņemtie lēmumi ietekmēs norises pasaulē nākamajos gadu desmitos, un viņa teiktais bija vēstījums amerikāņiem un pasaulei, kādi būs ASV politikas pamatprincipi lēmumu pieņemšanai šajā izšķirīgajā laikā.

Trīs secinājumi par Baidena teikto šķiet īpaši svarīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu