Glābiņš • IR.lv

Glābiņš

Miriama Sabīna Gavriela, šovasar viesojoties Latvijā. Foto no personīgā arhīva
Ieva Jakone

Divi Latvijas pilsoņi stāsta, kā pārdzīvoja Hamās teroristu uzbrukumu Izraēlā un kāpēc atgriezās Latvijā

Ar īpašu airBaltic evakuācijas reisu pagājušajā nedēļā no Izraēlas atgriezās 149 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie. Viņu vidū bija arī piecu bērnu māmiņa Miriama Sabīna. Savukart rēzeknietis Aleksandrs Suhobokovs, kurš uz Izraēlu bija devies studēt, no Izraēlas izbrauca nedēļu agrāk, uzreiz pēc 7. oktobrī notikušā teroristu uzbrukuma. «Tas ir pats bailīgākais, ko esmu dzīvē pieredzējis,» par nesenajiem notikumiem stāsta Aleksandrs.

Bērniem vajag bērnību

Tajā sestdienas, 7. oktobra, rītā Miriama Sabīna Gavriela ar vīru Rani un viņu pieciem bērniem ievēroja sabatu — no piektdienas saulrieta līdz sestdienas saulrietam telefoni un televizors viņu mājās ir izslēgti. Vakarā Miriama iededza sveces, noskaitīja lūgšanas un ģimene pulcējās pie mielasta. Mājinieki priecājās par kopā būšanu, ļāvās jautrībai, spēlējās ar bērniem. 

Nākamās dienas rītā viņi pamanīja šim laikam netipisku kņadu kaimiņos. Tā ģimene uzzināja, ka teroristiskās organizācijas Hamās kaujinieki iebrukuši brīvdabas mūzikas festivālā netālu no Gazas joslas, kur bez žēlastības slepkavo un nolaupa cilvēkus. 

Šoks — Miriama apraksta emocijas, kas tobrīd pārņēma viņas ķermeni. Drīz vien sāka gaudot gaisa trauksmes sirēnas un atskanēja sprādzieni. Hamās palaisto raķešu sprādzienu trokšņi bija labi dzirdami arī no Telavivas netālu esošajā Rošhainā, kur dzīvo Miriamas ģimene. Ģimenes jaunākā atvase, trīs gadus vecais dēliņš, raķešu trauksmi savā dzīvē vēl nebija piedzīvojis, bet viņa četras māsas gan, tāpēc zināja, ka jāskrien uz drošo istabu — īpaši nodrošinātu telpu dzīvoklī, kur paglābties, ja kāda no raķetēm vai tās atlūzām kristu arī viņu virzienā. Šādām drošām telpām obligāti jābūt visās Izraēlas mājās, kas būvētas kopš 80. gadiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu