NATO nosēdinātās lidmašīnas arī Lietuvu šķērsojušas bez saskaņošanas • IR.lv

NATO nosēdinātās lidmašīnas arī Lietuvu šķērsojušas bez saskaņošanas

26
NATO iznīcinātāji. Foto: Toms Zariņš, F64

Otrdien Latvijā pamatīgu jezgu izraisījušās mazās pivātās lidmašīnas arī Lietuvas gaisa telpu šķēršojušas bez nepieciešamajiem dokumentiem.

Jau ziņos, ka otrdien aizsardzības dienesti identificēja četras mazizmēra pasažieru lidmašīnas, kas ielidoja Latvijas gaisa telpā, bet, tā kā šie objekti nav radījuši militārus draudus, operācija ar NATO gaisa patruļas lidmašīnas “Mirage-2000” iesaistīšanu noslēgta, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Normunds Stafeckis. 

Pēc viņa teiktā, šeit arī aizsardzības dienestu kompetence noslēdzas un tālāk ir Civilās aviācijas aģentūras speciālistu un Valsts policijas kompetence, kam jālemj par pārkāpuma raksturu – vai tas ir krimināls vai administratīvs pārkāpums. 

Ādažu lidlauka administrators Raimonds Švarcs sacīja, ka lidlaukā nosēdušās trīs lidmašīnas un cilvēki no tām izkāpuši, reģistrējuši lidojumu žurnālā un devušies savās gaitās. Patlaban trīs lidaparāti atrodoties lidostā, un paši to pasažieri nekādus skaidrojumus lidlaukam nav snieguši. Paskaidrojumu pieprasīšana arī nav lidlauka kompetencē, tomēr policijas pārstāvji lidlaukā neesot redzēti, bet gan interesējušies telefoniski. 

Švarcs arī atzīmēja, ka Ādažu lidlaukā ceturtais lidaparāts nav nosēdies, taču par tā tālāko likteni viņam nekas nav zināms. 

Savukārt BNS, atsaucoties uz Lietuvas Aizsardzības ministriju, ziņo, ka trīs nelielie lidaparāti, kuru dēļ tika aktivizēta viena Šauļos bāzētā NATO gaisa telpas patrulēšanas lidmašīna “Mirage-2000”, Lietuvas gaisa telpu šķērsoja bez tam nepieciešamajiem dokumentiem. 

Ministrija skaidro, ka Lietuvas gaisa telpas pārkāpums fiksēts otrdien ap pulksten 14.50. Lietuvas Aizsardzības ministrija skaidro, ka lidmašīnas lidoja nelielā augstumā, kur tās ir grūti noteikt. 

Latvijā noskaidrojās, ka tās bija privātas divvietīgas lidmašīnas, kas lidoja no Austrijas caur Vāciju, Poliju, Lietuvu. Piloti – Vācijas pilsoņi – neesot zinājuši, ka Baltijā ir jāreģistrē lidojuma augstums, kādā viņi lidoja.

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu