Tieslietu padome virza Osipovu ST tiesneša amatam • IR.lv

Tieslietu padome virza Osipovu ST tiesneša amatam

34
LU Juridiskās fakultātes profesore Sanita Osipova, Foto: LU Fotoarhīvs

Padomē lēmums pieņemts vienbalsīgi, Saeima par tiesneses apstiprināšanu, visticamāk, balsos piektdien ārkārtas sēdē

Tieslietu padome pirmdien vienbalsīgi atbalstīja Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas virzīšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam, vēstī aģentūra BNS, atsaucoties uz Tieslietu ministrijas pārstāvi Līgu Brici.

Tieslietu padomes viedoklis par Osipovas kandidatūru uz ST tiesneša amatu jau pirms šā jautājuma skatīšanas Saeimas prezidijā bijis nepieciešams un obligāts saskaņā ar ST likumu.

Tieslietu padomē darbojas Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Satversmes tiesas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs, ģenerālprokurors, Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs, Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs, Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs, Augstākās tiesas plēnuma ievēlēts tiesnesis un seši Tiesnešu konferences ievēlēti tiesneši.

Jau vēstīts, ka valdība 28.jūnijā nolēma virzīt apstiprināšanai Satversmes tiesas tiesneša amatā Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesori Osipovu. Viņa ir studējusi LU Juridiskajā fakultātē un ieguvusi doktora grādu tiesību zinātnē. Kopš 2006.gada viņa ir LU Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

ST tiesneša amata kļuva vakants, jo 22.maijā pēkšņi mūžībā aizgāja tiesnesis Viktors Skudra. Viņš amatā tika apstiprināts pēc Ministru kabineta priekšlikuma. Iepriekš neskaidru nostāju šajā jautājumā pauda Zaļo un Zemnieku savienība, kas sākotnēji neiebilda pret Osipovas kandidatūru, vēlāk prasīja konkursu uz šo amatu, bet vēl vēlāk – atteicās no šīs prasības, neiebilda pret Osipovas virzīšanu. ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis sacīja, ka ZZS par šo jautājumu Saeimā varētu būt brīvais balsojums, savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Ir.lv pagājušā piektdienā apgalvoja, ka visi ZZS deputāti balsos par Osipovas apstiprināšanu.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu