Zatlers: ZZS mēģina ietekmēt tiesu varu • IR.lv

Zatlers: ZZS mēģina ietekmēt tiesu varu

83
Foto: Andrejs Strokins, F64

Prezidents uzskata, ka sabiedrības viedoklis ir svarīgs tiesneša virzīšanas procesā

Problēmas ar Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas apstiprināšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) mēģinājums ietekmēt tiesu varu, vēsta aģentūra BNS.

Šādu pārliecību otrdien LNT raidījumā “900 sekundes” uzsvēra Valsts prezidents Valdis Zatlers.

“Man liekas – tas grābeklis jau ir ar tik lieliem zobiem, ka viņam tiek kāpts virsū ik dienas,” Zatlers norādīja. “Šis ir ļoti slikts signāls. Tas nozīmē, ka domāšanā nekas nav mainījies,” viņš piebilda, norādot arī, ka šāda attieksme un “muļļāšanās” no politiķu puses liecina par situāciju ar visu tiesnešu iecelšanas procesu.

“Tad atdodiet šīs lietas Tieslietu padomei, kur strādā profesionāļi, un viņi izvērtēs. Bet, piedodiet sabiedrisks konkurss uz tiesneša amatu, tas nav nopietni,” norādīja prezidents. Patlaban vērojamās problēmas ar Osipovas apstiprināšanu, viņaprāt, uztveramas kā ZZS mēģinājumi ietekmēt tiesu varu. “Tas ir mēģinājums politiski ietekmēt tiesu varu reāli no konkrētas partijas, un tur nav ko slēpt. Un tā konkrētā partija ir Zaļo un zemnieku savienība,” uzsvēra Zatlers.

“Sabiedrības viedoklis ir svarīgs par to, kā tas notiek – ne par konkrētu kandidātu, ne par viņa iecelšanu. Bet – kā tas notiek, par to procesu,” vēl piebilda Zatlers.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien lems par LU Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas izvirzīšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam. Par viņas apstiprināšanu būs jālemj Saeimai.

Osipova ir studējusi LU Juridiskajā fakultātē un ieguvusi doktora grādu tiesību zinātnē. Kopš 2006.gada viņa ir LU Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Valdībai ST tiesneša amata kandidāts jāvirza, jo 22.maijā pēkšņi mūžībā aizgāja tiesnesis Viktors Skudra. Viņš amatā tika apstiprināts pēc Ministru kabineta priekšlikuma.

Komentāri (83)

mary75 28.06.2011. 10.16

Ja mums būtu kaut cik domājošs un spriestspējīgs sabiedrības vairākums, Bērziņš ar 8% reitingu, tiesībsargs, Muižniece, utt., utml. sen nozīmētu ZZS politisko nāvi.
Par nožēlu, sabiedrība mums ir, tāda, kāda ir, un lielākā daļa pat nespēj sasaistīt kopā divas lietas – tiesiskumu un savu dzīves līmeni, uzskatot, ka tie ir divi neatkarīgi lielumi.
Bez tam vienai daļai ZZS un Lembergs ir mentāli tuvi un patīkami – nerunā kaut kādas muļķības par demokrātiju, tiesiskumu, utt., toties vienmēr var pateikt, kas pie visa vainīgs un izskaidrot visu lumpenizētai daļai saprotamā veidā.
Vispār, ZZS pastāvēšana un tik liels balsu skaits, ko tā saņem, ir diagnoze mūsu sabiedrībi, pie kam taisni “latviskajai” daļai, jo tāda SC augstu reitingu vēl var izsklaidrot ar to, ka viņi tur “par krieviem”, utt., bet, ZZS ilgstoša ziedēšana un smirdēšana izskaidrojama tikai ar sabiedrības absolūto tumsonību un nespēju spriest un domāt, un to, ka 20 gadu laikā “sovoku” domāšanā nekas mainījies nav, un arī to, ka pēc 20 neatkarības un relatīvi demokrātijas gadiem liela daļa vēl arvien neizprot, kas tas ir, un, nepolitkorekti runājot, palikusi tikpat tumsonīga,stulba, un naidīga pret visu sev neizprotamu un sarežģītāku par Lemberga populismu.

+27
0
Atbildēt

0

marčiks 28.06.2011. 10.02

Labi, ka lietas beidzot tiek sauktas īstajos vārdos.

“Konkursam”, protams, arī nebūtu nekādas vainas… teorētiski. Praktiski šīs pēkšņās ZZS demokrātijas lēkmes var tikai uzjautrināt. Turklāt esam jau pietiekami daudz redzējuši, kas parasti ZZS organizēto “konkursu” rezultātā iznāk. Sk. “prezidentu” Bērziņu, “tiesībsargu” Jansonu utt. Nezinu, cik lielai vienaldzībai / naidam pret savu valsti jābūt, lai amatos virzītu tādus radījumus.

+24
0
Atbildēt

3

    raimonds_bossltd > marčiks 28.06.2011. 22.00

    to mezavilks
    Desmitiem miljonu rietumeiropiešu ir Hitleram pateicību parādā, ka viņu senči nekļuva par Staļina cilvēkēdāju-aziātu upuriem, ka tiem nenācās piedzīvot “Baigo gadu”, drīzāk jau desmitgadi. Latvijā viņi vēl tikai izgaršoja asiņu garšu. Nesalīdzini viņu ar komunistu lopu, kurš jau gandrīz 20 gadus neleģitīmi smirdina mūsu planētu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > marčiks 28.06.2011. 17.25

    Neredzu nekādu starpību starp staļiniskajaiem komunistiem – tādiem kā Lembja un Brigmaņa šaika un hitleriskajiem nacistiem. Radījumi bez sirdapziņas, godīguma un sajēgas – rāvēji,kampēji, plēsoņas un meļi. Hitlers arī nēsāja Hūti.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Gunārs Nažinskis > marčiks 28.06.2011. 11.40

    Būtība ir ļoti vienkārša, lembis & co jau agrāk ir smagi cietuši no tā, ka augstos amatos ir nejauši iecelti pastāvīgi domājoši un gudri cilvēki.

    Lembjveidīgajiem nepieciešami padevīgi, pateicību parādā un atkarīgi cilvēki – no tiem nevar sagaidīt “brīnumus” – tādus patlaban arī var redzēt ZZS ieliktajos amatos. Iznākumā šāda sistēma noved pie nasingspešaliem un tamlīdzīgām amatpersonām & atbilstošām sekām.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 28.06.2011. 10.20

Ūdres, Bērziņa, Jansona un citu ieņemajamajam amatam absolūti nederīgu un smieklīgu personāžu bīdītāji varētu turēt žaunas, nevis svepstēt par konkursiem, kandidātiem un ko visu vēl ne.

+21
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu