Starptautiskā krimināltiesa izdevusi orderi Kadāfi arestam • IR.lv

Starptautiskā krimināltiesa izdevusi orderi Kadāfi arestam

48

Aresta atļauja izdota arī Kadāfi dēlam un izlūkdienesta vadītājam

Hāgas Starptautiskā krimināltiesa (SKT) izdevusi aresta orderi Lībijas līdera Muamara Kadāfi arestam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa apsūdz militāro līderi noziegumos pret cilvēci un par to, ka viņš pavēlējis nogalināt civiliedzīvotājus pēc tam, kad februāra vidū Lībijas iedzīvotāji sāka protestēt pret Kadāfi režīmu.

Hāgas tribunāls divus citus aresta orderus – Kadāfi dēlam un Saifam al Islamam un slepenā dienesta vadītājam Abdullaham al Sanussi.

Ziņas par aresta ordera izdošanu izraisījušas gaviles Lībijas nemiernieku bastionā Bengāzī un dumpinieku galvenajā anklāvā valsts rietumu daļā Misrātā. Nemiernieki gaisā raida šāviņus un, izrādot savu prieku, izmanto auto signālus.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, komentējot ziņas par aresta ordera izdošanu, norādīja, ka tas liecina par aizvien pieaugošo Kadafi izolētību. “Tas apstiprina NATO misijas nepieciešamību pasargāt Lībijas tautu no Kadafi spēkiem. Kadafi un viņa rokaspuišiem būtu jāsaprot, ka viņu laiks strauji beidzas.”

Savstarpējās Kadāfi spēku un režīma pretinieku sadursmēs bojā gājuši tūkstošiem cilvēku.

Orderus maijā pieprasījis galvenais tiesas izmeklētājs Luiss Moreno-Okampo. Viņš iepriekš apgalvoja, ka par sistemātiskajiem un plaši izplatītajiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem atbildīgas trīs personas.

Moreno-Okampo sacīja, ka tiesai ir pierādījumi, ka Kadāfi personīgi licis uzbrukt nebruņotiem civiliedzīvotājiem, kā arī licis aizturēt un spīdzināt iespējamos politiskos pretiniekus. Lībijas varasiestādes iepriekš izteikušās, ka neatzīst SKT jurisdikciju.

Komentāri (48)

raimonds_bossltd 27.06.2011. 15.48

to dzeris49
It kā jau tā. Par pasažieru lidmašīnas virs Skotijas uzspridzināšanu un starptautisko teroristu nometņu ierīkošanu savā teritorijā, būtu jāsoda mazāk kā par 9/11, 10.04.10.(Polijas prezidenta slepkavība) terora aktiem, divu karu sarīkošanu, kodolterorismu, žurmālistu un cilvēktiesību aktīvistu slepkavībām, krimināllietu safabricēšanu un citiem.
Pagaidām vēl ne visiem neliešiem ir iespējams tikt klāt.

+4
-1
Atbildēt

0

kdaljajev 27.06.2011. 18.09

Slikta ziņa Lukašenko,kurš bija sasapņojies ka draugs Kadafi pārvāksies ar visiem zelta koferiem un palīdzēs stutēt jokaino režīmu.

0
0
Atbildēt

0

vupats 27.06.2011. 15.24

Pieļauju, ka šajā brīdī tiek gatavoti orderi Bahreinas, Sīrijas un Jemenas vadītāju arestam. Pretējā gadījumā personīgi es uzspļauju šādas tiesas ordera tiesiskumam un cilvēciskajai būtībai.
Un tagad fani – uz priekšu! Par demokrātijas tiesiskuma triumfu!

+5
-5
Atbildēt

1

    raimonds_bossltd > vupats 27.06.2011. 15.39

    to easy
    Vai domā, ka ja daudz lielāka ļaundara, Staļina pēcteča, Putļera, aresta ordenis vēl nav izdots, Muhomora kaklam būtu jāizbēg karātavu virvei?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu