Referenduma par sociālo pabalstu likuma grozījumiem nebūs • IR.lv

Referenduma par sociālo pabalstu likuma grozījumiem nebūs

29
Foto: Gatis Rozenfelds, F64

Par tautas nobalsošanas rīkošanu parakstījušies vien 61,5 – 62 tūkstoši cilvēku

Par tautas nobalsošanas ierosināšanu par apturētajiem pabalstu likumu grozījumiem parakstījušies 61 500 – 62 000 cilvēku, piektdien no rīta intervijā Latvijas Radio sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, vēsta aģentūra LETA.

Pēdējās dienās cilvēku aktivitātes kāpums bija mazāks nekā pirms nedēļas, kad noslēdzās parakstu vākšanu par mācībām tikai latviešu valodā.

Kā informēja Cimdars, patlaban informācija par savāktajiem parakstiem apkopota no visiem iecirkņiem Latvijā un daļas ārvalstu iecirkņu.

Ceturtdien bija pēdējā diena, kad varēja parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu par apturētajiem pabalstu likumiem. Bet laikā no 24.maija līdz 14.jūnijam tautas nobalsošanas ierosināšanu šajā jautājumā bija atbalstījuši vairāk nekā 52 000 vēlētāju. Galīgie parakstu vākšanas rezultāti CVK jāapkopo un jāapstiprina līdz 19.jūnijam.

Paraksti tika vākti par grozījumu likumā “Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam”, grozījumu likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un grozījumu likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” nodošanu tautas nobalsošanai.

Lai par apturētajiem likumiem tiktu rīkota tautas nobalsošana, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējo Saeimas vēlēšanu balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem. Šāds atbalsts nepieciešams katram no apturētajiem likumiem.

Grozījumi likumos paredz, ka ierobežojumi slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku pabalstiem un bezdarbnieku pabalstam tiks saglabāti līdz 2014.gada 31.decembrim. Šie ierobežojumi noteic, ka gadījumos, ja pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu, tad piešķirtais pabalsts dienā būs 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Apstiprinot šos ierobežojumus, speciālajā budžetā tiek iegūti papildu līdzekļi – 2013.gadā tiks ietaupīti 25,83 miljoni latu un 2014.gadā – 26,42 miljoni latu.

Komentāri (29)

buchamona 17.06.2011. 10.23

Ja referenduma “bēdīgais” iznākums nav pilsoņu vienaldzības spogulis, bet ir katra vēlētāja patstāvīgi izdarīta lēmuma rezultāts, tad var cerēt, ka nākošā tautas nobalsošana notiks, šī Saeima tiks atlaista un 11. Saeimas vēlēšanu rezultāts arī būs tik pat saprātīgs, beidzot :)

+10
-2
Atbildēt

0

austrisv 17.06.2011. 10.04

Tas mani iepriecina, jo būtu gana traki, ja Bērziņam būtu vēl kāds bērns un tad cik viņš saņemtu pabalstos?

+8
-4
Atbildēt

6

    Ilze Nagla > austrisv 17.06.2011. 10.19

    Ja Bērziņam būtu …

    Man būs un šis ierobežojums attieksies uz mani un ne jau no manas tūkstošiem latu algas. Būtība valsts ir pateikusi, ka Latvijas nākotne nav tik svarīga kā dažu miljonu ietaupījums, ko varētu panākt ietaupot savādāk, piemēram optimizējot valsts funkcijas, valsts pārvaldes aparātu. jo tas būs jādara tik un tā, ja gribam atdot parādu.

    Labi, pirmā bērna eiforija vēl ir saprotama, bet, ja jādomā par otro vai trešo, tad šis ierobežojums ienākumos jau spēlē nozīmīgu lomu. Nu ko -vedīsim iekšā imigrantus, jo nebūs cilvēku.

    Tad nu turpinām taupīt uz cilvēku rēķina, nemeklējot iespējas mazināt ēnu ekonomiku, palielināt ienākumus no nodokļiem, un nemazinot uzblīdušo un nekvalitatīvo valsts pārvaldi. jo tā ir ātrāk un vienkāršāk. Un īstermiņā. Jo par ilgtermiņu neprotam domāt. un ne jau tikai valdība neprot.

    Ja Bērziņam būtu .. (tas ar ironiju)

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    Ilze Nagla > austrisv 17.06.2011. 11.30

    Es kā reiz neuzskatu, ka man kas extra pienākas, un esmu joprojām šīs zemes patriote. Tikai saku, ka ietaupījums uz dažām māmiņalgām (atlikušo Latvijas nākotni, kas tos parādus arī atdos) ir peanuts (=nenozīmīgs). Ir citi veidi, kā taupīt pēc-krīzes un parādu atdošanas laikā. Tad, kad bērnam būs 2 – 3 gadi, es strādāšu un varēšu arī nodrošināt visas pieaugošās vajadzības.

    Un ne jau par 8 latu pabalstu ir runa.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    mary75 > austrisv 17.06.2011. 11.08

    Par to, ka šai valstij arī bez pabalstiem ir pietiekami daudz kur taupīt, var tikai piekrist, bet, tas Latvijā, acīmredzams, nav iespējams politisku iemeslu dēļ – ja jau pat krīzes maksimuma laikā valsts aparāts mums palika proporcionāli lielākais un dārgākais ES, tad tagad tas tikai turpinās augt, mēs jau sen esam tai fāzē, ka, nevis birokrātija strādā valsts labā, bet, valsts strādā birokrātijas labā.
    No otras puses, zinot situāciju socialā budžetā, manuprāt, šie ierobežojumi namaz tik drastiski nav, kam, šķiet, virs 550, tie saņem tikai pusi no tā, kas virs 550, cik tai makā ir, tik var arī maksāt, mums te ir tāda Grieķija, kur domāja savādāk.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Ingoniite > austrisv 17.06.2011. 11.09

    Jābalso ir nevis pret pabalstu atcelšanu, bet PAR nodokļu atvieglojumu ieviešanu. Un jo ātrāk, jo labāk. Savādāk būs problēmas, kā daudzkur – pabalstu saņēmēju paaudzes.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > austrisv 17.06.2011. 12.12

    @deis
    Ne jau naudas dēļ pasaulē tiek laists bērns – ja māte nav droša par savu labklājību ar 350+Ls pabalstu, tad ko viņa darīs pēc gada, kad pabalsts beigsies? Mums ir vajadzīgi bērni stabilās ģimenēs, kas spēj normāli dzīvot arī bez valsts sociālās aprūpes. Par to apvainošanos, ka valsts “izžmiedz”, bet pretim neko nedod, es domāju, ka ir jāatjauno sociālā nodokļa iemaksas griesti – tas tikai cels uzticību nodokļu sitēmai + zaudējumi budžetam būs niecīgi, jo lielās algas ir ļoti mazai daļai cilvēku.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > austrisv 17.06.2011. 11.24

    to Deis: Es nesaprotu, kā var cepties par šo “ierobežojumu” un deklaratīvi apgalvot, ka “man pienākas vairāk nekā ir tie griesti un ja nedos – nedzemdēšu”. Es varu pateikt, ja nu tomēr saņemsies uz bērniņu, pēc gada pabalsts būs +/- 8 ls/mēn. Un bērniņu Tu audzināsi ne tikai pirmajā gadā, kad pabalsts būs “tie griesti vai virs tā”, bet gan vēl vismaz gadus 18. Un izmaksas nesaruks, bet pieaugs. Un neba jau tie 8 ls/mēn būs tā nauda, kas noteiks ģimenes plānošanas budžetu. Arī attīstītās valstīs, kur par pabalstu lielumu neviens nepīkst, bērni nedzimst at tādu ātrumu, kā Āfrikā. Nez kāpēc?
    Kādreiz, kad vecāku-bērnu pienākumu un atbildības saite bija cieša, nevienam nebija jautājumu par to, kas nodrošinās vecumdienas. Tiklīdz vecumdienu nodrošināšanas funkciju uzņēmās valsts, saite pārtrūka. Kad tas, vai “laimīgās vecumdienas” pienāks, būs atkarīgs no bērnu esamības, skaita, audzināšanas utt.kritērijiem, tad arī būs tie bērni.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 17.06.2011. 10.23

Ja apmācību valodas referenduma motivāciju vēl varēja saprast, tad ko VL gribēja panākt ar šo kopīgo ar SC referendumu – tumša bilde.
Izskatās pēc tīrā populisma un vēlmes pievērst sev uzmanību jebkādā veidā, šis te referendums ierindojams turpat, kur tā VL jaunā censoņa, aizmirsu, kā viņu sauca, uzbrauciens PS deputātam Lieģim.
Tāpēc pagaidām VL pierādījusi vienīgi to, ka spēj atbalstīt V sakarīgas iniciatīvas, tikko kā sāk izrādīt iniciatīvu pati – iesēžas lielā peļķē.
Tāpēc tiem, kas uzskata, ka VL ir alternatīva V, ietektu pārdomāt, vai nevajadzēs vilties, un nemīlēt “ar ausīm”, bet gan vadoties no reāliem darbiem, iesaistot ne tikai emocijas, bet, arī saprātu.
V, ar visiem trūkumiem, spējusi izvilkt Latviju no bezdibeņa, kur tā atradusies, VL, izņemot to pašu 20 gadus vecu nacionālpopulistisko retoriku, un to, ka vēl arvien ir stipri bērnišķīgā attīstības stadijā, vēl neko nav parādījusi.

+9
-5
Atbildēt

12

    raimonds_bossltd > mary75 17.06.2011. 11.20

    to dzeris49
    Nu beidzot. Vai tik grūti bija?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 17.06.2011. 16.59

    @Krix
    NA vienīgā programma ir latviešu valoda, jaunsargi un Latvijas vēsture, bet diemžēl bez maizes ne varēsi parunāt, ne paskraidīt pa mežiem, ne arī palasīt vēstures grāmatas! Jo mazāka programma, jo vieglāk izpildīt. Un kā jau SVF, PB un Eiropas valstu vadītāji ir izteikušies – Dombrovskis ir sasniedzis neiespējamo – panācis labu valsts finanšu situāciju bez protestiem un poltiskām nekārtībām. Un galvenais, ka tagad cilvēki “šūmējas” nevis par ekonomiskajiem jautājumiem, bet gan par to, kā veidot taisnīgu un tiesisku valsti. Lai cik arī lieli nebūtu iekšējie Vienotības strīdi un varbūt neskaidra politiskā programma, tie ir tie, kas atbild par situāciju valstī un kaut ko dara! NA tikai pieslēdzas, kad viņiem tas ir izdevīgi, bet kad kaut kur griež vai samazina, tad balso pret.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 17.06.2011. 14.55

    Jā, brīžiem izskatās, ka V dzīvo kādā savā paralēlā pasaulē un ne tikai nespēj izdarīt secinājumus no kļūdām, bet, pat atzīt kļūdas, tas biedē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > mary75 17.06.2011. 12.01

    Dzeri, VL! Saeimā ir 7 mēnešus, V politiskie darboņi jau gadiem…lūk arī iemesls dažām, es uzsveru dažām nesaprātīgām epizodēm, var jau pieskaitīt 2 mandātus no TB/LNNK, bet tie lielu lomu apvienībā nespēlē. VL! konsekventi turas pie savas programmas un vēlētājiem solītā – tāpēc, kā jau minēja rinķī apkārt, viņu elektorāts ir stabīls, turklāt NA ir vienīgā apvienība, kas konsekventi iestājas par nacionālu un latvisku partiju, un šeit darbojas kā aizmugure arī Vienotībai, kurai reizēm ir ļoti lielas vēlmes sānsoļiem ar SC(patiesību sakot V kangaru daļai – Jaunpupam, rudajai kā arī SCP) – tāpēc domājams NA elektorāts augs, jā arī un galvenokārt uz Vienotības rēķina !Vēl jau aizmirsu piemīnēt, ka daudzi NA priekšlikumi tiek konstanti norakti, arī no V puses, pirms pāris dienām beidzot dabūja cauri likumprojektu par darba devēja tiesībam pieprasīt svešvalodas(konkrētāk krievu) un sodiem par valsts valodas pārkāpumiem !

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    krisjanis_sondors > mary75 17.06.2011. 16.44

    “Vienotība” ir atzinusi, ka arī tā ir pieļāvusi kļūdas. Turklāt uzreiz pēc Zatlera runas!
    http://www.vienotiba.lv

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 18.06.2011. 08.38

    Krišjānis Liepiņš ++++ Runa nav par atrakstīšanos Vienotības mājas lapā. Lai glābtu apvienību, visiem Vienotības līderiem, atskaitot Dombrovski, ir skaļi un publiski jāatvainojas saviem vēlētājiem par to nožēlojamo varas dalīšanu, kurā bijām spiesti noskatīties tulīt pēc vēlēšanām un pašiem jāatkāpajas. Neticu, ka šie varas apstulbotie ļaudis ir spējīgi mainīties. Vienotībā netrūkst Latvijā atpazīstamu cilvēku, kuri varētu aizvietot šī brīža “Vienotības ” spīdekļus” un kuri varētu garantēt raitu un saliedētu apvienības ikdienas darbu nākošajā Saeimā.

    Otrkārt – Vienotībai precīzi un nepārprotami līdz vēlēšanām ir jāformulē sava attieksme pret sadarbību ar politiskajiem spēkiem, kuri neatzīst LR okupācijas faktu. To, kā reizē ar VL/LNNK Vienotība “uzmeta” arī daļu no saviem vēlētājiem, to tik viegli aizmirst nevar un otru reizi nekas tāds vairs neatkārtosies.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 17.06.2011. 12.25

    Dzeris.—…Kurus tad tu redzi tai vadošajā lomā, ja ne V?…+++ Šobrīd vieglāk ir nosaukt tos, kurus es negribētu redzēt :)) Par pārējo būs jēga sākt runāt pēc tam, kad Zatlers būs pieņēmis savu lēmumu un kā tad sakārtosies lietas. Taču sliktākais ir tas šajā stāstā, ka savā varoņrunā Zatlers nodeva pa spārniem arī Vienotībai, taču Vienotības līderi pat nenopurinājās, dzīvo tālāk tā – it kā nekas nebūtu bijis un vēl paziņo, ka Zatlera morāls pienākums ir tagad stāties Vienotībā :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 17.06.2011. 11.30

    Dzeris ++++VL elektorāts ir stabils un saglabāsies aptuveni līdzšinējā līmenī. Par to, kā nepiedzīvot zaudējumu, vispirms ir jādomā Vienotībai. Vienotībai ir “jāapdzēš līdzšinējās zvaigznes”, saprtotami jānoformulē nākošais ceļa posms tuvākajiem četriem gadiem un vienreiz jāizbeidz “nodarboties ar politiku” tā, kā to dara Jaunups, Āboltiņa, SCP spārns šajā brīdī, piemēram.
    Bet Vienotība, droši vien, to nespēs izdarīt – “zvaigznes” nespēs pārkāpt sev pāri – tā kā, ja Zatlers nesakārtos lietas šajā apvienībā, kurā bez Dombrovska nav nevienas jēdzīgas autoritātes, tad runāt par Vienotības vadošo lomu nākotnē, tā ir diezgan apšaubāma nodarbošanās.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 17.06.2011. 12.08

    Vai V būs vai nebūs vadošā loma – tas atkarīgs no vēlētāja, bet, ar visām kļūdām un visiem apšaubāmiem politiķiem tās potenciāls vēl arvien ir nesalīdzināmi augstāks par VL un pārējo partiju potenciālu.
    Kurus tad tu redzi tai vadošajā lomā, ja ne V?
    It kā mums te būtu liela izvēle.
    Kas attiecas uz VL – konsekventa pieturēšanās pie savas programmas ir labi, bet, politikā nepieciešama arī elestība un kompromisi.
    Par to, ka VL dabūs daļu no V elektorāta, pat nešaubos, šaubos tikai, vai tas ir tik labi.
    Nu, katrā ziņā, labāk jau, lai ir tā, nekā, ja tas elektorāts aiziet kādai citai partijai.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 17.06.2011. 11.13

    Nu taisni to pašu es arī saku – pagaidām VL var tikai atbalstīt, nevis vadīt, tāpēc, ja jāizvēlas starp V un VL, es izvēlētos pirmos, VL pagaidām pietrūkst potenciāls, bet, ja V un VL būtu 51 balss, dabiski, jāveido valdība šiem abiem.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 17.06.2011. 11.11

    to dzeris49
    Kļūdīties var katrs, tikai ne SC. Tie fašistu mērgļi konsekventi dara visu, lai Latvijas nebūtu.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > mary75 17.06.2011. 11.03

    Dzeri :)–pie šī brīža spēku izkārtojuma Saeimā, ar visām savām līdzšinējām kļūdām, VL/LNNK ir vienīgais politiskais spēks,kurš balsta Vienotību aiz savas pārliecības, nevis aiz salta aprēķina atsevišķās epizodēs. Ir jānorāda uz kļūdām, taču VL/LNNK elektorāts nav staļinisti, kuri tiešām būtu jāizdeldē no Latvijas politiskās dzīves.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu