Oligarhi ārdās • IR.lv

Oligarhi ārdās

31
Pauls Raudseps

Vēl ceturtdien Lembergam likās jautri ņirgāties par KNAB. Puzes “fazendā” neaizvērtajā naudas lādē esot bijis atstāts tikai vientuļš Trīszvaigžņu ordenis, bet aizslēgtajā darba seifā (kodu aizmirsu, he he he), kuru KNAB trīs dienas urba un kala, – putekļains padomju laika diploms. A jūs kaut ko citu meklējāt? Sorry, puiši, vajadzēja atnākt, pirms pilnīgi un totāli neatkarīgā rīta avīze visai pasaulei deva zināt, ka esat ceļā. Tagad tikai vējš svilpo tukšajos gaņģos, he he he.

Tas bija, pirms Valsts prezidents Zatlers sestdien izdeva Rīkojumu Nr.2, kuru izsauca Par Labu Latviju, Zaļo un Zemnieku Savienības un Saskaņas Centra frakciju kopējā Šlesera glābšanas akcija Saeimā. Taču prezidents tik nopietni ņēma uz grauda arī Lembergu, “cilvēku ārpus Saeimas”, ka tagadējais Ventspils mērs un bijušais kompartijas Centrālās komitejas darbinieks bija spiests strauji nomainīt omulīgā vīpsnātāja pozu pret disidenta/mocekļa patosu. “Jūs varat ielikt mani cietumā, zākāt, apsmiet un pat fiziski iznīcināt, bet jūs nevarat mani salauzt!” spalgi iesaucās multimiljonārs.

Fiziski iznīcināt? Vai Lembergs nobijās, ka Zatlers varētu viņu izaicināt uz dueli? Menzūra ar skalpeļiem rītausmā? Dakteris, sekundanti, pusceļā starp Ventspili un Rīgu?

Lembergam pietrūkst heroīna

Taču varbūt Lembergs domā nevis par goda, bet gan par gangsteru cīņām. Ne jau pirmo reizi viņam tādas idejas prātā nāk. Vēl tikai martā viņš pārmeta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, ka tas ir “švaks laupītājs”, jo nav spējis Latviju apgādāt ar nelegālām narkotikām: “90% pasaules heroīna tiek ražots Afganistānā. Tas maksā milzu naudu. Jautājums, cik no šī laupījuma ir Latvijai? Kāda valdība bija pie varas? Dombrovska. Tātad tā ir atbildīga par to, ka no Afganistānas kara laupījuma mums nav nekā”. (Citāts no 25.marta “Ventas Balss”. Interesanti, ko par šo Lemberga ideju domā policisti, narkologi un cilvēki, kuri cenšas atbrīvoties no atkarības?)

Un tā nu jau otram prezidentam pēc kārtas Ventspils mērs ir pārpildījis pacietības mēru. Vaira Vīķe-Freiberga pirms 9.Saeimas vēlēšanām pateica, ka par kukuļņemšanu, dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu apsūdzēto ZZS Ministru prezidenta amata kandidātu atteiktos aicināt veidot valdību. Tagad Valdis Zatlers norāda uz Lemberga neleģitīmo ietekmi; uz līdzekļiem, kas tiek atrauti Latgalei un Vidzemei, lai saplūstu vienā reģionā “ar īpašām tiesībām”; uz mūsu sūri, grūti kopā pelnīto bagātību, kas “nogulst ofšoru firmu kontos”.

AŠ taisa lielas acis

Lembergs vismaz saprot, ka Zatlera sestdien paziņotais lēmums par Saeimas atlaišanas procedūras iedarbināšanu ir vērsts arī pret viņu. Pārējie Zatlera nosauktie oligarhi – Šķēle un Šlesers – tagad taisa lielas acis un cenšas izlikties, ka Zaltera patiesā vēlme ir bijusi atbrīvoties no “Vienotības”, un cenšas uzkurināt viņu starpā konfliktu, mudinot Zatleru dibināt pašam savu partiju. Tad Zatlers varētu taisīt apvērsumu kā Kārlis Ulmanis – tikai demokrātisku, pirmdien no rīta smīnēja Šlesers, kuram acīmredzot ne vēsture, ne politikas teorija nav īsti stiprā puse.

Bet vienā jautājumā visi trīs ir apvienojušies un kopā skandē jaunāko oligarhu mantru: “Mēs visu darām atklāti un neietekmējam neko”. Nosauciet kādu likumu, kas pieņemts Lembergam par labu! – pieprasa Lembergs. Mēs katru balsojumu pamatojam, tāpēc tos apšaubīt nozīmē iet pret Satversmi, – svaigu konstitucionālo principu izdomā Šķēle.

Jādomā, ka šīs uzspēlēti naivās prasības ir ar ierobežotu derīguma termiņu. Nav jau nemaz tik sen, kad Šlesers un Šķēle, kuriem it kā ar Jūrmalas domi nekādu tiešo saistību nebija, aktīvi sprieda par pilsētas mēra iecelšanu un deva padomu, kā ievēlēt “lielāko kretīnu”. Tāpat kā Jūrmalgeitas laikā, arī tagad KNAB veic vērienīgu izmeklēšanu. KNAB rīcībā atkal esot ieraksti, un gan prezidents Zatlers, gan ģenerālprokurors Kalnmeiers apliecinājuši, ka lieta ir ļoti nopietna. Gan jau pierādījumi tiks likti galdā.

ZZS sīkā kļūdiņa

Taču, kamēr mēs gaidām, nāksies kliedēt vēl labi daudz miglas. Arī no ZZS, kura pirmdien savā tipiski nošņurkušajā stilā pēkšņi atģidās, ka visi satraukumi, ārkārtas vēlēšanas un iespējamā konstitucionālā krīze radusies viņu slinkuma, paviršības un neapķērības dēļ. Kā tagad atzīst frakcijas vadītājs Augusts Brigamanis, kad bijis jābalso par atļaujas došanu kratīšanai Šlesera īpašumos, ZZS deputāti neesot paspējuši iepazīties ar dokumentiem, turklāt viņiem kaut kā licies, ka tiesībsargātāji varbūt paši īsti negrib to, ko viņi prasa. “Cilvēki gāja uz sēdi nesagatavoti. (..) Tagad mēs viennozīmīgi balsotu par Šlesera izdošanu.”

Mēs neesam vainīgi, jo esam nekompetenti. Cerīgs sākums priekšvēlēšanu kampaņai.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu