2Annu Ziemeļu darbarīki • IR.lv

2Annu Ziemeļu darbarīki

36

Starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS, kas nupat veiksmīgi iesācies ar latviešu studentu filmu nakti, turpinās ar Baltijas un Ziemeļvalstu īsfilmu simpoziju “Nordic Toolbox” 

Simpozija programma:

1. diena, 24. maijs, 11:00 – 16:00
Autortiesību likums, tā aizstāvība, aizstāvības institūcijas, to darbība Latvijā, Baltijā, Eiropā. Problēmas, ierosinājumi, sekas. Srunā piedalās AKKA/LAA pārstāve Ance Balode, LATGA-A (LT) galvenā autortiesību eksperte Gerda Leonavičiene, īsfilmu režisori, producenti.
Praktisku savstarpēju līgumu un vienošanos slēgšana. Nepieciešamie punkti. Prezentētājs: Guntis Trekteris (LV, Ego Media, producents).

18.00 – īsfilmu programma I Somu īsfilmas 105’
Svaigākās, ekscentriskākās, un festivālos apbalvotākās īsfilmas no Somijas.

The Death of an Insect (Erään hyönteisen tuho), Hannes Vartiainen, Pekka Veikkolainen  2010, animācija/dokumentāla/eksperimentāla, 7’
Nedzīvā pilsētas ainavā, kur, šķiet, pat laiks pārtraucis savu gauso ritējumu, tiek uzsākts traks balets un tikko izšķīlušais tauriņš ir lemts nāvei. Šis traģiskais stāsts veidots, izmantojot bēniņos, nojumēs, logu starpās un zirnekļu tīklos aizmirstus beigtus kukaiņus. Filmā apvienotas vairākās animācijas tehnikas no klasiskā stop-motion līdz 3D modeļiem.

The Illustrated City, Jan Andersson, FI, 2010, animācija, 5’
Sienas stāsts. Filma sākotnēji veidota kā video instalācija animācijas izstādei. Tā rāda grafiti zīmējumu izraibinātu sienu, kas tiek pārkrāsota. Atkal un atkal. Cīņa pret ielu mākslu ir nepielūdzama un teju neiespējama.

How to Pick Berries (Miten Marjoja Poimitaan), Elina Talvensaari, FI, 2010, dokumentāla, 19’
No tālienes Ziemeļsomijas dūksnainājos ierodas cilvēki. Vietējie kļūst nemierīgi – briest pārmaiņas, tiek atklātas slepenās vietas. „How to Pick Berries” ir pētījums par somu uztveri un pasaules ekonomikas absurdu.

Sweet Mov(i)e, Jan  Ijäs, FI, 2010, eksperimentāla, 4’
Pretējā dzimuma iespaidošanai paralēlos ekrānos veiktas kustības.

The Patient (Potilas), Misko Iho, FI, spēlfilma, 17’
Pēc satikšanās ar kādu neparastu pacientu apsarga dzīvē notiek negaidīts pavērsiens.

Rubens of the North (Siuruan Rubens), Erkki Määttänen, FI, 2010, dokumentāla, 29’
Kari iedvesmu savai videomākslai smēlies no Siurua ciemata purviem, vietējām mājsaimniecēm un viņu zeķēm ar vīli. Godalgotais kokgriezējs tagad rāda savu mākslu YouTube mājas lapā. Ik dienas viņš internetā ievieto jaunu video, sasniedzot desmit miljonu skatītāju auditoriju un desmitiem fanu klubu visā pasaulē. Nereti filmas uzņemšanai Kari riskē pat ar savu dzīvību, plosoties purva dūksnājā ar modeļiem, kas paša rokām tapuši par filmu studiju pārvērstajā miteklī.

The Tongueling (Kielitiettyni), Elli Vuorinen, FI, 2010, animation, 4′

 Īsa pamācība laizītpriekā. 

A Place to Stay, Jesse Jokela, FI, 2010, spēlfilma, 20’
Pētniece no citas cilvēku apdzīvotas planētas avarē un nokļūst uz Zemes. No negadījuma vietas mežā ievainotajai sievietei nekavējoties jānosūta trauksmes signāls, bet viņa noģībst un atmostas kāda vietējā vīrieša mājās.

2. diena, 25. maijs, 11:00 – 16:00
Ziemeļvalstu veiksmes stāsti. Crowd funding, DIY pieeja, mākslinieku organizācijas. Prezentētāji: Pekka Ollula (FI, “Iron Sky”, www.ironsky.net); Timo Soppela (FI, mākslinieku apvienības “MUU” direktors, www.muu.fi); Johan  Knattrup Jensen (DK, apvienība Super16, www.super16.dk), Calle Biorsmark (SE/LV, www.karosta.lv). 

20.00 – īsfilmu programma II Ziemeļvalstu īsfilmas 100’
Zviedru, dāņu, somu, norvēģu jauno autoru darbi šokējošās, šausminošās, melanholiskās un cerīgās noskaņās.

Meat (Skinke), Johan Knattrup Jensen, DE, 2010, spēlfilma, 13’
Psiholoģiska šausmu filma ar grezisirdības elementiem.

Jarmo & Jorma, Koss Carolin Koss, FI, 2011, spēlfilma, 15’
Jarmo un Jorma ir pakļauti viens otram un ik dienas vada kopā savu nožēlojami garlaicīgo dzīvi Österbotten pilsētā – Somijas reģionā, kur nekad nekas nenotiek. Viņi negribīgi cenšas padarīt savu dzīvi aizraujošāku, atrast tai mērķi, bet tas tikai rada arvien vairāk problēmu un bezjēdzības. Izmisīgie saviļņojuma meklējumi visbeidzot liek uz spēles pēdējo, kā dēļ abiem bijis vērts dzīvot – viņu draudzību.

Learner, Jardar Solli, NO, 2010, spēlfilma, 11’
19 gadus vecais Frederiks kopā ar savu iereibušo māti un mazo brāli brauc pa kalnu ceļu. Mašīnā valda auksts klusums un Frederiks cenšas uzlabot noskaņu, sarunājoties ar aizmugurē sēdošo brāli. Māte ir neomā un sāk Frederiku aizskart. Izceļas strīds un Frederiks izdara strauju manevru, izlejot uz viņas drēbēm sarkanvīnu. Māte liek apturēt mašīnu pie upes, un tiklīdz viņa izkāpj, Federikam rodas iespēja aizbēgt.

Repressed (Förträngd), Jimmy Olsson, SE, 2010, spēlfilma, 15’
Kristofers brauc nakts autobusā kopā ar savu draudzeni un vēl kādu pāri. Kad iereibušie ceļabiedri sāk uzvesties neadekvāti, tiek atklāts kas tāds, ko Kristofers iepriekš bija centies apvaldīt.

Wood of Value, Bjorn Bratberg NO, 2010, dokumentāla, 16’
„Wood of value” ir dokumentāls vērojums par koku ceļu no Norvēģijas mežiem līdz Londonas metropolei. Ikgadējā Ziemassvētku eglīšu transportēšana pāri Ziemeļjūrai notiek jau 60 gadus, kas aizsākusies kā pateicība Lielbritānijai par palīdzību Otrajā Pasaules karā. Dokumentālā filma ataino šo ceļojumu un cilvēkus, kas pavada kokus tālajā ceļā.

Tord & Tord (Tord och Tord), Niki Lindroth von Bahr, SE, 2010, animācija, 10’
Tords nejaušas pārskatīšanas rezultātā nonāk kaimiņu mājoklī un atklāj, ka Tords dzīvo arī tur. Burvīga animācijas tehnikā veidota postmoderna fabula.

Gravity (Þyngdarafl), Logi Hilmarsson, IS, 2010, fiction, 19′
Virspusēji par draudzību, mīlestību, citplanētiešiem, kokaīnu, un atrašanos ratiņkrēslā. Ne obligāti šādā secībā. 

Ieeja simpozijā – bez maksas, tā dalībniekiem filmu programmās – bez maksas. Pārējiem – Ls 1

 

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu