Otrais prezidenta kandidāts: kā Bērziņu vērtē zinātāji? • IR.lv

Otrais prezidenta kandidāts: kā Bērziņu vērtē zinātāji?

32
Attēlā: Andris Bērziņš
Gundega Šķēla

Bijušie kolēģi atzinīgi vērtē Andri Bērziņu kā prezidenta amata kandidātu

Bijušais “SEB Unibanka” un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītājs Andris Bērziņš, kurš pašlaik Saeimā ievēlēts no Zaļo un Zemnieku savienības Vidzemes saraksta, vada Saeimas Tautsaimniecības komisiju un pagājušajā ceturtdienā paziņoja par iespēju kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās, nav plaši pazīstams, bet bijušie sadarbības partneri viņu novērtē pozitīvi.

Ģirts Rungainis, investīciju baņķieris, “IBS Prudentia” partneris

Ja Andris Bērziņš varētu kļūt par prezidentu, tad tik spēcīga un patstāvīga persona, ar izpratni ekonomikā un biznesā Latvijā pie “vadības stūres” nebūtu bijusi. Un ne tikai biznesā un ekonomikas vadībā, bet arī citos sabiedrības procesos. Tomēr šobrīd droši vien, neskatoties uz visu, Bērziņa ievēlēšana nav jebkādā veidā garantējama.

Andris Bērziņš ir neatkarīgs, patstāvīgs, konsensus veidotājs un izšķirīgs. Viņš ir rīcības cilvēks, nevis runātājs.

Manuprāt, tā ir vairāk tāda gājienu politiskā spēle. Katrā ziņā, Andra Bērziņa parādīšanās, ja tas beigsies ar viņa ievēlēšanu, ir ļoti interesanti un ļoti labi. Tomēr baidos, ka Bērziņa parādīšanās faktiski ir reakcija – Saeima beidzot ir izdomājusi risinājumu, kā pieklājīgā veidā nepārvēlēt Zatleru. Ir radīta cienījama alternatīva, lai aizmirstu diskusiju par to, kurš ko ir solījis.

Prezidenta institūcija, manuprāt, ir producējusi cilvēkus, kas nav bijuši pietiekami spējīgi izteikt viedokli un virzīt tādu lēmumu pieņemšanu, kas būtu svarīgi valsts ekonomiskajai attīstībai. Prezidenta amatā vairāk ir bijuši tādi humanitāri un vispārēju vērtību pārstāvoši cilvēki.

Manuprāt, izaicinājumi, kas šobrīd Latvijai ir priekšā, pamatā ir ekonomiskā izaugsme, no kā izriet valoda un citas sabiedrības sfēras. Šķiet, ka, no visām kandidatūrām, ko šobrīd esmu dzirdējis un redzējis, viņš ir vienīgais, kurš spētu nodrošināt valsts ekonomisko izaugsmi.

 

Žaneta Jaunzeme- Grende, bijusī LTRK vadītāja

Ja man būtu jāpasaka trīs vārdi par Andri Bērziņu, tad – viņš ir ļoti gudrs, daudz lasa. Andris Bērziņš ir ļoti prasīgs un stingrs. Tāpat, Bērziņš ir arī cilvēcīgs, bet “uz iekšu vērsts” cilvēks.

Nevēlos izteikties par Andra Bērziņa kandidatūru, bet izteikt komentāru par to visu spēli. Citādāk to nevar nosaukt. Mēs nemācamies no kļūdām. Var jau būt, ka politika tāda spēle vien ir.

Cilvēciski, vēlētos, lai pastāv kādas svētas lietas. Klausījos Latvijas Radio 1 (LR1), kur intervēja cilvēkus, jautājot, kādu prezidentu viņi vēlētos. Pierakstīju, ka cilvēki vēlas tādu vadītāju, kuram būtu “sirds” izglītība un patiesums. Tauta vēlas, lai prezidents iedvesmo, rāda Latvijas potenciālu, mīlestību pret zemi un tautu. Vai tiešām nevarētu būt tā, ka politikā vismaz viens domā par tautas interesēm?

Valdi Zatleru sāku cienīt pirms diviem gadiem, kad mēs bijām piecus metrus no valsts bankrota. Toreiz Zatlera kungs, ar ļoti tiešu apņēmību un spēku, savāca kopā “politisko ķīseli”. Domāju, ka Andris Bērziņš ir līdzīgs, jo viņš spēj īstajā brīdī pateikt, ko vajag. Pēc savas rakstura būtības, Bērziņš ir nopietnāks par Zatleru.

Kas ir Andris Bērziņš?

Pašreizējais Saeimas deputāts dzimis 1944.gadā Nītaurē, dzīvo Amatas novadā, liecina Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtā biogrāfija. Bērziņš ieguvis divas augstākās izglītības – 1971.gadā Rīgas Politehniskajā institūtā radioinženiera specialitātē un 1988.gadā LVU Ekonomikas fakultātē rūpniecības plānošanas specialitātē.

Bērziņš no 1993.gada līdz 2004.gadam bija “Latvijas Unibankas” prezidents un vēlāk šīs bankas vadības padomnieks. 2006.gadā tika ievēlēts arī par LTRK vadītāju. No 2006. līdz 2009.gadam Bērziņš bija arī “Latvenergo” padomes priekšsedētājs.

Bērziņa politiskajai karjerai ir divi posmi. Padomju ēras beigās bijis Valmieras rajona tautas deputātu padomes priekšsēdētājs, 1990.gadā ievēlēts Augstākajā padomē un balsojis par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Aktīvajā politikā atgriezās, 2005.gadā kandidējot Rīgas domes vēlēšanās, bija ZZS kandidāts pilsētas mēra amatam, taču partija šajās vēlēšanās cieta neveiksmi un neiguva domē nevienu mandātu. 2010.gadā sekmīgi stratēja 10.Saeimas vēlēšanās ZZS sarakstā.

Bērziņa iesniegtā deklarācija CVK liecināja, ka viņam ir parādsaistības vairāk nekā 750 tūkstošu latu apmērā, taču amatpersonas deklarācijā par 2010.gadu nekādas parādsaistības vairs nav norādītas. Bērziņs ir sniedzis 3 aizdevumus – 687 tūkstošu latu, 58 tūkstošu ASV dolāru un 405 tūkstošu eiro apmērā. Deklarācija liecina, ka Bērziņam ir skaidras naudas uzkrājumi 2100 latu apjomā un bezskaidras naudas uzkrājumi AS SEB bankā 1, 26 miljonu latu apjomā. Bērziņam pieder zemnieku saimniecība “Kājiņas” Drabešu pagastā un daļas SIA “Vaļņu nams 11”. Bērziņa īpašumā ir 20 000 eiro (14 056 latus), kā arī 307 365 eiro (216 016 latus) vērtas AS “SEB banka” obligācijas.

Andris Bērziņš deklarējis 32 zemesgabalus Kolkas, Glūdas, Drabešu, Nītaures, Variešu, Zaubes, Vecpiebalgas, Ļaudonas, Limbažu, Krimuldas, Līgatnes, Ķekavas pagastā, kā arī Amatas, Ādažu un Garkalnes novadā un trīs zemesgabalus ar ēkām Līgatnes, Drabešu un Nītaures pagastā. Kā kopīpašums Andrim Bērziņam deklarēts zemesgabals un ēkas Kolkas pagastā. Deputāts deklarējis viņa īpašumā esošo dzīvokli Rīgā. 

Andrim Bērziņam pieder pieder 2007.gadā ražota “Mercedes Benz” automašīna un divi traktori.

Komentāri (32)

mary75 23.05.2011. 16.54

” Šķiet, ka, no visām kandidatūrām, ko šobrīd esmu dzirdējis un redzējis, viņš ir vienīgais, kurš spētu nodrošināt valsts ekonomisko izaugsmi.”
————————————————————
Manuprāt, ar šo frāzi pietiek, lai tālāk nelasītu.
Kādā veidā prezidents ko var nodrošināt, derēja vismaz Satversmi palasīt, ja pašam nav saprašanas, kas ko Latvijā nodrošina.
Jau nelabi metās no tām slavas dziesmām tam Bērziņam, tātad, Lembergam.
Nu ko tad tāds ģēnijs līdz šim sēdēja kaktiņā, balsoja pēc Lemberga komandas, un nenāca ar saviem ģenialajiem priekšlikumiem?
Ja tas ir tas “zinātājs”, tad kas ir nezinātājs?
Virsraksts rakstam vienreizējs.
Varbūt, tā vietā Ir derēja ielikt arī kādu kritisku vai objektīvu rakstu par to Bērziņu?

+23
-1
Atbildēt

8

    lailabidzane > mary75 23.05.2011. 17.26

    .
    Tu, bobi, tomēr esi teļš – “kritisku vai objektīvu”! ;)))))

    +1
    -15
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > mary75 23.05.2011. 22.31

    .
    Nu, bobi, Tu lokies kā tārps. ;)
    Kritisks var būt objektīvs. Bet nesalīdzināmi vērtīgāk ir tad, ja objektīvais var būt kritisks. Ja vien spēj uztvert šo niansi.
    Bet tavs teksts bija par “kritisku VAI objektīvu”, un tas nav otrais no augstākminētajiem variantiem, un arī pirmais nav.
    Kaut kā dumji ar to VAI. Stipri dumji, bobi!

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > mary75 23.05.2011. 23.04

    .
    Labi, bobi, pierunāji! Tava jaunā kļička būs cērme!

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > mary75 24.05.2011. 11.38

    ..kas sevi tik augstu sevi vērtē, kaut kā dumi nolaisties līdz tik prastai retorikai.
    ————————————–
    Ja ir grandiozas “viņas” un nesanāk uzlāpīties – tā tā gadās. Ar to retoriku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 23.05.2011. 22.40

    Kaut kā dumi nevis ar “vai”, bet ar “bobi”.
    Tādam kā tev, kas sevi tik augstu sevi vērtē, kaut kā dumi nolaisties līdz tik prastai retorikai.
    Gara aristokrāts no tevis nesanāk, baidos, esi sevi pārvērtējis.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 24.05.2011. 22.19

    Džeri! labi uzrakstīts. pievienojos.
    Bez tam, kāds sakars te slavinājumiem ar Bērziņu kā labi biznesmeni un ekonomikas virzītāju guru! Kur piemēri par šo ekonomikas guru??? Vai tad Latvijā prezidents nav reprezentatīva persona nevis premjers Nr2.
    Lai tad Bērziņš iet uz premjera amatu nevis lien par prezidentu, jo izklausās ka sakarīgi nevienu teikumu nevar pateikt1

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    hinanska > mary75 24.05.2011. 00.43

    >varbūt ka tā

    Fūūū, prasts – kā zirga deķis!

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 23.05.2011. 19.03

    Un tu, toties, esi ģēnijs, gan nekur neatzīts.
    Kritisks nevar būt objektīvs?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

buchamona 23.05.2011. 21.20

Ģirts Rungainis: ” ….Tomēr baidos, ka Bērziņa parādīšanās faktiski ir reakcija – Saeima beidzot ir izdomājusi risinājumu, kā pieklājīgā veidā nepārvēlēt Zatleru. Ir radīta cienījama alternatīva, lai aizmirstu diskusiju par to, kurš ko ir solījis….” ++++ Domāju, ka pateikts precīzi, tikai brīnos, ka Bērziņš, kurš tomēr ir balsojis par Latvijas neatkarību, ielaižas šādās spēlēs, kuru cena ir tā pati LR neatkarība, par kuru viņš savlaik ir balsojis

+12
-1
Atbildēt

2

    austrisv > buchamona 24.05.2011. 22.22

    Vai dieniņ. Cik tad viņa mammai gadu , ja dēlēnam jau 66.gads?
    Bez tam īpašumus šitais Bērziņš savācies ne pa jokam? Būs Aivaram sīvs konkurents.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > buchamona 24.05.2011. 07.27

    Kādēļ lai Bērziņš neielaistos tagad, ja balsošana par neatkarību viņam bijusi tik rentabla?!

    Leģendas vēsta, ka viņš labi orientējas arī sociālo problēmu risināšanas praksē: Amatas “Kājiņu””, kurās Bērziņš noenkurojies, pārņemšanai nosūtījis savu mammu, kura veiksmīgi ieguvusi aizbildnes tiesības un iespējas pār vienu no atslēgas personām. Racionāli un rezultatīvi, pragmatiski.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Uģis Krūkliņš 24.05.2011. 12.49

Spriežot pēc pensijas lieluma, viņš gan būs tikai kārtējais kampējs. Tāpēc jau mēs maksājam pasaulē lielākos kredīt procentus, lai tādi kampēji uz mūsu rēķina iedzīvotos. Viņam galīgi svešs jēdziens man pietiek.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu