Kristīgā pasaule sāk pieminēt Klusās nedēļas notikumus • IR.lv

Kristīgā pasaule sāk pieminēt Klusās nedēļas notikumus

22

Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā Rīgā notiks vairāki koncerti

Zaļajā ceturtdienā un Lielajā piektdienā 21.aprīlī un 22.aprīlī Rīgā notiks vairāki garīgās un klasiskās mūzikas koncerti, kuru programma izveidota pēc Klusās nedēļas noskaņām, vēsta aģentūra LETA.

21.aprīlī koncertā Rīgas Sv.Pētera baznīcā Rīgas kamerkoris “Ave Sol” iepazīstinās ar liturģiskās mūzikas un ciešanu laika mitoloģijas piemēriem. VEF Kultūras pilī notiks koncerts “The West Requiem” ar vairāku solistu, kamerorķestri un kamerkora “Lietus ceļš” piedalīšanos.

Savukārt Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde” kopīgajā Kristus atdzimšanas laika koncertā apvienojušies Latvijas Nacionālās operas solisti Evita Zālīte un Juris Ādamsons, Rīgas jauniešu koris “Sonore” un kamerkoris “Rāte” no Kuldīgas. Koncerta programmā franču komponista Gabriela Forē “Rekviēms”, kas ir viena no visvairāk atskaņotajām un populārākajām piemiņas mesām, kuru raksturo vieglums un ticība dzīvei.

Kristiešiem Zaļā ceturtdiena ir Svētā vakarēdiena radīšanas diena, tāpēc ļaudis dodas pie dievgalda. Galvenais Zaļās ceturtdienas notikums ir Jēzus un viņa mācekļu pēdējais mielasts, ko šajā dienā svin visas pasaules kristieši, vēsta aģentūra BNS. Šajā dienā cilvēki necenšas uzsvērt savu lielumu un bezgrēcību – tas ir kluss pārdomu laiks, sevis izvērtēšanas laiks.

Lielā piektdiena tiek uzskatīta par Kristus notiesāšanas un nāves dienu. Saskaņā ar evaņģēlijos rakstīto šai dienā Jēzus nonāca romiešu un jūdu farizeju tiesas priekšā, kura pieņēma lēmumu par viņa nonāvēšanu, piesitot krustā.

Pieminot Kristus ceļu ar krustu plecos līdz soda izpildes vietai, daudzas draudzes šai dienā dodas simboliskos krusta gājienos, pārdomājot notikumus viņa pēdējās pirmsnāves stundās. Atsaucoties uz Bībelē rakstīto, ka Jēzus krustā sists dienas trešajā stundā, daudzi Lielās piektdienas dievkalpojumi baznīcās sākas trijos pēcpusdienā.

Lielajā piektdienā, 22.aprīlī, Sv.Pāvila baznīcā ērģeļu un vijoles pavadījumā dziedās koris “Gaismaspils” un solisti. Rīgas Sv.Jāņa baznīcā tiks atskaņota Johannesa Brāmsa Vācu rekviēma versija simfoniskajam pūtēju orķestrim, ko veidojis Jevgēņija Svetlanova Otrā Starptautiskā diriģentu konkursa laureāts Andris Poga. Profesionālajam pūtēju orķestrim “Rīga” rekviēma atskaņojumā pievienosies solisti Kristīne Gailīte un Samsons Izjumovs, jauktie kori “Juventus”, “Austrums” un “Fortius”.

Baroka orķestris “Collegium Musicum Riga” un baroka koris “Collegium Choro Musici Riga” atskaņos Rīgas Doma kantora Johana Valentīna Mēdera mūziku. Senatnīgais un mūsdienīgais koncertā savīsies ne tikai ar mūzikas palīdzību, bet arī ar īpašo noskaņu, ko radīs sveču gaismas, video instalācijas un tekstu tulkojumi projekcijās uz baznīcas sienas, sola koncerta organizatori.

Tāpat 22.aprīlī pulksten 12 no Sv.Jēkaba katedrāles sāksies Ekumeniskā krusta ceļa gājiens “Via Crucis”, kura laikā notiks desmit apstāšanās dažādās Vecrīgas vietās. Tajās būs mācītāju uzrunas, meditācijas, kā arī tiks rādītas ainiņas no Jēzus Kristus pēdējiem dzīves brīžiem.

Komentāri (22)

kkristaps 21.04.2011. 12.19

Interesanti, ar ko “ekumēniskais krusta gājiens” atšķiras no praida??? Cirks ir un paliek cirks neatkarīgi no klauniem.

+5
-4
Atbildēt

1

Ernests Pilsums 21.04.2011. 11.37

Nozombētie vientieši, pasaku tēlu pielūdzēji :(

+6
-5
Atbildēt

0

janazakovica 21.04.2011. 22.54

nevis kristigaa pasaule.bet ..parezticigie katoli un luterani.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu