“Vienotība” vienā partijā tik drīz varētu arī nepārtapt • IR.lv

“Vienotība” vienā partijā tik drīz varētu arī nepārtapt

164
Foto: Andrejs Strokins, F64
Indra Sprance

PS  izvirza virkni nosacījumu, pēc kuru izpildes kopsapulce lems, vai turpināt ceļu uz vienu partiju vai tomēr atstāt visu kā ir

“Pilsoniskās savienības” (PS) kopsapulce sestdien apstiprināja rezolūciju par atbalstu vienas partijas “Vienotība” veidošanai, tomēr  gala lēmums šajā jautājumā nav pieņemts, PS priekšsēdētājs Girts Valdis Kristovskis (PS) uzsver, ka līdz tam vēl jāizrunā virkne būtisku jautājumu, tajā skaitā par līdzšinējiem domstarpību iemesliem “Vienotībā”, un tikai tad PS citā kopsapulcē lemšot, vai turpināma virzība uz vienu partiju vai tomēr labāk atstāt visu kā ir.

PS priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis Ir.lv atzina, ka tiem cilvēkiem, kas paziņoja, ka “Vienotību” iespējams izveidot līdz vasaras sākumam, [JL, “Vienotības” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa] jānāk ar plānu, kā to izdarīt,  līdz šim tas nav bijis. Kristovskis kā vienu no būtiskākajiem priekšnosacījumiem partijas izveides procesā min to, lai partijas savā starpā izrunātu līdzšinējos konfliktus. “Atsevišķi “Vienotības”  cilvēki tika vienkārši diskreditēti. Ir nepieciešama skaidra valoda par to, kā tad tas bija, “ sacīja Kristovskis.

Tāpat Kristovskis norādīja, ka joprojām virkne procesu valdībā un Saeimā un viņu kārtotāju “ ir viena vai divu cilvēku pilnvaroti” , ar pārējiem šie jautājumi neesot saskaņoti. Kā piemēru Kristovskis minēja neveiksmīgo rīcību ar amatpersonu virzību tiesībsarga amatam. “Līdzšinējie piedāvājumi šīs lietas pārrunāt , izrunāt “Vienotības” valdē neizdodas,” pauda PS priekšsēdis, norādot, ka vispirms esot jātiek skaidrībā ar šiem jautājumiem.

Pēc Kristovska domām, reālais laika grafiks, kurā jābūt skaidrībai par to, vai būs “Vienotība” kā viena partija vai ne, paredz lēmumu pieņemšanu līdz tam laikam, kad jāsāk gatavoties pašvaldību vēlēšanām. Tas nozīmē, ka šiem jautājumiem ir vēl gads laika.

“Ceļa kartes apspriešanas  laikā izkristalizēsies, vai mēs varam vienoties par konkrētām lietām, tajā skaitā par to, kādā veidā tiks veidoti saraksti nākamajās pašvaldību vēlēšanās, “ sacīja Kristovskis, norādot, ka daudzskaitlīgākais “Jaunais laiks” ar balsu vairākumu “Vienotībā” varētu iebalsot visu, ko vien vēlas, PS biedriem būtu mazākas iespējas. “Tādā veidā var nosist apetīti strādāt politikā vērtīgiem cilvēkiem, “ sacīja Kristovskis, norādot, ka PS vēlētos iekšējus kontroles mehānismus jaunajā partijā.

“Es nebrīnīšos, ja šī sagatavošanās ilgs kādu gadu. Ja viss labi virzīsies uz priekšu un no visām pusēm būs vēlme to izdarīt, tad ir jāsanāk kopā un jāizliek galdā kārtis. Viņas visas ir jāizkārto tādā veidā, lai visas puses justos komfortabli. To mēs varam izdarīt trīs, piecu mēnešu laikā. Tad tas notiks, “ sacīja Kristovskis.

Uzrunājot kopsapulces biedrs, Kristovskis uzsvēra, ka PS  nedrīkst tikt saglabāta par katru cenu, bet arī “Vienotība” nevar tikt būvēta par katru cenu, tam jābūt savstarpējas cieņas pilnam procesam. PS nākotne ir “Vienotībā”, jo partijai ir nepieciešami sabiedrotie mērķu sasniegšanā, taču “mērķis ir spēcīga, iekšēju pretrunu nesaplosīta “Vienotība””, tādēļ esot jārīkojas pārdomāti, paaugstinot iekšējo savstarpējo uzticamību, kā arī izveidojot “ceļa karti” ar visiem skaidriem un vienlīdzīgiem nosacījumiem.

PS kopsapulces biedrus ar uzrunām sveica arī premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”), “Vienotības” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un “Sabiedrības citai politikai” priekšsēdētājs Aigars Štokenbergs.

Āboltiņa savā uzrunā uzsvēra, ka “ilgstošās attiecībās svarīgi ir ne tik daudz tas, lai partneri būtu līdzīgi uzskatos, bet gan spējā sarunāties.” Pēc viņas domām, PS, JL un SCP to spējot. Savukārt Dombrovskis savā uzrunā uzsvēra, ka JL, PS, un SCP sadarbība “ir sevi attaisnojusi, tā ir produktīva, ļāvusi apvienībai kļūt par vadošo politisko spēku Latvijā”. “Pie sasniegtā mēs nedrīkstam apstāties, jāvirzās uz priekšu – jāspēj apvienoties kopīgu mērķu sasniegšanā, ” pauda Dombrovskis. Savukārt Štokenbergs atzīmēja, – “ja kādam no “Vienotības” partiju biedriem ir bail, ka viņi izšķīdīs “Vienotībā”, tad tā ir ģlēvuma pazīme. Tad nav jēgas iet politikā.”

Darbam PS valdē bija izvirzīti 22 cilvēki –  Saeimas deputāti Kārlis Šadurskis, Ilze Vergina , Arvils Ašeradens, Ingmārs Čaklais, Ina Druviete, Janīna Kursīte-Pakule, Ilma Čepāne, Lolita Čigāne, Uģis Rotbergs un Ilze Viņķele, kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, Eiropas Parlamenta deputātes Inese Vaidere un Sandra Kalniete, Dobeles nodaļas virzītais kandidāts Jānis Avotiņš, jurists un advokāts Jānis Bordāns, Saeimas deputātes Druvietes palīgs Andis Geižāns, Saldus novada domes deputāts Didzis Konuševskis, Jauniešu nodaļas vadītāja Linda Medene, Rēzeknes novada domes deputāte Līvija Plavinska, uzņēmējs Linards Počs, bijusī Saeimas deputāte Anna Seile, Rīgas domes deputāts Dāvis Stalts un Limbažu sporta skolas direktore Diāna Zaļupe.  PS kopsapulce valdes locekļu amatos apstiprināja Čepāni, Plavinsku, Avotiņu, Verginu, Staltu, Šadurski, Kalnieti, Druvieti, Vaideri, Seili,  Kursīti -Pakuli, Čigāni, Čaklo.

Savukārt Ašeradenam un Medenei bija vienāds balsu skaits, tāpēc par viņiem apstiprināšanu darbam valdē notika atkārtota balsošana, kurā vislielāko atbalstu guva Medene.

Savukārt PS priekšsēdētāja amatā atkārtoti apstiprināts Kristovskis, kurš bija arī vienīgais kandidāts šim amatam.

Lai arī sestdien PS kopsapulcē bija iecerēts izlemt jautājumu par vienas partijas “Vienotība” izveidi, uz kopsapulci pulcējusies vien trešā daļa – 223 partijas biedri, līdz ar to formāli no rīta nebija kvoruma. Partijas valde sasauca jaunu pilnsapulci, kas notika iepriekš sasauktās laikā.

 

Komentāri (164)

kdaljajev 16.04.2011. 14.56

Izskatās,ka tas sajauktais kokteilis sāk atslāņoties.Kamēr stādīs ceļa karti,nebūs ceļa pa kuru braukt.

+19
-1
Atbildēt

0

Mārtiņš Ozoliņš 17.04.2011. 04.33

Ar šo valdes sastāva izvēli PS sevi smagi sašāvusi abās kājās. Moderno, gudro nacionālistu (kā Ēlerte) vietā ievēlējuši radikālos, šaurpierīgos un tantes, kam jāiet mājās nodarboties ar saviem hobijiem. Un narciss priekšgalā. Man jau liekas, ka ar šito ir cauri ar visu V.

+19
-2
Atbildēt

0

culturelabLV 16.04.2011. 14.21

Ja agrāk domāju, ka Latvijas Žirinovskis ir Juris Dobelis, tad šobrīd vienīgais tāds Latvijā ir Ģirts Valdis Kristovskis – absolūti nekompetents, neizglītots, sakarīgi domātnespējīgs fenomenāli varaskārs ierēdnis. Labumu šis cilvēks nav devis Latvijai nekādu, ne kā Aizsardzības ministrs, kur nu vēl kā Ārlietu ministrs, tikai apmierinājis savas ambīcijas.

Balsoju vēlēšanās par Vienotību un, ja godīgi, tad labprāt redzētu, lai no šīs vienības tiktu izslēgta Pilsoniskā Savienība, kas ir tipiski neapmierinātie latviešu vāvuļotāji, nevis darītāji :(

+27
-11
Atbildēt

1

    piziks > culturelabLV 16.04.2011. 15.43

    Uldzon, par daudz goda Kristovskim, lai ar Žirinovski salīdzinātu: Voļfovičs = labāks aktieris, muļķi laiž apzināti turklāt arī Nopelniem bagātais KF jurists, ĢVK muļķi laiž neapzināti, spēlē štruntīgi un labos inženieros nekad netiks, vienīgi sīkos intrigantos turēsies.

    +18
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu