Krievi un latvieši Londonā • IR.lv

Krievi un latvieši Londonā

4
Darbība risinās kādā šodienas Rīgas blokmājā: koridortelpā un trīs dzīvokļu iekštelpās. Foto — Tristram Kenton

Karaliskā galma teātrī pirmizrāde – luga par latviešu leģionāriem Atceres diena 

Redzēt rīdzinieka Alekseja Ščerbaka lugu Atceres diena (Rememberance Day) uz vienas no nozīmīgākajām Londonas skatuvēm – The Royal Court Theatre jeb Karaliskā galma teātrī (kaut jāpiezīmē, ka tajā jau pusgadsimtu valda disidentisms) – pats par sevi ir notikums. Tas, kā luga, kas risinās ap 16.marta notikumiem Rīgā, uzrunā britu skatītājus, kuriem latviešu leģions un tā Britu salās paglābušās daļas vienmēr ir licies kā morāli neizprotams Otrā pasaules kara mantojums, piešķīra izrādei īpaši sātīgu piegaršu. Beigās palika viens vienīgs jautājums: vai luga ir vējrādis vai pats vējš? 

Luga sarakstīta visai konservatīvā, sociālās drāmas formātā, tās darbība risinās kādā šodienas Rīgas blokmājā. Skatuve vienlaikus ir gan blokmājas nosūbējusī koridortelpa, gan trīs dzīvokļu iekštelpas. Vienā dzīvo krievu inženieris Saša ar ģimeni – sievu, lugas galveno varoni meitu Aņu un brāli Ļošu. Otrā dzīvo viņa tēva brālis Miša – izbijis sarkanarmijas snaiperis. Trešajā – leģionārs Valdis. 

Izrāde ir blīva gan ar dramaturga, gan režisora Maikla Lonhērsta moralizējošām norādēm un piezīmēm. Pirmā: Rīga un Latvija ir kopējas mājas vismaz divām nacionālām grupām, kaut katrai kopienai ir atsvešinātas vēsturiskās pamatnostādnes, bet jādzīvo ir un ir jāatrod veids, kā sadzīvot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu