Jāgaida stārķi un citi • IR.lv

Jāgaida stārķi un citi

25

Nedēļas nogalē Kalnciemā novērots pirmais baltais stārķis (Ciconia ciconia), taču lielākā vairumā šīs sugas putni un citi gājputni Latvijā varētu atgriezties marta pēdējā nedēļā.

Pirmais baltais stārķis Latvijā novērots svētdien, 20.martā, bet tajā pat dienā Lietuvā novēroti jau ap 30 baltie stārķi, atsaucoties uz Latvijas Ornitoloģijas biedrības gājputnu atgriešanās pētījuma koordinator Mārci Tīrumu,  ziņo LETA.

Pēc viņa teiktā uz Latviju atlidojušais stārķis visticamāk, paliks Latvijā, jo Kurzemē un daļā Zemgales zemes virsma jau ir brīva no sniega, taču Latgalē un Vidzemē vēl aizvien ir sniegs. Stārķi šādā agarā pavasarī barību sev var atrast, piemēram, upju krastos, kas ir brīvi no ledus. Taču mazākiem putniem, kuri ir agri atgriezušies no ziemošanas vietām, ar barības meklēšanu varētu būt grūtāk.

Pavasaris iestājas lēnām un mierīgi, un arī putni nesteidzas ar atriešanos, taču līdz ar siltāku gaisa masu ieplūšanu Latvijā atgriežas arī gājputni. Tiek prognozēts, ka lielākā skaitā gājputni ieradīsies marta pēdējā nedēļā, taču situāciju var mainīt nepiemēroti laika apstākļi – sniegs, lietus un sals. Sniegam nokūstot Vidzemē un Latgalē, atklāsies jaunas platības, kur putniem atpūsties un uzkrāt spēkus, tādēļ arī tur parādīsies pirmās zosis, gulbji, pīles un stārķi.

Patlaban aktīvākā gājputnu pulcēšanās notiek Latvijas Rietumu daļā.

Jau ziņots, ka vakar Engures novadā Starpiņupītes grīvā novērota pavasara pirmā melngalvas zoss (Branta bernicla), kas ir agrākais reģistrētais šīs sugas pavasara novērojums, liecina informācija portālā “www.latvijasputni.lv”.

Kā liecina Latvijas Putnu fonda vadītāja Kaspara Funta apkopotā informācija, līdz šim agrākais melngalvas zoss novērojums Latvijā ir bijis 29.martā un šis rekords sasniegts 1989.gadā.

Tāpat vakar Nīcas novadā novērotas šajā pavasarī pirmās baltvaigu zosis (Branta leucopsis), Rucavas novadā un Dundagas novadā novērots baltvēderis (Anas penelope). Ornitologi vakar novērojuši arī krīkli (Anas crecca) un lielo dumpi (Botaurus stellaris) Rucavas novadā, dzelteno tārtiņu (Pluvialis apricaria) un kuitalu (Numenius arquata) Nīcas novadā, pļavu čipsti (Anthus pratensis) Nīcas un Engures novadā, kā arī daudzu citu sugu putnus.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu