Ierindnieka azarts • IR.lv

Ierindnieka azarts

4
Soldomirk valdes priekšsēdētāju Modri Krieviņu šajā biznesā saista kaut kas, kas naudā nav izsakāms: «Azarts, piedzīvojums... Katrā ziņā es daru to, kas man patīk, turklāt vēl nodrošinu ar darbu vairākus cilvēkus. Peļņa ir pakārtota tam». Foto — Jānis Saliņš, F64

Cēsu uzņēmums Soldomirk vienīgais Latvijā ražo ugunsdzēsības hidrantus un piegādājis detaļas arī kompānijai Rolls-Royce

Ja pilsētas ūdensvads būtu cilvēks, tam arī būtu apendicīts, gluži kā vairākumam no mums. Tikai no čuguna. Tas ir ugunsdzēsības hidrants. Iekārta, kas ļauj ugunsgrēka laikā pieslēgties ūdensvada sistēmai. Rietumeiropā tie bieži redzami virszemē, bet pie mums pārsvarā iebūvēti pazemē un tiešām ir kā īsti «apendicīti», par kuru eksistenci neviens pat neatceras, kamēr nenotiek nekas ārkārtējs.

Pieprasījums pēc hidrantiem iet roku rokā ar būvniecību, jo bez tiem nevar nodot nevienu objektu. Būvnormatīvos noteikts, cik tālu citam no cita tiem jāatrodas apdzīvotās vietās. Tātad samērā viegli prognozējams tirgus, jo viss atkarīgs no jaunu ēku būvniecības un ūdensvadu rekonstrukcijas. Latvijā gadā nepieciešams ap trim tūkstošiem hidrantu.

Tomēr tieši šī prognozējamība saasina konkurenci, jo rēķināt prot daudzi. Kā atzīst uzņēmuma Soldomirk valdes priekšsēdētājs Modris Krieviņš, nepārtraukti jābūt gatavam, ka tirgū parādīsies kāds lētāks modelis. «Pirms gadiem sešiem, kad sākām ražošanu, hidrantu pievienotā vērtība bija ļoti augsta. Pašlaik tā stipri kritusies, jo cēlušās izejvielu un resursu cenas, katrs mēģina samazināt izmaksas, bet tūlīt jau cieš kvalitāte. Piemēram, nerūsējošā tērauda detaļas aizstāj ar cinkotajām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu