Par Latvijas vārda daudzināšanu apbalvo diriģentu Nelsonu • IR.lv

Par Latvijas vārda daudzināšanu apbalvo diriģentu Nelsonu

26
"Lielās mūzikas balvas 2010" laureāts par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē diriģents Andris Nelsons. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Lielā mūzikas balva par labāko koncertu Gijas Kančeli 75.jubilejas koncertam

"Lielās mūzikas balvas 2010" par labāko koncertu piešķirta gruzīnu komponista Gijas Kančeli 75.jubilejai veltītajam Garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncertam Rīgas Domā 4.septembrī, vēsta aģentūra BNS.

Balvu par interpretāciju saņēma vijolniece Vineta Sareika par Antonio Vivaldi "Gadalaiku" atskaņojumu, bet par izcilu darbu ansamblī – pianiste Agnese Egliņa.

Kategorijā "Gada muzikālā vienība" apbalvots Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas un Kaspara Putniņa vadībā, bet par "Gada jaundarbu" Vilnis Šmīdbergs par "Simfoniju pūtēju orķestrim", kura pirmatskaņojumu piedzīvoja 14.jūnijā Rīgas Domā profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" izpildījumā.

"Gada debijas" titulu saņēma diriģents Atvars Lakstīgala ar savu sniegumu pie Liepājas simfoniskā orķestra diriģenta pults, savukārt par "Gada uzvedumu" tika atzīts elektroakustiskā pastaiga "Pasaka par Kurbadu" Cīrulīšu dabas takās Cēsu mākslas festivāla laikā.

Publikas balsojumā portālā "Delfi" par labāko tika atzīta čelliste Guna Āboltiņa, bet "Cēsu" alus speciālbalvu saņēma dziedātāja Liene Kinča.

Latvijas "Lielo mūzikas balvu 2010" par mūža ieguldījumu saņēma pianiste Jautrīte Putniņa, bet par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē to piešķīra diriģentam Andrim Nelsonam. Pērn balvu par mūža ieguldījumu ieguva pianiste koncertmeistare Inta Villeruša, bet par starptautiskiem panākumiem un valsts vārda nešanu pasaulē – dziedātāja Elīna Garanča.

"Lielās mūzikas balvas 2010" žūrijā ir muzikoloģe un Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone, mūzikas žurnālisti Edgars Raginskis un Liene Jakovļeva, muzikoloģe un Latvijas Radio 3 žurnāliste Maruta Rubeze, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabiedris un muzikoloģe un pasniedzēja Rasma Kurme.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu. Savukārt 2007.gadā tās pasniegšanā tika ieviesti vairāki jauninājumi, un nu nominācijas tiek noteiktas un janvārī preses konferencē paziņoti nominanti, taču žūrija par laureātiem balso tikai balvas pasniegšanas dienā. Tāpat ieviesta Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija un koncerts.

 

Komentāri (26)

andris902 09.03.2011. 08.13

…Talants, sava darba mīlestība un fantastiska enerģija!!!…pievienojos izcilajam novērtējumam!…lai arī Latvijai izdodas Andra Nelsona vārda daudzināšana!…

+5
0
Atbildēt

0

austrisv 09.03.2011. 16.12

Vienmēr prieks par mūsu izcilajiem māksliniekiem! lai viņiem veicas, jo tieši pateicoties viņiem, Latvija svārdam pasaulē ir laba slava un neviens no mūsu nelietīgajiem politiķiem šo slavu nevar iznīcināt!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu