Samazinās subsīdijas sabiedriskajam transportam • IR.lv

Samazinās subsīdijas sabiedriskajam transportam

18
Foto: Gatis Dieziņš, LETA
Indra Sprance

Valdība atsakās no ieceres samazināt finansējumu valsts budžeta vietām augstskolās

Valdība otrdien nolēma atteikties no finansējuma samazinājuma budžeta vietām augstskolās, tā vietā par trīs miljoniem latu tiks samazinātas subsīdijas sabiedriskā transporta pārvadājumiem. Līdz ar to kopumā par 16 miljoniem latu tiks samazināti valsts budžeta izdevumi, bet 34 miljonus latu plānots gūt papildu ieņēmumos.

Kā informē LETA, finanšu ministrs Andris Vilks (PS, "Vienotība"), papildus valdība šodien vienojusies par subsīdiju mazināšanu, un nu Satiksmes ministrijai būs jālemj, kuriem pārvadājumu veidiem līdzekļus samazināt. Savukārt augstākajā izglītībā patlaban sākusies programmu pārvērtēšana, un ne Izglītības un zinātnes, ne Kultūras ministrija neesot piekritusi šādam samazinājumam.

Tāpat netikšot veikts tik liels nodarbināto skaita samazinājums valsts pārvaldē, kā iepriekš plānots. Tā vietā ministrijas piedāvājušas mazināt citas izdevumu pozīcijas, piemēram, preču un pakalpojumu iegādē.

Vilks atzina, ka ar budžeta grozījumiem valdība uz priekšu virzīsies tikai tad, kad būs saņemts starptautisko aizdevēju atbalsts par iecerētajiem pasākumiem. Patlaban sarunas ar aizdevējiem turpinoties.

Ir.lv jau vēstīja, ka starptautiskie aizdevēji nav mierā ar valdības plānu budžeta konsolidāciju veikt, galvenokārt, uz ieņēmumu palielināšanas rēķina.

Lielāko daļu konsolidācijas plānots veikt uz nodokļu palielinājuma rēķina, paaugstinot akcīzi benzīnam, cigaretēm, alkoholam, atceļot samazinātās nodokļa likmes dabasgāzei.

 

Komentāri (18)

lebronj2356 01.03.2011. 16.29

Lūk šis gan ir stulbs samazinājums. Ja LU un RTU noņemtu katrai pa 200 budžeta vietām, to domājams daudz nejustu, jo studentu dēļ demogrāfijas īpatnībam jau ir kļuvis mazāk + jaunieši brauc prom. Transports Latvijā ir ļoti sliktā stāvoklī, auto uzturēšana dārga, tādā garā drīz būs neiespējami nokļūt no viena Latvijas gala uz otru bez personīgā transporta. Ja būtu labs transports, tad varētu samazināt dažus lokālos pakalpojumus, jo drusku tālāk esošie būtu pieejami, taču tagad visticamāk to darīt nevarēs un mēģinājumi saskarsies ar ļoti niknu pretreakciju, jo visu atņemt sev cilvēki neļaus. Kas traucēja pāris padomes un valdes aizvērt ciet ?

+5
-1
Atbildēt

0

mxblack 01.03.2011. 18.06

Akcīzes nodokļu celšana diemžēl ir tieši tas pats kas ienākumu nodokļa celšana, tikai slēptā veidā. Tāpēc jau aizdevēji nepiekrīt šādai budžeta lāpīšanai atkal uz nabadzīgo iedzīvotāju rēķina. To var celt alkoholam un cigaretēm, bet nedrīkst celt pārējās minētajās pozīcijās. Bet dotāciju samazināšana būs iemesls RS atkal pacelt braukšanas biļešu cenas un atkal cietīs tieši maznodrošinātie, jo biezie jau to nelieto. Toties netiks aizskartas visas tās partiju barotnes un uzrūgusī birokrātija. Tātad būtībā par visiem treknajos gados savārītajiem brīnumiem un burbuļiem ir jāsamaksā atkal mums, kaut mums ar tiem reāli nebija nekāda sakara.

+1
0
Atbildēt

0

gunasniedzina 01.03.2011. 16.28

Tagad Satiksmes Ministrija nepiekritīs, un sāksies viss no gala…

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu