Studentu protesta gājienā vairāki simti dalībnieku • IR.lv

Studentu protesta gājienā vairāki simti dalībnieku

47
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Pret finansējuma mazināšanu mākslas augstskolām iebilst arī profesori

Pirmdien Rīgas centrā protesta gājienā, iebilstot pret valdības nodomu samazināt valsts budžeta finansējumu mākslas augstskolām, vienoti devās vairāki simti studentu un profesoru, vēsta aģentūra LETA.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA), Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studentu un mācībspēku kopīgais gājiens bija izteiksmīgi noformēts. Daudziem protesta dalībniekiem pie rokām bija piestiprinātas kultūras ministres Sarmītes Ēlertes un finanšu ministra Andra Vilka (abi ''Vienotība'') portretu kopijas, uz plakātiem bija uzraksti "Rokas nost no augstākās izglītības", "Neatņemiet finansējumu kultūrai", '', u.c. Studenti skandēja dažādus saukļus un dziedāja dziesmas.

Daudzi studenti pieprasīja kultūras ministres demisiju, pauda kritiskus vārdus par Vilka darbību. Sarunās ar Latvijas Radio gājiena dalībnieki stāstīja, ka valsts atbalsta apcirpšana viņiem vispār liegtu mākslas studijas, jo tās maksā dārgi.

Protesta gājienā studenti devās maršrutā no LMA uz Kultūras ministriju, tālāk pa Esplanādi līdz Ministru kabinetam. Lai arī sala dēļ gājienu tika nolemts beigt ātrāk nekā plānots, tas izskatījies visai iespaidīgi. Gājiena dalībniekus ar saucieniem un skaņas signāliem uzmundrināja garāmgājēji un autobraucēji.

Jau ziņots, ka ar šo vienoto akciju Latvijas Mākslas augstskolu asociācija un minēto triju izglītības iestāžu studentu pašpārvalde vēlas pievērst sabiedrības uzmanību pagājušajā nedēļā Ministru kabineta slēgtajā sēdes daļā pieņemtā lēmuma sekām augstākajai izglītībai kultūrā un mākslā, kā arī lēmumu pieņemšanas nedemokrātiskai praksei. Valdība nolēma no šī gada 1.septembra samazināt valsts apmaksāto studiju vietu skaitu augstskolās, no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta par 600 tūkstošiem latu, no Kultūras ministrijas (KM) budžeta – par 400 tūkstošiem latu.

Šāds samazinājums kultūras un mākslas augstākajā izglītībā nozīmē, ka šogad studijas par budžeta līdzekļiem sāks par 60% jeb 149 studējošajiem mazāk nekā iepriekš. Publiski šis lēmums pirms tam netika apspriests.

LMA rektors Aleksejs Naumovs, LKA rektors Jānis Siliņš un JVLMA rektors Artis Sīmanis telefonintervijā Latvijas Radio pirmdien pēc gājiena uzsvēra, ka šādu finansējuma samazinājumu nevar pamatot ar augstskolu programmu dublēšanos, jo mākslas augstskolās vienādu programmu nav. Savukārt studentu pašpārvaldes pārstāvji atzina, ka jaunieši ir gatavi arī turpmāk rīkot dažādas akcijas, uzsverot to miermīlīgo raksturu un stingri noliedzot kādas agresijas iespēju.

Kā novēroja LETA, gājienā piedalījās arī politiķi – Saeimas deputāti Imants Parādnieks un Jānis Dombrava (abi VL–TB/LNNK). Gājienā bijis redzams Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, kā arī nacionālistisku mītiņu dalībnieki "pērkoņkrustietis" Igors Šiškins un Uldis Freimanis, kurš rokās turēja nūjas ar galā piestiprinātām miroņgalvām. Pasākumu pieskatīja vairāki desmiti policistu.

Komentāri (47)

advokate 28.02.2011. 13.32

Mākslas studentiem darba būtu atliku likām – videospēļu jomā, reklāmā, dizainā, grafikā, utt. Problēma jau tā, ka Latvijā, kā komentāros augstāk jau atzīmēts, ļoti trūkst speciālistu, kas tiešām saprastu, kādi formāti un standarti ir populāri, un prastu radīt pieprasītus produktus šajā formātā. Visi labākie speciālisti, piemēram, reklāmā un dizainā, arī tie ar LMA grādu, ir pašmācības produkti. Studenti, ko ražo LMA, ir gadiem jāapmāca, lai tie saprastu, kas un kā darbojas reālajā darba vidē. Tā ir problēma, ko tiešām būtu nepieciešams risināt.

+10
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 28.02.2011. 12.15

Iespējams, ka var prasīt arī šīm augstskolām samazināt kādus izdevumus (piem. administratīvos), bet jāsaka, ka mācību kvalitāte šajās iestādēs pārpēj daudzas LU un RTU programmas! Varbūt vajag noņemt dažas budžeta vietas, bet ne tik masveidīgi! Lietderīgi būtu tās visas apvienot zem viena nosaukuma un samazināt administrāciju. Mūziķi, režisori un mākslinieki tomēr daudz vairāk nes Latvijas vārdu nekā mūsu simtiem izglītotie inženieri vai IT speciālisti, kuru konkurētspēja pasaules mērogā ir apšaubāma.

+13
-4
Atbildēt

8

    Biedrs Kaspars Bokta > Una Grinberga 28.02.2011. 12.47

    ir 2 režisori, kas Latvijas vārdu ir nesuši pasaulē: tas tirliņš, kas nemaksāja par ēdienu Londonas ēstuvē un Šnore. Ko dod vārda nešana pasaulē, ja pus-tauta zem nabadzības sliekšņa? Inženieri nes Latvijai naudu, palīdz apgūt Eiropas līdzekļus, eksportē zināšanas piedaloties starptautiskos projektos. Mākslinieki tērē… retu reizi kāds pamanās nopelnīt pats ar savu mākslu, bet lielākoties tā ir nebeidzama čīkstēšana, ka naudiņas nav. Māksla ir lukss, kuru lv nevar atļauties. Un par to mūsu speciālistu konkurētspēju labāk būtu paklusējis, citādi skaņa no tevis kā no tukšas mucas… fakts, ka “spēj” salīdzināt 3 dažādu augstskolu mācību programmu kvalitāti jau vien izraisa smīnu

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    bizbizmarite2 > Una Grinberga 28.02.2011. 13.37

    nepārproti, es nenolieku mūsu māksliniekus vai izglītības iestādes, man ir tikai viens jautājums – kāds no viņiem labums valstij? Kāds man, kā nodokļu maksātājam, labums, ka konservatorijas studenti spīd pasaulē?

    iepazīsties, lūdzu ar Maslova vajadzību piramīdu. Es nesaku, ka kultūru nevajag, es saku, ka kultūra ir piramīdas trešais – ceturtais stāvs, bet mums PIRMAJAM naudiņas līdz galam nepietiek… paskaties uz LU fizmatiem, viņu pēdējais kūdras uzbērums uz Daugavas nes reālu pievienoto vērtību – dod valdībai hintu, kur ietaupīt, var redzēt, ka cilvēkiem vismaz idejas ir, domā, kā aizlāpīt caurumus… vai cienījamiem kultūras spīdekļiem kaut viens priekšlikums ir bijis, kur naudu izraut?

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Una Grinberga 28.02.2011. 13.34

    Ar Marksi nav ko runāt – boļševiku metode, kāpēc vajag ko skaistu, ja labāk sadalīt uz 10 neandertāliešiem, rezultāts Krievijā mūsdienās nav tālu jāmeklē ! Par KA vājo posmu gan negribētu piekrist, tur ir daudz labas un pat dažas unikālas programmas. Valodas tur māca neskaitāmi labāk nekā LU filologos.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Una Grinberga 28.02.2011. 13.00

    Māksla ir lukss, kuru lv nevar atļauties…
    —————————————–
    Pareizi!
    Pietiks ar luksa(luksusa) alu un Valdi Luksu!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Una Grinberga 28.02.2011. 12.22

    Paldies! Vismaz viens loģisks cilvēks ar argumentētu domāšanu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 28.02.2011. 14.53

    @marksis
    Izkāp, lūdzu, ārpus būra! Visās normālās valstīs nav svarīgs novirziens, bet gan kāda līmeņa programmu esi beidzis. Piem. finanšu institūcijas ar atplestām rokām ņem matemātiķus, inženierus, filosofus no top skolām, jo apliecinājums, ka esi pabeidzis grūtu programmu, nodrošina, ka veiksmīgi spēsi apgūt jebko.
    Iesaku izlasīt Platona “Valsts” – un sapratīsi, ka arī māksliniekus, matemātiķus, filosofus, dzejniekus u.c. Tavuprāt nevajadzīgus kadrus jo īpaši Latvijā ir jāaudzina. Latvijas elite ir gaužām kulturāli nabadzīga, jo to veido komunisti ar labu tehnisko izglītību, bet bez jebkādas kultūras un ētikas izpratnes. Un tagad mēs kliedzam, ka kultūra mums nav vajadzīga!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 28.02.2011. 13.01

    @marksis
    Tev mākslas definīcija ir tik šaura, cik šaurs prātiņš! Mūzikas konservatorija mums ir viena no labākajām pasaulē. Mākslas akadēmijas absolventi arī spēj ļoti labi spīdēt pasaules mērogā! Nu, jā, Kultūras akadēmija vājākais posms, bet arī tur ir labas programmas, kurām vienkārši ir nepieciešami papildus līdzekļi vieslektoru algošanai. Vai mēs nepazīstam Hermani, Gobu, animācijas filmu režisorus?
    Tos spožos inženierus mēs redzam, braucot pār Dienvidu tiltu – izšūpo ne pa jokam! IT spečuki taisa caurumus VID datubāzēs. Izcils ieguldījums! Katrā programmā 200-300 stipendijas katru gadu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    evija_kliedere > Una Grinberga 28.02.2011. 14.43

    Labums no kultūras ir tāds, ka apkārtējā pasaules sabiedrība Tavu tautu, tai skaitā arī Tevi neuzskata par neizglītotu neandertāliešu baru, kam vienīgā dzīves nepieciešamība un piepildījums ir maslova piramīdas apakšējā daļa – paēst, pačurāt un izgulēties.
    Nevajag aizmirst, ka valsts vizītkarte ir tieši tās kultūras bagātība un valsts attieksme pret šo kultūru – tātad attieksme pašiem pret sevi. Lasot komentārus ne tikai šeit, bet arī citos portālos, ir pilnīgi skaidrs, ka latvieši ir tauta, kas nekad sevi nav ne cienījusi, ne mīlējusi, kur nu vēl lepojusies ar saviem panākumiem, tādēļ jau nav ko brīnities, ka mums ir tieši tāda valstiska situācija – tieši kultūra tās visplašākajā nozīmē ir tas, kas mums pietrūkst jebkurās sfērā, jo īpaši politikā.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mary75 28.02.2011. 12.35

No vienas puses, var tos studentus saprast.
No otras puses – kāpēc studenti sāk izrādīt politisko aktivitāti tikai tad, kad tiek skartas viņu intereses, un arī, izskatās, pēc augstskolu mācību spēku iniciatīvas?
Kāpēc studenti – juristi neiziet ielās pēc Kūtra paziņojuma un neignorē viņa lekcijas?
Kaut gan, arī var saprast, tad tiemn Latvijā karjera nespīd.
Bet, es arī piekrītu, ka jāsāk mazināt augstskolu administratīvos izdevumus, ja tos samazinātu par % 20, iespējams, nebūtu jāmazina budžeta vietas,

+8
-2
Atbildēt

5

    tocelovskis > mary75 28.02.2011. 17.28

    Piekrītu Tev, bet man ir jautājums, kāpēc tie protestētāji/protestu iniciatori ignorē faktu, ka finansējums tiks samazināts augstskolām, kurās dublējas studiju programmas?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 28.02.2011. 17.06

    To es nezināju, bet, es te par visām augstskolām, šķiet, visur nav, kā MA.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    shefere > mary75 28.02.2011. 17.52

    Krišjāni>

    tur jau tas joks, ka mākslas augstskolas nedublē citu augstskolu programmas, bet tik un tā tiek solīts naudu ņemt nost.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    shefere > mary75 28.02.2011. 13.54

    “Bet, es arī piekrītu, ka jāsāk mazināt augstskolu administratīvos izdevumus, ja tos samazinātu par % 20, iespējams, nebūtu jāmazina budžeta vietas”

    Beidzamo divu gadu laikā LMA budžets jau ir apgriezts par 53%, apgrieza visu ko var un nevar,algas tajā skaitā, bet budžeta vietas neaiztika.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 28.02.2011. 12.57

    Normāli studentiem būtu jāatbalsta pensionāri, nevis otrādi, jo politiski aktīvāka un idealistiskā daļa parasti ir jaunatne.
    Tas, ka Latvijā pietrūkst savstarpēja solidaritāte, tas gan taisnība.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu