Valsts kontrole: Jansons pieļāvis nelietderīgus tēriņus • IR.lv

Valsts kontrole: Jansons pieļāvis nelietderīgus tēriņus

20
Juris Jansons. Foto: Oļesja Sokolova, F64

Tiesībsarga kandidāts iepriekš saņēmis disciplinārsodu par nolaidību

Valsts kontroles (VK) divi revīzijas ziņojumi liecina, ka ''Saskaņas centra'' (SC) un Zaļo un zemnieku savienības virzītais tiesībsarga amata kandidāts Juris Jansons iepriekšējās darbavietās pieļāvis virkni pārkāpumu, kas liek apšaubīt viņa reputāciju, ziņo TV3 raidījums ''Nekā personīga'' (NP).

Starp vairākiem VK konstatētiem Jansona pārkāpumiem minēta nelietderīga valsts budžeta naudas izmantošana. Laikā, kad Jansons vadījis Juridiskās palīdzības administrāciju, par 2773 latiem slēgti līgumi ar komercsabiedrībām par pakalpojumiem, kas bija jāpilda pašiem darbiniekiem. Kad Jansons vadījis īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātu, taupības laikā darbiniekiem pretlikumīgi prēmijās izmaksāti 49 893 lati. Tāpēc vēlāk Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija Jansonam uzlikusi disciplinārsodu par amata pienākumu nolaidīgu un nekvalitatīvu pildīšanu.

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba uzskata, ka tas nav savienojams ar tiesībsarga amatu, kam ''jāsargā likuma ievērošana, jāstāv sabiedrības interesēs, lai likums pret sabiedrību tiktu ievērots''.

Pats Jansons savu vainu nevienā pārkāpumā nesaskata. Viņš disciplinārsodu pārsūdzējis tiesā un tagad gaida lietas izskatīšanu.

Ne SC, ne ZZS šos pārkāpumus neuzskata par šķērsli Jansona ievēlēšanai par tiesībsargu. Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pieļāvis, ka ''līdzīga mēroga sodu var atrast [..] ļoti lielam daudzumam pašreizējo ministriju ierēdņu, ministru vēl jo vairāk''. SC līderis Jānis Urbanovičs uzskata, ka ''tā ir kāda sistēmiska problēma vai pat tradīcija valsts pārvaldē'', kuru Jansons ''kā tiesībsargs, kurš pats to visu redzējis un sajutis, arī centīsies izskaust''.

Jau vēstīts, ka Jansonam ir niecīga pieredze tieši cilvēktiesību jomā. Viņa vienīgā konkurente tiesībsarga amatam, ''Vienotības'' virzītā Anita Kovaļevska ir pasniedzēja Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, jau gadu arī tiesnese, iepriekš darbojusies Tiesībsarga birojā. Par viņas reputāciju nekādas šaubas nav izskanējušas. Par trūkumu esot uzskatāms pieredzes trūkums kolektīva vadīšanā.

Komentāri (20)

KasparKondrat 20.02.2011. 21.54

Skaidri redzams, ka Jansons jau līdz šim labi ierīmējies sistēmā… pats nedaudz sašmucējies… kāda vairs autoritāte. Kā viņš varēs prasīt augstu kvalitātes standartu ieviešanu valsts pārvaldē, ja pats nekad nav bijis piemērs tam, kā tādi ieviešami?

kādi izvirzītāji, tāds tiesībsargs…

+22
0
Atbildēt

0

runivs 20.02.2011. 22.55

No tiesībsarga likuma: “Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar NEVAINOJAMU REPUTĀCIJU, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba PIEREDZE TIESĪBU AIZSARDZĪBAS jomā…”
Drīz jau redzēsim tos SIRDSAPZIŅAS BALSOJUMUS …

+16
0
Atbildēt

1

    piziks > runivs 21.02.2011. 08.50

    Tā kā J.J. reputācija traumēta, ar to vajadzētu pietikt, lai viņa kandidatūra no apspriešanas tiku izslēgta. Vienotība vistaini ilgi pakulojās, tomēr viņu atradums — Anita Kovaļevska — ir nesalīdzināmi pārliecinošāka. Interesanti, kāda būs Saeimas deputātu viedokļu summa labas reputācijas sakarā?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 20.02.2011. 22.03

Nav jēga tādam tiesībsargam, ja nav, tad nav, šis jau spēcīgi sašmucējies, kāda viņam var būt autoritāte.
Bet, viņš būs, šaubu nav, ZZS ar draugiem turpina “lielāko kretīnu”, toties savējo stumšanu visos amatos, notiek tālāka tiesiskuma un visas demokrātiskas sistēmas degradēšana, līdz ar to cilvēki vairs netic nekam, sabiedrība atsvešinas no savas valsts pārvaldes, un tādai valstij nav nākotnes.

+14
0
Atbildēt

2

    juhans > mary75 21.02.2011. 08.15

    Šoreiz būtu pareizāk teikt nevis “ZZS ar draugiem”, bet – SC ar draugiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 21.02.2011. 11.43

    to o_ja3_14
    SC nedrīkt pieminēt, tie neostaļinisti ir “svētā” govs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu