Regulators nevarēs iebilst pret elektrības patēriņa robežu • IR.lv

Regulators nevarēs iebilst pret elektrības patēriņa robežu

27
Foto: Gints Ivuškāns, F64

"Latvenergo": Alternatīva diferencētajiem tarifiem būtu celt maksu visiem vienādi

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), vērtējot "Latvenergo" iesniegto tarifu projektu, nevarēs izteikt iebildumus pret plānoto elektrības patēriņa limitu, no kura mājsaimniecībām jāsāk maksāt paaugstināts tarifs, jo vērtē tieši izmaksu pamatotību. Tā pirmdien sarīkotajā uzklausīšanas sanāksmē par "Latvenergo" iesniegto jauno tarifu projektu atzina regulatora Enerģētikas departamenta direktors Ainārs Meņģelsons.

Jau vēstīts, ka jaunais tarifu plāns paredz 1200 kilovatstundu (kWh) patēriņa limitu gada garumā no šī gada 1.aprīļa, par kuru mājsaimniecībām saglabātos pašreizējais tarifs 8,25 santīmi. Virs šī limita patērētās elektrības tarifs būtu 10,74 santīmi. Energokompānija šādu robežu noteikusi, vadoties pēc pašas fiksētajiem datiem, ka puse mājsaimniecību tērē līdz 100 kWh mēnesī, gadā nepārsniedzot minēto apjomu. Pēc iedzīvotāju un Labklājības ministrijas iebildumiem "Latvenergo" paziņoja, ka ģimenēm ar bērniem izdevumus par elektrību varētu mazināt, izmantojot pērn ieviestajai līdzīgu atbalsta programmu.

Alternatīva diferencētajiem tarifiem maksas celšana visiem uzreiz, pēc sanāksmes biznesa portālam Nozare.lv teica AS "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss. Viņš atzina, ka izskan jautājums, vai "Latvenergo" vajadzēja paredzēt noteiktu apjomu, kuram tiks piemērots līdzšinējais tarifs, un ļaut valstij kā akcionāram domāt par atbalstu noteiktām sociālajām grupām. Tomēr, izvērtējot situāciju, uzņēmums nolēmis diferencēt tarifus.

Iebildumus pret "Latvenergo" plānoto patēriņa līmeni pauda vairāki uzklausīšanas sanāksmes dalībnieki, norādot, ka energokompānija neatbalsta jaunās tehnoloģijas, proti, apkuri ar siltumsūkņiem un atjaunojamajiem resursiem.

Regulators saņēmis iedzīvotāju vēstules par plānotajām izmaiņām, kurās lielākoties cilvēki pauž neizpratni par iecerēto patēriņa robežu, kā arī amatpersonu teikto, ka jaunais tarifu projekts veidots par labu mazaizsargātajai sabiedrības daļai, iepriekš informēja SPRK pārstāve Daiga Reihmane. Vairākas vēstules pārsūtītas Ekonomikas ministrijai, kura iepriekš pauda viedokli, ka jaunā tarifu aprēķināšanas kārtība balstās uz sociālā taisnīguma principiem un ir sociāli atbildīga.

Kā ziņots, SPRK priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš iepriekš pavēstīja, ka regulators plāno veikt rūpīgu "Latvenergo" tarifu projekta izvērtējumu, vērtējot ekonomisko pamatotību un atbilstību normatīvajiem aktiem. Regulators tarifu projektu var noraidīt 21 dienas laikā kopš tā iesniegšanas brīža. "Latvenergo" par savu plānu paziņoja 26.janvārī.

Komentāri (27)

Janis 14.02.2011. 13.58

Kāpēc nevarēs?
Lasām šo: http://skarbi.eu

Tarifus vajag celt, JO bija rekordpeļņa 2010.

Neatbalsta jaunus risinājumus (siltumsūkņi, utt.), jo “draudzējas” ar Gazprom.

Kur ir Strīķe ar striķi? Tur izskatās Miķelsona bija par maz!

+13
0
Atbildēt

2

    Sanšains > Janis 14.02.2011. 17.59

    Ļoti labs tas http://skarbi.eu/ publicētais materiāls. Paldies!

    Protams, tā viņu veiktā aptauja nevar tikt uzskatīta par reprezentatīvu, tomēr spilgti parāda, ka “Latvenergo” būtu ĻOTI DAUDZ grūti atbildamu jautājumu.
    Visticamāk, ka Ainai Kivilandei un Mārai Niedrai ir taisnība.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Janis 14.02.2011. 15.04

    Jaunais Žīgurs esot absolūti JL cilvēks. Līdz ar to viņam ar Kamperu pilnīga saskaņa. Darīs visu, ko Kampers liks.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

Līna Kārkliņa 14.02.2011. 14.44

Man prātā kad par regulatoru bija Šteinbuka, visādi monopoli locījās kā sausumā izmesti zuši, bet pie tarifu paaugstināšanas klāt praktiski netika. Ar Andrejevas atnākšanu maisam gals bija vaļā un tas turpinās uz urrā arī šobaltdien. Eināru ar mugurkaulu par regulatoru!

+10
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 14.02.2011. 15.50

Nav divu runu, ka šis tarifs ir no pirksta izzīsts, klāt piepušķota kāda ”sociālā likme”, kas domāta alā dzīvojošiem. Jāņem vērā, ka elektrību pašmājās praktiski lielākoties ražo no Daugavas HESiem, kas būvēti sen un jau par citu valstu naudu(Ulmaņa Latvija un LPSR), izmaksas šiem resursiem nepalilinās un nav atkarīgas no kkādas mistiskas biržas, jo šīs spēkstacijas ir Latvijas valsts un līdz ar to Latvijas pilsoņu īpašums – spekulēt ar mūsu īpašumu nedrīkst ! Vienīgais, kas var ietekmēt ir iepirkuma cena elektrībai no ārsvalstīm, iepērkam no krieviem un igauņiem – nav tā kā dzirdēts par milzu dārdzību. Es vēl saprastu, ja nauda tiktu ”nolikta” AES celtniecībai un līdz ar to lētiem resursiem nākotnē. Bet ja amatpersonas ir tik stulbas, ka atļaujas slēgt līgumus ar maziem HESiem un vēju parku īpašniekiem par iepirkumiem 30s/KWh, tad lai maksā no savām kabatām, jo mēs strauji tuvojamies tai robežai, kad neviens ne ko pirks ne kā, jo vienkārši nevarēs atļauties – būs viena ”ES Nigērija”.

Brīnums vēl, kā neviens nav protestu par šo uztaisījis…

+10
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > lebronj2356 14.02.2011. 17.21

    Tāpēc, ka neviens nevar pielikt pie vietas Žīguriņu, kad tas sūdzās, ka lūk esot kāda birža un tādas cenas, bla bla bla.Kā var mums mūsu mantu pārdot par kkādām biržas cenām, es vēl saprotu imports, bet nu no HESiem… Kārtējā nespēja sakārtot tirgu pret spekulācijām un monopolistiem un kamēr nesakārtos mēs visi maksāsim milzu uzcenojumus. Būtībā šis nenormālais tarifs ir nagla Kampara politiskajā zārkā, papildus citām nekompetencēm un stulbumiem….

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > lebronj2356 14.02.2011. 16.04

    Vai nav komiski, ka Daugavas HESos saražoto enerģiju pa lētu naudu tirgos vairumā kaut kādā biržā, pēc tam sūkstīsies par jaudu trūkumu un plānos būvēt jaunu TEC ar dārgu kurināmo, kuras saražotā enerģija laikam būt jāpērk nenormāli bagātajiem Latvijas iedzīvotājiem.
    Starp citu, Igaunijā 90 % saražo ar degslānekli kurināmos TECos. Nekad TEC elektrība nav bijusi lētāka par HES strāvu. Tajā pašā laikā Latvijas tarifs 10,74 ir par 50 % ! augstāks nekā Igaunijas tarifs – 7 santīmi par kWh.
    Ja jau mēs, latvieši, nespējam konkurēt mazumtirgū, kāpēc kāds domā par konkurenci vairumtirdzniecībā? Vai nebūtu loģiski – ja enerģijas jaudas Latvijā ir tādas, kādas tās ir, nekonkurēt tik aktīvii ar igauņiem vairumtirdzniecībā, bet apgādāt par max zemu (ekonomiskii pamatotu) cenu iedzīvotājus. Un tad, ja ir pārpalikums – tirgoties biržā un nodarboties ar citām līdzīgām muļķībām.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu