Jelgavas cietumā pakāries uz mūžu notiesātais • IR.lv

Jelgavas cietumā pakāries uz mūžu notiesātais

29
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Štokenbergs kritizē pārvaldi par nepietiekamu uzraudzību

Jelgavas cietumā ceturtdienas naktī pakāries ar mūža ieslodzījumu notiesātais, vēsta aģentūra BNS. Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (''Vienotība'', SCP), kurš ceturtdien neplānoti apmeklēja soda iestādi, norāda – šis un iepriekšējie gadījumi liecina, ka uzraudzība ieslodzījuma vietā netiek veikta pietiekami rūpīgi.

Aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka miris ieslodzītais Ruslans Jegorovs, kurš bija notiesāts par vairākām slepkavībām. Viņš nebrīvē atradās aptuveni astoņus gadus un pirms tam vairākkārt ārstējies psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte, atsakoties minēt ieslodzītā vārdu, teica, ka pēc noteikumiem ieslodzītajiem plkst.22 jādodas pie miera. Plkst.23.40 notikušais konstatēts, tātad darbinieki ir strādājuši un ir notikusi kontrole.

Izsaukti mediķi, kuri konstatēja dzīvības pazīmes, taču ieslodzītā dzīvību neizdevās glābt. "Nebija tā, ka atbrauca mediķi un ieslodzītais jau bija auksts. Mediķi vēl centās viņu atdzīvināt," uzsvēra Puķīte. Kamerā atradies vēl viens ieslodzītais.

Par notikušo sākta dienesta pārbaude un kriminālprocess, kurā noskaidros patiesos nāves cēloņus.
Štokenbergs ceturtdien neplānotā vizītē ieradies Jelgavas cietumā, lai pārliecinātos, kā un cik bieži ieslodzītie tiek uzraudzīti, vai un kā viņiem tiek atsavināti neatļautie priekšmeti. Viņš tikās ar pagājušā gada nogalē iecelto cietuma priekšnieku Māri Stivrenieku.

Kā norādījis Štokenbergs, pēdējo mēnešu notikumi liecina, ka uzraudzība ieslodzījuma vietās nenotiek pietiekami rūpīgi, jo šis ir jau otrais gadījums, kad cietumā pakāries ieslodzītais. Ministrs uzskata, ka situācija rūpīgi jāizpēta. "Šajā situācijā lielākās bažas rada tas, vai par cietumu uzraugiem nekļūst tie, kas par dažādiem pārkāpumiem atstādināti no darba policijā," minēja Štokenbergs.

Jelgavas cietums ir slēgtā tipa cietums, kurā sodu izcieš ar brīvības atņemšanu notiesātie vīrieši par smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem, kā arī notiesātie, kas pārvietoti no daļēji slēgtā cietuma par rupjiem vai sistemātiskiem režīma pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka Centrālcietumā pērn novembra sākumā pakārās 1963.gadā dzimis vīrietis, kuru vainoja nepilnus trīs gadus vecas meitenītes izvarošanā. IeVP ierosināja dienesta pārbaudi, sākts arī kriminālprocess. Dienesta pārbaudes rezultātus cietumu pārvalde atteicās atklāt.

Savukārt 2008.gada septembrī Daugavpils cietumā pēc kautiņa ar uzraugiem mira bijušais policists Sergejs Daņiļins, kurš ar mūža ieslodzījumu bija notiesāts par 14 gadu veca zēna nolaupīšanu un nogalināšanu.
Nesen Štokenbergs pieprasīja skaidrojumus Puķītem pēc tam, kad Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem kāds ieslodzītais, iespējams, seksuāli izmantojis kameras biedru.

Komentāri (29)

rozaa11 29.01.2011. 02.12

Par vienu kretīnu mazāk. interesanti kuri humānisti liek tos mīnusus.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 28.01.2011. 19.00

jelgavas cietumaa uz muzu pakarts notiesatais…

0
0
Atbildēt

0

Agnese Ozola 28.01.2011. 18.48

par ko tur satraukties, viena rīkle mazāk ko barot par valsts budžeta naudu.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu