Vieni pret vēju • IR.lv

Vieni pret vēju

6
Sanita Jemberga

Pirmo reizi Latvijā iedzīvotāji cenšas apturēt vēja parka celtniecību, vēršoties Satversmes tiesā

Tik lielas turbīnas kā tās, ko Dunikas pagastā iecerējuši uzsliet vēja parka attīstītāji SIA EnergoWind, Latvijā vēl nekad nav būvētas. 39 ģeneratori būs aptuveni divreiz augstāki nekā Grobiņā. Līdz tuvākajām mājām ir tikai 400-600 metru, un netālu atrodas vairāki dabas liegumi – Natura 2000 teritorijas. Ģeneratoru jauda sasniegs 3 MW līdzšinējo 2 MW vietā. Daļa vietējo nav mierā ar to, kā, viņuprāt, vēja parks ieblēdīts «pa aizmugures durvīm» un bez sabiedrības uzklausīšanas, tāpēc 20 cilvēki iesnieguši sūdzību Satversmes tiesā, kas šonedēļ lietu izskata rakstveida procesā. Tas būs precedents, jo identisku prasību par citu vēja parku iesnieguši arī vairāki desmiti netālā Medzes pagasta iedzīvotāju.

Kāpēc protests?

Iedzīvotāji protestē pret to, ka vēja parks nebija paredzēts teritorijas detālajā plānojumā un par to pēc būtības nav notikušas sabiedriskās apspriešanas. Vēja parks pagastā nebija paredzēts ne tad, kad 2004.gadā sāka izstrādāt teritorijas plānošanas darba uzdevumu, ne tad, kad gatavo plānu nosūtīja saskaņošanai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai. Notika trīs sabiedriskās apspriešanas, kurās par ģeneratoriem nebija ne runas. Vēja enerģijas ieguves zona pēkšņi parādījās plānā tikai pēc tam, kad bija saņemts ministrijas izvērtējums. Tā kā likums šajā posmā neparedz būtiskas detālā plānojuma izmaiņas, vairs nav jāprasa institūciju atzinumi vai iedzīvotāju viedoklis. Tāpēc, kaut arī plāns tika apstiprināts jau 2007.gadā, iedzīvotāji par vēja parkiem uzzināja tikai divus gadus vēlāk, kad parādījās pieprasījums vēja elektrostaciju detālajiem plānojumiem. Par ieceri iepriekš nebija informēti pat tie saimnieki, kuru mājas atrodas vēja enerģijai paredzētajā zonā. Aptuveni ceturtā daļa no gandrīz 800 pagasta iedzīvotājiem iesniedza protestu pašvaldībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu