2011.gada putns – Meža pūce • IR.lv

2011.gada putns – Meža pūce

11
Meža pūce. foto: Adam Kumiszcza, Wikimedia

Intensīvā meža izstrāde apdraud šī putna ligzdošanu

Meža pūce parasti ligzdo mežā, lielu vecu koku dobumos. Meža izstrādes rezultātā šādu koku paliek aizvien mazāk, un pūces pārvācas uz dzīvi cilvēku mājokļu tuvumā – lielos parkos un kapsētās. Tāpēc Latvijas Ornitoloģijas biedrība izvēlējusies Meža pūci reizē ar devīzi “Meža pūcei mājas arī mežā”. 

Akcijas koordinators, Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis, ornitologs Andris Avotiņš stāsta: „Šīs ziemas apstākļi pūcēm rādās bargi – biezās sniega segas un sērsnas dēļ ir grūti sagādāt barību. Tomēr, neatkarīgi no tā, gada putns jau februārī uzsāks riestu ar aicinošu ūjināšanu. Visātrāk ligzdošanu pūces uzsāks lielajās pilsētās, piemēram, Rīgā un Jelgavā, kur ir siltāks un barības – vairāk. Citur pūces sāks perēt tikai aprīļa vidū.”

Viņš arī aicina iedzīvotājus izlikt mežā pūces būrus, kā arī ziedot to izgatavošanai. To iespējams izdarīt portālā www.labdaribasfaktors.lv. Instrukcija, kā būti uztaisīt pašam meklējama ornitologu biedrības saitē www.lob.lv. 

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uzsver: „Gada putna akciju laikā līdz šim visbiežāk esam pievērsuši uzmanību retiem un īpaši aizsargājamiem putniem. Šogad esam izvēlējušies vienu no parastākajiem naktsputniem, lai liktu cilvēkiem aizdomāties, kāpēc meža pūcei bieži vien nav vietas mūsu mežos, un ANO pasludinātajā Starptautiskajā mežu gadā aicinātu palīdzēt meža pūcei atgriezties mājās – mežā.”

 

Komentāri (11)

sniega_roze 18.05.2016. 16.00

A1 ir zemākais iespējamais valodas prasmes līmenis.

Apmēram tā – es braucu ar autobusu.

Vācijā lai strādātu jebkuru darbu valodas prasmes līmenis ir vidējais B1/B2, lai studētu

augstākais C1.

Lai viņi aizmirst par A1 un labāk gatavojas C1, ja te grib strādāt.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 18.01.2011. 03.17

IR.LV noteikti bija domajusi ka tagat gada putns ir vinu izdevuma simbols.

0
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 17.01.2011. 22.08

Tagad visām pūcēm jāizsniedz apliecības. Svinīgi. Viņas būs pārlaimīgas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu