Dzīves baudīšana Sutas un Beļcovas muzejā • IR.lv

Dzīves baudīšana Sutas un Beļcovas muzejā

27

No 19.janvāra līdz 29.maijam Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, Rīgā, būs skatāma Romana Sutas tušas zīmējumu un akvareļu izstāde "Dzīves baudīšana", ziņo aģentūra LETA.

Romana Sutas (1896-1944) daiļrade ir piemērs tam, kā mākslinieka personība ietekmē viņa darbu sižetu izvēli. Kāzas, svētku mielasti un zaļumballes, dejotāji, lauku muzikanti, kafejnīcu un restorānu apmeklētāji – tik bieži dzīves baudītājus, šķiet, ir attēlojis rets mākslinieks, un Romans Suta bija to skaitā.

Svinēšanas tēma ienāk gan Sutas glezniecībā, gan grafikā, gan lietišķajā mākslā – trauku apgleznojumu motīvos un gobelēnu skicēs. Pats autors, daudz rakstot presē par mākslu, neatstāja skaidrojumus savai īpašajai tieksmei attēlot šāda veida sižetus. Atbilde uz jautājumu jāmeklē Sutas personības vitalitātē. Romanu Sutu viņa draugi un tuvinieki atcerējās kā straujas, ekspresīvas dabas cilvēku. Kustīgs un nemierīgs, viņam patika deja un mūzika, arī pats viņš spēlēja mandolīnu – instrumentu, kas ļoti bieži parādās mākslinieka darbos.

Izstāde "Dzīves baudīšana" no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas sniedz iespēju iepazīt mākslinieka uzburto svētku pasauli. Lielākā ekspozīcijas daļa atvēlēta tušas zīmējumiem, kuros īpaši spilgti izpaužas Romana Sutas virtuoza zīmētāja un pārdomātas kompozīcijas meistara talants.

Izstādes atklāšana notiks 19. janvārī plkst.17.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu