Erozija • IR.lv

Erozija

39
Lita Krone, LETA
Askolds Rodins

Liepājas LPP/LC biedru demaršs – pirmā bezdelīga

Viena bezdelīga pavasari nenesot, taču tā vien šķiet, ka tas ir tikai sākums. Savu nodomu izstāties no “Latvijas Pirmās partijas/“Latvijas ceļa”” (LPP/LC) oficiāli apstiprinājis Grobiņas novada domes priekšsēdētāja vietnieks, un gan jau viņš nebūs vienīgais. Līdzīgas noskaņas esot arī citos Latvijas novados. Vairāk nāks zināms šonedēļ, kad kļūs zināms   vismaz tā solīts – “dumpinieku” kopīgais paziņojums.

No LPP/LC Liepājas nodaļas aizejošie divdesmit cilvēki – tā ir aptuveni trešā daļa nodaļas biedru, vairākums vēl neko. Tikai šie divdesmit bija visaktīvākie LPP/LC priekšstrādnieki Latvijas trešajā lielākajā pilsētā.

Līdzīgs stāvoklis pērn izveidojās Tautas partijā (TP), kad no tās izstājās Līvānu nodaļa. Taču šim solim plašāku seku nebija, galu galā virsū nāca Saeimas vēlēšanas, un partijai, kas bija saradojusies ar LPP/LC un sačupojusies ar amorfu uzņēmēju organizāciju, tomēr tika prognozēts labāks rezultāts. Jau iepriekš TP zaudēja “jaunāko brāli” – “Liepājas partiju”, kas, gan druscīt pašaubījusies, pārgāja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) paspārnē. TP spice maldina savus ierindas biedrus, interneta mājas lapā vēstot, ka TP rosina uzlabot nākamā gada budžetu. Saeimā partiju pārstāvošie TP biedri ietilpst priekšvēlēšanu apvienības “Par labu Latviju” (PLL) frakcijā un Saeimā runā tās vārdā.

Ceļš no paša lielākā brāļa (9.Saeimā TP bija skaitliski lielākā frakcija) līdz pastarīša (10.Saeimā nav pat savas frakcijas) statusam nav no vieglajiem, un, šķiet, partijā daudzi vēl nav līdz galam apjautuši, cik liela ir TP piemeklējusī katastrofa. Situāciju vēl samezglotāku padara tas, ka TP biedriem patiesībā nav nemaz tik daudz konkrētu lietu, kuras tie varētu pārmest saviem vadoņiem. Ja nu vienīgi iekļaušanos PLL, taču arī tas bija izmisuma un bezcerības diktēts solis. Nevēlēšanās redzēt savu patieso stāvokli sabiedrībā, vēlamā uzskatīšana par esošo pirms trijiem gadiem noteica TP “attīstības dabisko gaitu”. Citas ievirzes “notikumu dabiskās gaitas” atrašana ir pašu slīcēju, TP biedru rokās, ja, protams, viņiem būs vēlēšanās to darīt. Iespējas, domājams, atrastos.

Stāvoklis LPP/LC ir komplicētāks, te nav runa tikai par sakāves rūgtumu vien. “Uz āru” LPP/LC viss allaž bijis ar glanci. Kas patiesībā slēpās aiz demonstratīvās vienprātības, nāk “uz āru” tagad. Tas, par ko runāja plašsaziņas līdzekļi un ko LPP/LC vadība dēvēja par “žurnālistu fantāzijas augļiem” un tamlīdzīgi. Liepājas “galvenais dumpinieks”, domes deputāts Jānis Vilnītis aģentūrai BNS to formulējis visai precīzi: “Es partijā iestājos, lai demokrātiskā veidā aizstāvētu kristīgās vērtības gan sabiedrībā, gan politikā. Tagad redzu, ka pašlaik šī ideoloģija – partijas identitāte – ir zudusi. Mēs paļāvāmies un uzticējāmies līderiem, kuri dominēja, un komandas darbs nebija tik izteikts, kādam tam vajadzētu būt.” Otra lielā nepieņemamā lieta viņam ir pārlieku ciešā sadarbība un pat saistība ar ''Saskaņas centru'' (SC).

Neizskatās, ka LPP/LC varētu sašķelties, taču, ja biedru “atbirums” būs rakstāms ar trīsciparu skaitli, arī šīs partijas tālāka pastāvēšana visai drīzā nākotnē var izrādīties apdraudēta. It īpaši, ja kļūs skaidrs, ka LPP/LC pamet nevis vienkārši ierindas biedri, bet, kā tas noticis Liepājā, darbīgākie, enerģiskākie. It īpaši, ja viņi motivēs savu izstāšanos ne tik daudz ar partijas autoritāro vadības stilu un priekšvēlēšanu laika kļūdām, cik ideoloģiskiem apsvērumiem.

Protams, ja Saeimas vēlēšanu iznākums būtu citāds, ja LPP/LC varētu izveidot kaut vai nelielu, tomēr savu frakciju, un iekšējās pretrunas varētu palikt latentā stāvoklī. Saglabātos pamats cerēt, ka līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām partija var atkopties. Par klupšanas akmeni varētu kļūt pašvaldību vēlēšanas jau minētās sadarbības ar SC dēļ. Taču līdz tām priekšā vēl vairāki gadi, kas ir pietiekami garš laika sprīdis zīlēšanai, bet ne prognozēšanai.

Komentāri (39)

dro 11.01.2011. 11.09

Viesturs. Vienotība nepārstav biznesu – man viņa asociējas ar budžetniekiem, ar ierēdņiem, ar valsts uzņēmumiem – tie nav biznesa cilvēki (nav “sliktie”, bet ir citādie! – kalpotāji, Vienotība nepārstav biznesu – man viņa asociējas ar budžetniekiem, ar ierēdņiem, ar valsts uzņēmumiem – tie nav biznesa cilvēki (nav “sliktie”, bet ir citādie! – kalpotāji, ne biznesu attīstītāji). ).
_____________________________
Jā, “attīstītāji” tie ir īstie LV biznesmeņi! Vispirms ar ierēdņu palīdzību noprihvatizēt, tad uzpūst burbuli un par sviestmaizi iegūtos objektus izīrēt par augstu cenu valsts vai pašvaldības iestādēm, piesūkties pie valsts pasūtījumiem. Tie ir Viestura savējie. Es tomēr ceru, ka Vienotība ir par godīgu konkurenci, nevis par Ls devalvāciju, lai glābtu tos, kuri iedomājušies sevi par uzņēmējiem, bet faktiski ir zīdaiņi, kuri bez valsts pupa nav dzīvotspējīgi.

+5
0
Atbildēt

5

    eva_o > dro 11.01.2011. 16.24

    betijacelmale=> “Dodiet! Sastāvējusies gaisa strāva no padomju laikiem. Ja tev vajag organizāciju, vai partiju, vai apvienību, kas pārstāv tieši tavas specifiskās vajadzības, nejautā kāpēc citi to tev nepiedāvā, bet radi pats un neuzmācies ar to mums.”
    ———————
    Atvainojos par uzmākšanos un sagādātajām neērtībām :) Līdz šim domāju, ka interneta vidē drīkst brīvi uzdot jautājumus, kuri cilveku interesē. Esmu kļūdījies – “betijacelmale” aizliedz tā uzvesties – tās esot padomju laika strāvas… Tad jau var pienākt laiks, kad “betijascelmales” vārdā kāda varu guvusi partija ar likumu aizliegs uzdot neskaidrus un dažiem nepatīkamus jautājumus. Sak’ “savējie” tāpat visu saprot, bet “svešie” lai neuzmācas ar savu zinātgribēšanu. :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 11.01.2011. 20.27

    Fakts, ka mani absolūti neaizkustina tavas un citu fetišistu intereses, nenozīmē, ka taisu tev muti ciet, nefantazē. Organizējies pēc sirds patikas tikai neprasi man lai es to daru tavā vietā. Mācies pats strādāt:))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    eva_o > dro 11.01.2011. 12.36

    Ino=> “Jā, “attīstītāji” tie ir īstie LV biznesmeņi! Vispirms ar ierēdņu palīdzību noprihvatizēt, tad uzpūst burbuli un par sviestmaizi iegūtos objektus izīrēt par augstu cenu valsts vai pašvaldības iestādēm, piesūkties pie valsts pasūtījumiem.”
    —————————–
    Manā izpratnē uzņēmēji nav ne vieni, ne otri. Situācija ir daudz ļaunāka – lietpratīgu(ne “kampjošu” vai “shēmojošu”) uzņēmēju ir maz, viņus nedzird. Viņi smagi strādā. Un nav ko man braukt virsū, piedēvējot to, ko neesmu teicis. Ne prihvatizētāji, ne burbuļu pūtēji man nav “savējie”! Gribu noskaidrot priekšstatus – 1)vai Latvijā ir uzņēmēji, kuri spēj ilgtermiņa konkurēt uz tirgus ekonomikā pieņemtiem spēles noteikumiem? 2) kas viņus pārstāv un kāda ir žurnāla IR komentētāju (Vienotības atbalstītāju) attieksme pret uzņēmēju pārstāvniecību?
    Redzu, ka situācija bēdīga – ir interešu konflikts starp Vienotības “normālajiem” uzņēmējiem un PLL “cietajiem” uzņēmējiem. Bet publiski netiek pausts – ar ko vieni “savējie” atšķiras no otriem “savējiem”? Vai tās ir dažādas ekonomikas nozares? Dažādas biznesa ētikas? Iekš kā tās pretrunas? Kas to publiski skaidro??? Dusmas liecina par vēlmi slēpt intereses…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 11.01.2011. 14.10

    Diezgan raksturīgs domāšanas veids – kāpēc nav? Man vajag! Dodiet!
    Sastāvējusies gaisa strāva no padomju laikiem.
    Ja tev vajag organizāciju, vai partiju, vai apvienību, kas pārstāv tieši tavas specifiskās vajadzības, nejautā kāpēc citi to tev nepiedāvā, bet radi pats un neuzmācies ar to mums.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 11.01.2011. 13.11

    Viesturs. Bet publiski netiek pausts – ar ko vieni “savējie” atšķiras no otriem “savējiem”?
    ______________________
    Lasi uzmanīgāk – vieni patstāvīgi būvē savu uzņēmējdarbību par spīti valsts politikai un cīnās par godīgu konkurenci, otri barojas no valsts un pašvaldību politikas.

    Dusmas liecina par vēlmi slēpt intereses…
    ______________________
    Aga, mi vam pokažem svobodnuju Latviju:))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 11.01.2011. 11.15

Gluži manas domas, Ino! Bet Viesturs jau ir šo valsts nozadzēju slavinātājs, kā jau redzams no komentāriem! Diezin vai pats arī tam tic, ko sarakstījis. īsts demagoģijas paraugs! Lai painteresējas pats, tieši kuri tie saucamie uzņēmēji ir saņēmuši pašas lielākās valsts garantijas un kurus tā saucamos uzņēmējus, valsts vara treknajos gados, pielaida pie valsts pasūtījumiem un zelta tiltiem!
Kā zināms, Latvijā ir daudz uzņēmēju, kuri nodarbojas ar uzņēmējdarbību nevis ar valsts budžeta noslaukšanu.
Par devalvāciju pilnīgi piekrītu, jo tā ir izdevīga tikai šiem tā saucamajiem kompartijas uzņēmējiem, kuri sagrābušies milzu kredītus bankās!

+4
0
Atbildēt

0

dro 11.01.2011. 13.24

klusais. Ja kas par Kamparu un Kristovski, tad diemžēl viņi ir arī pelnījuši pa muguru.
___________________
Ja par elektroapgādes traucējumiem, tad neredzu iemesla.

+4
0
Atbildēt

1

    garausiitis > dro 12.01.2011. 09.38

    Es par darbošanos kopumā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu