Pirmā reize – dabas dēļ • IR.lv

Pirmā reize – dabas dēļ

32
Foto: latvenergo.lv
Askolds Rodins

Ārkārtas situācija gan Latgalē, gan daļā Vidzemes

Ceturtdien pēcpusdienā valdība pirmoreiz pēc neatkarības atjaunošanas izsludinājusi ārkārtas stāvokli . Ne visā valstī, bet tikai 40 visapdraudētākajos novados, taču apdraudēto novadu uzskaitījums var tikt palielināts. Zīmīgi, ka uzskaitījumā ir ne tikai Latgales, bet arī krietns skaits Vidzemes novadu.

Rīcības koordinācijas centri tiks izveidoti visās 112 Latvijas pašvaldībās, un tas ir apsveicami, jo – banāla patiesība – nelaime nenāk brēkdama. Tā sauktās banālās patiesības parasti ir vistuvāk īstenībai.

Zīmīgi arī, ka rīkojums “Par ārkārtējas situācijas izsludināšanu” sākas ar vārdiem: “Ievērojot valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs” sniegto informāciju (..), kā arī tupmākās prognozes”. Prognozes vajadzēja ievērot krietni ātrāk. Taču – labāk vēlāk nekā nekad.

Pirms desmit gadiem izsludinātā Nacionālās drošības likuma pantos paredzēta situācija, kurā tagad nonākusi mūsu valsts. Piebildīsim, ka vienā no tiem paredzēta mobilizācijas izsludināšana, kas diezin vai tiks darīts.

Visu laiku runāts par darbiem elektroapgādes nodrošināšanai. Ministru kabineta ārkārtas sēdē pieņemtajā dokumentā fiksēti līdz šim plašāk nepieminēti draudi – “nodrošināt koku izciršanu, kas apdraud satiksmes drošību un var nodarīt kaitējumu cilvēku veselībai un zaudējumus īpašumiem”. Esam oficiāli brīdināti, ka krītoši koki ir bīstami arī autobraucējiem un gājējiem.

Ministru kabineta rīkojums vērtējams kā izsvērts dokuments, tajā skaidri norādīta ministriju atbildība: kas kurai jādara, ar ko darbi jāsaskaņo, kādiem jābūt drošības pasākumiem. Lai nu sokas ar izpildīšanu. Rīkojumā ir deviņi punkti, pēdējais no kuriem vēsta: “Rīkojums ir spēkā līdz tā atcelšanai”. “Augšā” saprasts, ka elektropārvades līniju salabošana nav vienreizējs akts, nav tā – vienreiz izdarīts un var mest mieru. Remontbrigādēm palaikam nākas atgriezties vietās, kurās jau būts.

Caurmēra cilvēka ikdienas dzīvē nekas nemainīsies, nebūs jāstaigā ar pasi kabatā kā Krievijā. Premjers Valdis Dombrovskis atzinis, ka “šī ārkārtas situācija vairāk ir juridisko apstākļu dēļ”. Likums paredz, ka ārkārtas situācija pieļauj fizisko un juridisko personu tiesību un brīvību ierobežošanu.

Jādomā, ka vienīgās fiziskās un juridiskās personas, kas uz savas ādas izjutīs tiesību ierobežošanu, būs to mežu īpašnieki, kuriem piederošajos mežos ir elektroenerģijas pārvades līniju stigas. Autoceļu drošības panākšana, šķiet, prasīs mazākus upurus.

Līdzšinējie normatīvie akti paredz, ka stigas platums ir 6,5 metri uz katru pusi no pārvades līnijas. Speciālisti aplēsuši, ka šis attālums būtu vismaz jātrīskāršo. Normālos apstākļos tam būtu vajadzīga īpašnieka atļauja, īpašnieks arī noteiktu nocērtamo koku cenu. Ārkārtas situācijā to var nedarīt, vēl vairāk, īpašnieks nav pat jābrīdina, ka viņa kokus nolemts nozāģēt. Tiesa, pēc nozāģēšanas koki īpašnieku nemainīs.

Protams, mežu īpašnieki būs zaudētāju lomā, un no viņiem nevar prasīt sajūsmu. Izpratni – to gan. Gan jau parūks pārlieku lieli vai profesionāli dabas draugi. Taču ieguvēju būs daudzkārt, daudzkārt vairāk.

Aizsargjoslu optimālais platums, protams, ir diskutabla lieta, taču ne šajā konkrētajā situācijā. Iespējams, nebūtu nekāda rīkojuma par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu, ja laika prognoze tuvākajām dienām būtu citāda – solītu nevis slapju sniegu un lietu, bet rāmu un saulainu laiku, kāds janvārī mēdz būt.

Elektropārvades līniju masveida bojājumu “otrais vilnis” nav pieļaujams, vēl jau nezinām, cik izmaksājis pirmais. Vēlreiz piedzīvot desmitiem tūkstošu mājsaimniecību palikšanu bez elektrības – tā būtu noziedzīga nolaidība no valdības puses. Un ir uzteicami, ka tiek mēģināt glābt, kas vēl glābjams.

Komentāri (32)

aquu 07.01.2011. 14.38

Vai nav dīvaini visas šīs ažiotāžas sakarā izlasīt, ka, piemēram, Cesvaines novadā, kur arī ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, neesot nekādu problēmu, ar visu tiekot pavisam mierīgi galā, jo ziema kā jau ziema ar savām īpatnībām. Vai nu valdībai nav kontroles pār situāciju valstī, vai arī kāds grib uz šī visa rēķina uzvārīties.

+3
0
Atbildēt

0

austrisv 07.01.2011. 15.04

Agris!
Kādā veidā tad konkrēti valdība var uzvārīties, ja tai par mežizstrādi būs jāmaksā no budžeta!?
Manuprāt, tieši kāpēc arī Cesvaines novadā ir izsludināts ārkārtējs stāvoklis, šodien radio pastāstīja Kampars. Izrādās, ka ar elektrolīnijām ir tieši līdzīgi kā Latgalē! Tātad koki pārliekušies pār tām un apdraud elektroapgādi.
Vai tad nedzirdēji, ka tuvojas atkala un atkusnis.
Ja valdība nebūtu pasludinājusi šim pašvaldībām ārk. stāvokli, ja kas notiktu, tad atkal būtu vainīgs Kampars un nevis kāds cits, ka nav paredzējis šo iespējamo gadījumu!

+2
0
Atbildēt

1

    aquu > austrisv 07.01.2011. 15.18

    Te jau ir tas joks, ka budžeta nauda ir jāpārpumpē. Ar sniegu pilnie koki ir pārkārušies pāri līnijām visur Latvijā, galvenokārt, tur kur stigas nav koptas.
    Un koptas nav tās stigas, kur jau pat normālos apstākļos ir apgrūtināta piekļuve, kur nu vēl tagad, kad sniegs ir līdz viduklim un pāri. Pie tam vēl nogāzt varēs, cik es noprotu, tikai atsevišķus kokus, iepriekš novērtējot to potenciālo bīstamību, nevis dot platā joslā kailcirti. Tā ka tas būs interesanti, pavērot, kas darīsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 07.01.2011. 10.42

aigarius!
vai tad neizlasīji priekš kam vajadzēja izsludināt ārkārtas stāvokli 40 novados!?
Tikai dēļ tā, ka nav laika vilcināties tirgojoties ar privāto mežu īpašniekiem!!!!

+2
-1
Atbildēt

18

    dro > austrisv 07.01.2011. 10.47

    Bet. Ne tikai. Lai varētu iepirkt nepieciešamos instrumentus, transportlīdzekļus u.t.t. bez konkursa…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 07.01.2011. 11.49

    betijacelmale. Ja pieņems likumu par stigām būs kaut kas panākts, bet katrai lietai sava ēnas puse.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 07.01.2011. 12.02

    Vai tad es apgalvoju pretējo?:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 16.18

    Bet! Jā, mežu īpašnieku asociācija vai biedrība (kas var precīzi atcerēties, kā katru lobiju sauc?) jau nosodīja valdības lēmumu. Pēc būtības viņi ir pateikuši: “Mums ir nospļauties, ka cilvēki sēž bez gaismas un siltuma! Neaiztieciet mūsu mežus!”
    Vai tev nav prieks, ka uz tavas ielas aug ozoli?:) Vienmēr tak var būt sliktāk:) Ja augtu papeles, būtu pūkas, var alerģija piemesties:(. Papeles un kļavas var pēkšņi lūzt un uzgāzties cilvēkiem:(

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 16.06

    Tev taisnība, lama:) Tas, ka daudz kur pasaulē dzīve ir gan skarbāka, gan smagāka, gan netaisnīgāka, kā pie mums, nekādu milzīgu prieku izraisīt nevar. Bet tas fakts, ka tepat braļukām, situācija ielās ir vēl katastrofālāka, nekā pie mums, liek domāt, ka nu neesam mēs visās jomās sliktākie no Baltijas valstīm, kā bieži domājam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 07.01.2011. 15.24

    Kāpēc tad tā????
    —————————-
    Lai vēl varenāk gavilētu par to cik mums labi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.01.2011. 14.37

    Betij, es domāju, ka ārkārtas stāvokļa izsludināšana ir nepieciešams lēmums, jo kā citādi , lai iztīra tās elektrības joslas, kuras iet caur privāto mežiem. Re, privātie jau sarosījušies, ka prasīs naudu no valsts- izmanto draņķi šo situāciju, lai dabūtu no valsts nodokļu maksātājiem sev naudu. lai paši tos nozāgētos kokus savāc un pārdod- tad arī nauda par tiem būs!!!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > austrisv 07.01.2011. 14.19

    Noklausījos LR1 raidījumu par situāciju VIļņā un Kauņā. Cik labi, ka dzīvoju Latvijā!
    ————————-
    Ok.
    iešu nuoklausīties par situāciju Haiti un Kongo.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.01.2011. 14.28

    Lama!
    Kāpēc tad tā????

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 13.09

    Piemēram, tiesas lēmums, kas aizliedzis no iedzīvotājiem prasīt samaksu par teritorijas sakopšanu, ja teritorija pieder pašvaldībai:)
    Kauņā neesot sētnieku – tā stāstīja. Centra ielas tiek izšķūrētas, bet pārejā teritorijā – pārvietojies, kā māki:(
    Nedzirdēju raidījumu no sākuma, meklēšu varbūt var noklausīties netā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 07.01.2011. 12.42

    Kas tad tur ir noticis? Kurš vainīgs pie visām nelaimēm?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 12.24

    lno:) Noklausījos LR1 raidījumu par situāciju VIļņā un Kauņā. Cik labi, ka dzīvoju Latvijā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 12.16

    Nevarēju saprast, tāpēc jautāju:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 11.59

    Vai tad dzīvē vienmēr tā nav?
    Tas, ka starp mums atradīsies negodprātīgi cilvēki, kas steigs nosmelt krējumu, nevar kalpot par attaisnojumu, nekā nedarīšanai.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > austrisv 07.01.2011. 11.33

    Tad jūs abi domājāt, ka nevajadzēja izsludināt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 07.01.2011. 13.24

    Paldies:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.01.2011. 14.33

    Betij!
    es īsti nesapratu, bet manuprāt tieši labs lēmums, jo kāpēc ,piemēram, manā pašvaldībā, kur es dzīvoju, mūsu ielā ir gar ielas malām ozoli, bet rudenī man par lapu savākšanu un aizvešanu jāpērk maisi par personisko naudu, kur šis lapas saliek un aizved? Vai tad tie ir mani ozoli? Kāpēc, ja tas ir pašvaldības īpašums. Labi, lapas varu savākt, bet maksāt par lapu aizvešanu?
    Ja tie nebūtu ozoli saliktu kompostā, bet ko darīt ar ozolu lapām, pie tam vairāku ozolu lapām?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.01.2011. 18.34

    Betij, nav man vairs liela prieka no tā, ka aug ozoli, jo pārāk jau daudz viņu un starp tiem vēl apses idiotiski iestādītas, tā kā pietiek visa kā.
    Ļaunums no tām lapām ir tāds, ka ozolu lapas krīt vēlu un pilns ne tikai grāvis gar ielas malu, bet sapūstas visur uz mājas jumta, renštelēs,dārzā un salīgi slapjas mūždien! Bez tam palieku jau vecāka un nav vairs tās dukas, bet tagad sniegs katru dienu un tad nu lieškerē uz nebēdu un tā gan ziemā gan rudenī baudu privātās mājas labumus!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu