Dūmakā • IR.lv

Dūmakā

4
Nellija Ločmele

Kamēr smiltis no Sahāras tuksneša vējo virs Rīgas, ietīdamas dūmakā pavasara sauli, skaidras redzamības pietrūkst arī politikas laukā.

Valdībā izmaiņas, jo speciālo avioreisu izmeklēšana likusi atkāpties ārlietu ministram Krišjānim Kariņam. Šī sāga atgādina — premjerministra darbā skats «no putna lidojuma» ir vērtīga lieta, bet uz zemes arī jāatgriežas un būtiskas detaļas jāierauga. Spēja pārslēgt skatu nav ekstra, bet pamatprasība, jo politikā svarīgi redzēt gan apvārsni, gan neiekāpt peļķē tieši zem kājām. Labā ziņa vēlētājiem — jau jūnijā būs iespēja vēlēšanās vērtēt ne tikai Kariņu, bet vēl virkni citu politikas ilgdzīvotāju un jaunpienācēju.

Jau divus kara gadus arī Latvijas biznesa vidē pietrūkst izlēmības un ētiskas skaidrības, lai atteiktos no kārdinājuma ar rubli. Mūsu eksports uz Krieviju kopš tās iebrukuma Ukrainā ir samazinājies pavisam nedaudz. Re:Baltica kolēģu izraktās Krievijas muitas deklarācijas pirmo reizi atklāj kopainu par lielākajiem eksportētājiem un to piegāžu apjomiem.

Protams, sankcijas liedz pārdot preces, kas tieši baro kara mašinēriju. Taču ir divi «bet». Pirmkārt, pēkšņi un būtiski kāpis eksports uz blakus valstīm, ko krievi izmanto sankciju apiešanai. Otrkārt, vai tiešām šo divu briesmīgo gadu laikā nav kļuvis skaidrs, ka Putina impērijā viss tiek pākārtots karam un «normāla» Krievija neeksistē? Kāpēc Latvija piegādā turp prosecco, mežģīņu veļu, zāles vai elektroiekārtas vilcienu būvei? Jo ilgāk palīdzam Krievijas elitei un pilsoņiem dzīvot tā, it kā viņu valsts sāktais karš uz viņiem pašiem nemaz neattiektos, jo ilgāk šis karš var turpināties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu