Būs svētku "Brīnumskapja" papildus izrādes • IR.lv

Būs svētku "Brīnumskapja" papildus izrādes

38

Šodien un rīt Rīgā, Spīķeru koncertzālē, gaidāmas bērnu mūzikas, dejas un dzejas programmas "Brīnumskapis" papildus izrādes.

Pasaulē ir daudz skapju – lieli skapji un mazi skapji, sienas skapji un virtuves skapīši, drēbju skapji un ledusskapji. Ir jauni, smuki skapji, ko pārdod veikalos, un arī ķirmju sagrauzti skapji vecās pamestās mājās. Bet ir arī pavisam neparasti skapji, ko sauc par "BRīnumskapjiem"! Protams, ir ļoti svarīgi, kuru Brīnumskapja plauktu tu atvērsi. Dievs pasarg’, ja nokļūsti deju skolotājas Kodes rokās, – tad jau labāk paciemoties pie māsiņām Puteklītēm vai sēdēt vienā skolas solā ar Kaķīti Laķīti. Bet vispār esiet gatavi dziedāt, dejot, pārģērbties, nogrimēties… un nedomājiet, ka tas ir tikai joks.

„Brīnumskapis” ir jauna bērnu mūzikas, dejas un dzejas programma. Tās radošais tēvs ir mūziķis Ingus Ulmanis. Viņš atzīst, ka pieaugušajiem ir daudz jāmācās no bērniem, ka bērni ir tuvāk patiesībai un nav tā aizmaldījušies kā mēs, lielie. „Brīnumskapis” mēģinās bērnus ne tikai pamācīt, bet arī mācīties no bērniem! Andris Sējāns (grupas "Cosmos") mūziķis gan saka, ka par pieaugušo vēl gan īsti tā arī nav paspējis kļūt, bet tas laikam tādēļ, ka vēl joprojām nezin, kas gribētu būt, kad izaugs liels. 

2010. gada decembrī par šādu "Brīnumskapi" tiks pārvērsta jaunā Spīķeru koncertzāle, kurā vairākos īpašos notikumos Brīnumskapja iemītnieki (Kaķītis Laķītis, Deju skolotāja Kode, Meitene Malvīne, Simtkājītis, Māsiņas Puteklītes) iepazīstinās ar sevi kā arī kopā ar bērniem un pieaugušajiem dziedās, dejos, runāsies, dauzīsies, blēņosies, spēlēs (bļaus) hokeju un galu galā – svinēs Ziemassvētkus, "pie eglītes" atskaņojot iepriekšējo gadu Ziemassvētkos tik lielu atzinību guvušās latviešu Ziemassvētku oriģināldziesmas no projekta "Karameles". Protams, arī dzejolīši netiks smādēti, ja kāds vēlēsies nodemonstrēt, cik labi sagatavojies lielajam brīdim ar Ziemsvētku veci. Bērnu aktīvai līdzdalībai patiesi tiks pievērsta īpaša uzmanība. Aigars Voitišķis, "Brīnumskapja" mūzikas autors: "Nu ja, dziesmas tak ir rakstītas tieši bērniem! Un viņiem arī būs atļauts pateikt, ko viņi par tām domā, kas nebija skaidrs vai arī vispār pārtraukt kādu, kas neiet pie sirds." "Bet tādu nebūs!", pārliecinoši atzīmē Pēters Brūveris, "Brīnumskapja" dzejnieks.

Pāsākumi būs veidoti kā 2-daļīgi koncerti ar starpbrīdi, kura laikā pēc vislabākajām "eglīšu" tradīcijām, taču "Brīnumskapja" gaumē, bērni tiks pie ēdamām ("Kūkotāju" sarūpētām) un mazāk ēdamām dāvaniņām. Gluži kā tādi rūķīši viņi varēs darboties darbnīciņās, izgatavojot ko īpašu sev vai saviem mīļajiem, vai arī kādam no "Brīnumskapja" (viņi to noteikti gaidīs). Varbūt kādam mājās skapja nav? Šeit būs! Pie tam tāds, kurā var pārģērbties, par ko vien gribas, atrast mammas kosmētiku, uzvilkt viņas lielās augstpapēžu kurpes, sasiet visas tēta šlipses mezglā, uzvilkt 6 cepures vienā piegājienā un vēl nofotografēties. Mēs katrs – gan liels, gan mazs – taču zinam, ko mums skapī patīk darīt vislabāk! Andris Sējāns: "Es, piemēram, meklēju, vai gadījumā skapī kaut kur mammai vai tētim nav izkritis kāds santīms (kapeika) – tik ļoti patika skaņa, kad ieripināju kādu naudiņu savā mazajā krājkasītē. (Samērā retas bija tās veiksmīgās reizes, kad kas atradās – skapis bija TIIIK liels un nekārtība tajā VĒL lielāka.)"

„Brīnumskapja” komandā Ingus Ulmanis (mūzikas producents, dziedātājs un komponists) apvienojis mākslas pasaulē pieredzējušus cilvēkus – te ir Andris Sējāns (grupas „Cosmos” dalībnieks, komponists un mūzikas aranžētājs), Baiba Vanaga (dažādu TV šovu vokālā pedagoģe un meistarklašu vadītāja), Aigars Voitišķis (komponists, ģitārists), Roberts Rasa (viens no atraktīvākajiem Latvijas basģitāristiem, spēlē arī tubu),Pēters Brūveris (dzejnieks, Klāva Elsberga prēmijas, Baltijas Asamblejas balvas, labākā bērnu dzejnieka balvu ieguvējs), Kristīne Jurjāne (māksliniece, daudzu teātru, operu un TV raidījumu galvenā māksliniece) un Anrijs Grinbergs (mūziķis, mūzikas aranžētājs).

Darbs pie projekta ildzis gandrīz gadu. To ir iespēja noklausīties arī ierakstā, jo „Brīnumskapja” mūzikas albums jau ir pieejams ierakstu tirdzniecības vietās, pie tam albumā ir iekļautas arī dziesmu fonogrammas (mp3 formātā), kuru pavadījumā par "Brīnumskapja" iemītnieku varēs kļūt visi, kas vēlas. Tāpat izdevniecībā "Musica Baltica" īpaši būs padomāts par dāvanu mājas muzicēšanas tradīcijas turpinātājiem – tiks laista klajā "Brīnumskapja" nošu grāmata ar klavieru pavadījumiem un harmoniju apzīmējošiem burtiņiem, domājot par ģitārspēles piekritējiem. Grāmatiņa būs iegādājama jau sākot no 21. decembra. Dziesmas noklausāmas un lejuplādējamas arī portālā www.platforma.lv.

"Ziemassvētki Brīnumskapī" Spīķeru koncertzālē:

21.decembris (otrd.) pl. 12:00

22.decembris (trešd.) pl. 15:00 

23.decembris (ceturtd.) pl. 12:00

25.decembris (sestd.) pl. 12:00, 15:00

26.decembris (svētd.) pl. 12:00, 15:00

Biļetes: https://www.bezrindas.lv/

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu