Saeima pieņem nākamā gada budžetu • IR.lv

Saeima pieņem nākamā gada budžetu

47
Budžeta portfelis Saeimā. Foto: Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Konsolidācija par 292 miljoniem latu veikta, galvenokārt palielinot ieņēmumus

Saeima pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja Valda Dombrovska (“Vienotība”, JL) valdības veidoto trešo budžeta projektu, kas paredz konsolidāciju par 292 miljoniem latu, deficītu samazinot līdz 5,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par budžetu galīgajā lasījumā balsoja 54, pret bija 38, atturējās viens parlamentārietis. Balsojuma rezultāti tika sagaidīti ar aplausiem, novēroja Ir.lv. Nākamā gada budžeta projektu atbalstīja koalīcijas deputāti, pret bija “Visu Latvijai” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL–TB/LNNK) un “Saskaņas centra” (SC) deputāti. Atturējās VL–TB/LNNK deputāts Gaidis Bērziņš, balsojumā nepiedalījās SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. No koalīcijas balsojumā nepiedalījās deputāte Ilma Čepāne (“Vienotība”, JL), kura arī nebija reģistrējusies.

Premjerministrs pēc balsojuma pauda gandarījumu par Saeimas lēmumu, norādot, ka šobrīd turpinās sarunas ar aizdevējiem par iespējamajiem budžeta grozījumiem un konsolidācijas summu. Pēc Dombrovska domām, papildu konsolidācija varētu notikt gan uz ieņēmumu palielināšanas, gan izdevumu smaazināšanas rēķina. “Skatāmies uz abām pusēm,” sacīja Dombrovskis, uzsverot, ka Latvijai ir svarīgi turpināt starptautiskā aizdevuma programmu.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (“Vienotība”, PS) žurnālistiem atklāja, ka konsolidācija varētu notikt uz strukturālo reformu rēķina veselības aprūpes, izglītības un sociālās aprūpes jomā. Tiesa, pirms lēmumu pieņemšanas esot jāpanāk vienošanās koalīcijā. To nesaņemot, nekādi priekšlikumi netiks virzīti, norādīja Vilks. Viņš atturējās komentēt, vai Finanšu ministrijas iespējamo priekšlikumu klāstā varētu būt arī tādi, kas samazinātu pensionāru ieņēmumus.

Saeima par 2011.gada budžetu un ar to saistītajiem likumprojektiem lēma divas dienas – pagājušajā ceturtdienā, 16.decembrī, kā arī pirmdien, kad darbu izdevās pabeigt 10 stundās, izvairoties no lēmumu pieņemšanas nakts melnumā.

Dombrovskis, aicinot atbalstīt nākamā gada budžeta projektu, noraidīja opozīcijas pārmetumus, norādot, ka budžeta projekts tapis saspringtā termiņā, taču tas būs spēkā no 1.janvāra. Valdības vadītājs atzina, ka gadījumā, ja tas būs nepieciešams, valdība jau janvārī nāks klajā ar priekšlikumiem šī budžeta grozījumiem.

Budžets sagatavots, konsolidētā kopbudžeta ieņēmumus plānojot 5,1 miljarda latu, bet izdevumus – 5,7 miljardu latu apmērā. Savukārt valsts konsolidētā budžeta 2011.gadam ieņēmumi plānoti 4,2 miljardi latu, izdevumi – 4,7 miljardi latu, kas veidos deficītu 4,5% no IKP.

Veidojot nākamā gada budžetu, plānotais inflācijas apjoms ir 1,1%, IKP pieaugums – 3,3%, kopumā – 13,13 miljardi latu.

Nākamā gada budžetā lielākā daļa konsolidācijas pasākumu veikti, palielinot ieņēmumus. No 1.janvāra pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes tiek paaugstinātas no 21% līdz 22%. Savukārt samazinātā PVN likme pieaugs no 10% līdz 12%. Ar pamatlikmi 22% turpmāk tiks aplikta arī elektroenerģijas piegāde iedzīvotājiem, kam līdz šim bija samazinātā likme.

No nākamā gada tiek dubultota nekustamā īpašuma nodokļa likme dzīvojamām mājām un dzīvokļiem, nosakot to no 0,2% līdz 0,6% atkarībā no mājokļa kadastrālās vērtības. Nodoklis nākamgad pieaugs arī transportlīdzekļiem un saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Atsevišķi nodokļi nākamgad tiek arī samazināti – no 1.janvāra par vienu procentpunktu līdz 25% samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, bet palielināts no 35 līdz 45 latiem ar nodokļiem neapliekamais minimums. Par apgādībā esošām personām neapliekamais minimums palielināts no 63 līdz 70 latiem. Savukārt ģimenēm ar vismaz trijiem bērniem būs 20% transportlīdzekļa nodokļa atlaide.

Budžets un tā pavadošie likumprojekti paredz, ka nākamgad un 2012.gadā otrajā pensiju līmenī novirzīs iemaksas 2% apmērā, savukārt 2013.gadā un turpmāk otrā pensiju līmeņa iemaksu likme būs 6%. Grozījumi paredz no 2011.gadam līdz 2013.gadam iesaldēt pensiju, kā arī atlīdzību par darbspēju un apgādnieka zaudējumu indeksāciju.

Komentāri (47)

mary75 20.12.2010. 12.21

šis jautājums hūtainim nav tik svarīgs, kā tiesiskuma sagraušana, var arī atbalstīt.

+5
0
Atbildēt

0

mary75 20.12.2010. 20.07

“Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (“Vienotība”, PS) žurnālistiem atklāja, ka konsolidācija varētu notikt uz strukturālo reformu rēķina veselības aprūpes, izglītības un sociālās aprūpes jomā.”
——————————————————————-
Nu skaisti, valsts adminstrācija un birokrātiskais aparāts vairs pat netiek minēts, tur mums viss OK, tur reformas nav nepieciešamas.
Par to, acīmredzot, tā klusām aizmirsīs.
Kur tad paliek V pirmsvēlēšanu solījumi?
Stipri nožēlojami, ka valstī ir viena izredzēto kasta, kura ir neaizskarama.
Tā nav demokrātija, tā ir birokratiskā valsts, un tam nav nekas kopējs ar sociālo taisnīgumu.
Un tās strukturalās reformas būs tikai parodija un imitācija, tāda aizdoma jau bija, tagad par to ir gandrīz vai pārliecība.

+10
-5
Atbildēt

3

    mary75 > mary75 21.12.2010. 10.18

    Nezinu, ko tu aizstāvi, bet, taisni valsts administracijas optimizācija var ienest nevis miļjonus, bet desmitiem un simtiem miļjonu, es to esmu pierādījis ar skaitļiem vairākkārtīgi, kaut vai tā pašu valdības solījuma pildīšana – valsts aparāta izmaksu samazināšana līdz 7% no IKP jau ienestu 100 miļj.
    Pat Valsts kanceleja atrada, kur var ietaupīt 50 miļj. admionistrēšanas izdevumos, par ko vispār runājam, tā ir politiķu nevēlēšanās aiztikt savējo iesildītās vietiņas, un tas ir viss.
    Aizdevēji ir pret finansējuma samazināšanu medicīnai, un sen uzstāj uz šo – valsts aparāta izmaksu samazinājumu, tāpēc tāda noslēpumainība no valdības puses.
    Un nejauc ministriju centralā aparāta izmaksas, kas ir zem 100 miļj., ar visa aparāta – aģentūru utt. izmaksām, kads ir virs 800miļj.
    Starp citu, aprēķinu pēc taviem skaitļiem, ko tu pats nesen kā atradi un uzrādīji.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 21.12.2010. 09.58

    dzeri, es tev teicu, tev nepatiks tas, ko sauc par “strukturālām reformām”. Tas, ko tu vēlies, ir administratīvā optimizācija. Taču tā miljonus neienesīs. Valsts pārvaldes darbu tā gan noteikti varētu uzlabot – un tam arī ir jābūt mērķim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mary75 20.12.2010. 20.16

    Vilks Dombrovska vadībā, Dzeri, mums te no birokratizētās pārvaldes rezervāta: sargā savējos. Kā Repše, kurš iemanījās finansu ministrijā griezt algas vienreiz, bet celt divreiz — gan pirms, gan pēc griešanas.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

buchamona 20.12.2010. 20.21

….pret bija “Visu Latvijai” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL–TB/LNNK) un “Saskaņas centra” (SC) deputāti. Atturējās VL–TB/LNNK deputāts Gaidis Bērziņš…+++ Ja VL/LNNK nav paarliecinoshu argumentu, kaadelj vinji nobalsoja “pret”, ja nav savu alternatiivu, bet tikai, aciim redzot, nereaali priekshlikumi – tad shaads apvieniibas solis ir liela, taktiska kljuuda vinjiem pashiem.
Neshaubos, ka shis budzhets buus pamats LR atlabshanai no kriizes, bet VL/LNNK kopaa ar SC nebuus pielikushi roku shii pamata ielikshanai. Par SC skaidrs, kaadeelj, VL/LNNK – gribeetu dzirdeet saturiigu info no vinjiem pashiem.

+9
-6
Atbildēt

11

    Sanšains > buchamona 21.12.2010. 08.25

    VL, nobalsojot pret budzhetu 3. lasiijumaa, balsoja arii pret Dombrovska valdiibu, taa tad – manaa skatiijumaa, pret LR. Starptautisko reitingu neizbeegama krishana, politiskie riski, kuri pastaav, ja varu paarnjemtu ZZS+ SC+ PLL – utt.
    ======================================
    Kādā komentārā nesen ierakstīju – un der arī šoreiz:
    “Latvieši gluži vienkārši JOPROJĀM ir neatrisinātās kolonizācijas seku situācijas ķīlnieki. Latvieši paniski baidās – un PAMATOTI baidās – no krievu nākšanas pie varas. Un biedējot (diemžēl PAMATOTI) ar šo bubuli, latviešus var turpināt apseglot un triekt pa ultraliberālisma grāvi, pēc katras šķēršļu joslas izsniedzot pa cukurgraudam (apbalvojumam vai uzslavai).”

    Pat ja tevi (“Nacionālo apvienību”) pilnīgi ignorē un “atšuj”, tad tomēr tev būs bīties no Perpetuum Bubulis un izpildīt atbilstošās refleksīvi rituālās “Par Mazāko Ļaunumu” kustības! :)

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 21.12.2010. 00.56

    Nē, šis priekšlikums nebija iecerēts, lai pelnītu naudu.

    No I.Parādnieka uzstāšanās: “Valsts valodas centram nepieciešams palielināt dotāciju vismaz 10% jeb 50 000 Ls apmērā, šo palielinājumu varētu netieši kompensēt ar izmaiņām Administratīvo pārkāpumu kodeksā, būtiski palielinot sodu par valsts valodas pārkāpumiem.”

    Un tas bija tikai viens, finansiāli, protams, maznozīmīgs priekšlikums. Bet Valsts valodas centram atbalstu vajadzēja JAU SEN. Tā bija lieliska iespēja tiem, kuri parasti nogaužas, ka “ekstrēmisti uzurpē patriotismu un runā visas tautas” vārdā. Viņi šo iespēju neizmantoja. Jo ir vienalga.

    Šeit citi NA priekšlikumi:
    http://visulatvijai.lv/news.php?readmore=1156319383

    Turklāt arī PLL priekšlikumi, šķiet, bija ļoti labi, finansiāli varbūt pat labāki par NA priekšlikumiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > buchamona 21.12.2010. 00.33

    Vienotība+ZZS nobalsoja pat pret to, šķiet, vienīgo Nacionālās apvienības priekšlikumu, ko iepriekš solījās atbalstīt – pret sodu palielināšanu par pārkāpumiem valsts valodas lietošanā.

    Valdošā koalīcija gluži vai ar zīmēm rāda – nu, nevajag mums citu atbalstu, ejiet taču dillēs PRINCIPĀ.

    Nudien, tikpat aroganti kā savulaik taukmūļu-šleseristu šaika.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    varbūt ka tā > buchamona 21.12.2010. 10.30

    riņķi apkārt, cik tu esi naivs domās par atlabšanu. Būtu darījuši tā kā TP pavasarī rosināja, tad varbūt i varētu runāt par atlabšanu. Tagad tikai gaidāma ilgstoša kuļāšanās pa dibenu. Ieņēmumi decembrī negatīvi, valsts kopējais parāds pieaug, valsts dienā tērē par 2-3 miljoniem vairāk nekā nopelna. Tas tāpēc ka pie stūres ir mudaks un Vienotība kā lielākā partija Saeimā negrib uzņemties atbildību par smagajām nozarēm.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.12.2010. 08.56

    … Latvieši paniski baidās – un PAMATOTI baidās – no krievu nākšanas pie varas. …+++ nav jaabaidaas, bet vnk ir “jaastraadaa ar galvu” :). Shinii gadiijumaa VL deputaatam, kursh balsoja “pret,” bija jaapzinaas visas sekas, kuras var sekot peec vinjam pozittiva balsojuma rezultaata. Balsot ar domu, ka “tik pat jau pienjems arii bez manis”, kaa tas, droshi vien, ir noticis shinii gadiijumaa – tas nav nopietni. Ok :)) norakstiisim shoreiz shito “burku” uz nenobriedushu deputaatu pieredzes truukuma :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 21.12.2010. 06.37

    Nu un tas nav tīrais populisms – tagad prasīt finansējuma palielinājumu valodas centram?
    Sen zināms, ka ar represīvām metodēm vien tur neko daudz mainīt nevar.
    Valstī jārada situācija, lai bez latviešu valodas zināšanām dzīve būtu apgrūtināta, tas ir galvenais priekšnoteikums.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 21.12.2010. 09.48

    “Nu un tas nav tīrais populisms – tagad prasīt finansējuma palielinājumu valodas centram?” – Ar kaut ko beidzot ir jāsāk, un sodu palielināšana būtu labs sākums. 20 gadus šajā jomā viss notika, balstoties uz pielabināšanos migrantiem, un tagad ir redzams, ka ar labu neviens nesaprot. Bet, protams, sodu palielināšana nevarētu palikt kā vienīgais solis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 21.12.2010. 00.10

    Kurzemes fronte
    _”…spļāva virsū jebkuram opozīcijas, tajā skaitā VL-TB/LNNK priekšlikumam…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    sho vareji izverstak.
    retais kursh te ir vards varda sekojis shai Saeimas sedei. pagaidam es ari domaju ta ka jau teica ‘rinķī apkārt’: _”…ja nav savu alternatiivu, bet tikai, aciim redzot, nereaali priekshlikumi – tad shaads apvieniibas solis ir liela, taktiska kljuuda vinjiem pashiem…”_.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 21.12.2010. 07.38

    Haris – VL, nobalsojot pret budzhetu 3. lasiijumaa, balsoja arii pret Dombrovska valdiibu, taa tad – manaa skatiijumaa, pret LR. Starptautisko reitingu neizbeegama krishana, politiskie riski, kuri pastaav, ja varu paarnjemtu ZZS+ SC+ PLL – utt. Taadas vareetu buut pavisam reaalas sekas peec VL balsojuma, ja nostraadaatu vismelnaakais scenaarija variants, kura rakstiishanaa tad buutu piedaliijusies arii VL.
    Ne jau Dombrovskis VL priekshlikumu noraidiija ideologjisku pasveerumu deelj :)). Zheel katraa zijaa, ka ar VL tomeer nevar reekjinaaties, kaa ar speeku, kursh reaali censtos paliidzet LR izkljuut no kriizes. Vismaz shajaa briidii taa tas man saak izskatiities.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    alvils26 > buchamona 20.12.2010. 23.28

    Ja tu būtu šodien sekojis līdzi Saeimas sēdei, tad saprastu, kāpēc. Koalīcija burtiski spļāva virsū jebkuram opozīcijas, tajā skaitā VL-TB/LNNK priekšlikumam (pat tiem, kas papildinātu budžetu). Kāpēc lai mēs balsotu par budžetu, kura veidošanas principiem absolūti nepiekrītam?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    JanisErts > buchamona 21.12.2010. 00.40

    Vai tiešām šis ir budžeta jautājums? Vai no valsts valodas nelietošanas sodu iekasēšanas bija plānots BŪTISKI palielināt ieņēmumus budžetā? Stipri šaubos.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu