Rētu aplaizīšana • IR.lv

Rētu aplaizīšana

14
TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle partijas kongresā 11.decembrī. Autors: Andrejs Terentjevs, F64
Askolds Rodins

Sestdien Kauguros notika TB/LNNK kongress

Pirmoreiz pēc neveiksmes 10.Saeimas vēlēšanās uz kongresu pulcējās apvienības “Tēvzemei un brīvībai/LNNK” (TB/LNNK) biedri. Startu vēlēšanās citādi nenodēvēsi, jo Saeimas frakcijā no astoņiem deputātiem tikai divi pieder pie TB/LNNK, pārējie ir priekšvēlēšanu apvienības “mazie brāļi” – “Visu Latvijai” (VL) biedri. Sākotnēji tika pieteikts, ka kongresa darba kārtībā galveno vietu ieņems “nacionālo spēku konsolidācija”, taču gluži tā neiznāca.

Jākonstatē, ka bija divi zīmīgi momenti. Vai nu slikti aicināti, vai uzaicinājumu slikti sapratuši, taču kongresā nebija pamanāmi VL cilvēki. “Ieroču biedru” pārstāvja runa akurāt iederētos, tak' nekā. Aizbildinājums, ka kongress paredzēts “tikai pašu cilvēkiem” ir nevietā.

Domājams, kongresa norises vieta netika izvēlēta nejauši – tālāk no acīm. Taču, ja kāda partija grib sarīkot slepenu kongresu, tas jādara pagrīdē, jo likumdošana paredz, ka reģistrētu partiju kongresi ir publisks pasākums. Plašsaziņas līdzekļu klātbūtne nozīmēja to, ka VL – aicināta vai neaicināta – zinās par kongresa norisi.

“Nacionālo spēku konsolidācijas” jautājumā kongresā iezīmējās divas pietiekami atšķirīgas pieejas. Tagadējai partijas vadībai opozīcijā esošā kongresa delegātu grupa iestājās par apvienošanos ar VL tuvākā gada laikā. Jāpiebilst, ka opozīcija ir reāla, tie nav daži kritiskus vārdus teikuši cilvēki, mūžīgie dumpinieki, kādi ir katrā puslīdz demokrātiskā partijā. To apliecināja fakts, ka, pretēji plānotajam, kongress balsoja par diviem priekšsēdētāja amata kandidātiem, Robertam Zīlem uzradās konkurents.

Zīle un viņa domubiedri, pēc pašu teiktā, “nacionālo spēku konsolidāciju” saprotot plašāk nekā vienkāršu apvienošanos ar VL. Acīm redzami tas tēmēts uz apvienību “Vienotība”, kas sastāv no trijām partijām. Taču “Vienotības” šķelšanās (citādi vienkārši nav citu konsolidācijas objektu, kā vien VL) diezin vai gaidāma. “Vienotība” ir valdošās koalīcijas vecākais partneris, tās biedrs ir valdības vadītājs, piebildīsim, līdz šim pietiekami veiksmīgs. Un “Vienotība” labi apzinās, ka tai dāvātā vēlētāju uzticēšanās – tas ir avanss, kas jāatstrādā, lai galīgo norēķinu saņemtu nākamajās Saeimas vēlēšanās, kas tikai tagad šķiet aiz kalniem esam.

Apvienība “Vienotība” ir ceļā uz triju partiju organizatorisku apvienošanos vienā, un to diezin vai varēs novērst TB/LNNK nodoms “konsolidēt nacionālos spēkus”. Valdības veidošanās laikā VL- TB/LNNK “palika gribot”, jo pret viņu iesaistīšanu kategoriski vērsās “Vienotībā” ietilpstošā “Sabiedrība citai politikai” (SCP). Ja “Jaunajam laikam” un “Pilsoniskajai savienībai” piedāvās izvēlēties, ar ko turpināt konsolidāciju – SCP vai VL-TB/LNNK, nav šaubu, ka tiks turpināts jau uzsāktais ceļš.

Tikpat bezcerīgi ir mēģināt “laulāties” ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kas tāpat pieder pie nacionālo partiju klāsta. Atcerēsimies, ka pirms dažiem gadiem tieši ZZS bija savi iebildumi pret Latvijas un Krievijas robežlīgumu, kas paredzēja atteikšanos no Abrenes. Taču ZZS ir tikusi pie stabilas vietas Latvijas politiskajā dzīvē, un tai nav vajadzīgs piektais ritenis – “saradošanās” ar VL-TB/LNNK. Tautas partiju (TP) nav pat vērts tā īsti pieminēt, tik neskaidras ir tās perspektīvas pārskatāmajā nākotnē.

Jau minējām, ka uz TB/LNNK priekšsēdētāja amatu tika izvirzīti divi kandidāti, un uzvaru guva Roberts Zīle. 94 balsis par un 29 pret – tas ir pārliecinoši. Debatēs, šķiet, neviens iepriekšējais TB/LNNK priekšsēdētājs nebija tik sirsnīgi “dabūjis pa mici”. Bezmaz vai tiktāl, ka nelon tik izcilam Eiropas mēroga politiķim vadīt tik necilu partiju. Runas runām, taču Zīle “palika savā vietā”. Partijas līderim jābūt cilvēkam ar vārdu un labu reputāciju, un delegāti to apzinājās.

Kongress parādīja, ka TB/LNNK vēl nav īsti atguvusies pēc 10.Saeimas vēlēšanās gūtā sāpju šoka. Tiek domāts, kā atgūt kādreizējo – nelielo, bet stabilo – vietu Latvijas politiskajā lauciņā. Drīza apvienošanās ar VL nozīmētu bijušā jaunākā brāļa dominēšanu. Apvienošanas pavilkšana garumā (plaša “nacionālo spēku konsolidācija” ir nezinātniska fantastika) atstāj vietu cerībai, ka lielāka politiskā pieredze var dot savus augļus. Pie tā arī kongress palika.

Komentāri (14)

Ieva 14.12.2010. 11.37

Kamēr TB/LNNK reprezentēja latvisko morāli, tai bija atbalstītāji. Savukārt Straumes, Jakrina pūles nepalika nenovērtētas- tauta no partijas novērsās un meklēja sev jaunu sirdsapziņu, kas latvietim, kā katrai tautai, ir druku nacionālistiska. Tā kā TB pārbaudi ar varu nav izturējusi, un savu misiju ir izpildījusi- atvērusi durvis, pa kurā politikā ieiet VL, tad tā vairs nevienam nav vajadzīga. Ja VL kļūs nobriedušāki, diplomātiskāki, tad balasts- TB/LNNK viņiem nu galīgi vajadzīgs nebūs. Savukārt, ja VL apvienosies ar TB, tad VL atzīs šo TB dubulto morāli, asimilēsies iekš TB- vecie buki vienkārši viņus noēdis, un … nomirs ar viņiem kopā. Tā kā iesaku VL neapvienoties ar TB, jūs paši esat pietiekami stipri. Un vēl – mācoties no TB kļūdām- tauta piedos ekstrēmus izlēcienu, arī nacionālistiskus, bet nepiedos jebkādu divkosību, negodīgumu. Ja spēsiet šo līniju noturēt – ieņemsiet TB/LNNK vietu tās ziedu laikos.

+4
0
Atbildēt

0

sikspārņu ieva 13.12.2010. 20.36

Un tā visu rakstu izlasījušie lasītāji neuzzināja ne kādus tieši pārmetumus dabūja Zīle, ne otrā kandidāta vārdu.

+5
-2
Atbildēt

0

Ieva 14.12.2010. 11.45

Ir daži cilvēki, kuri man škiet pietiekami loģiski un domājoši, un tāpēc nesaprotu viņu atrašanos vienā vai otrā partījā. Man, piemēram, simpātisks liekas Zalāns, viņam ir konstruktīvas un argumentētas idejas, bet kāpēc viņš ir taukmūlis? Otrs ir šeit minētais Zīle, neapšaubāmi viens no erudītākajiem Latvijas politiķiem, bet vai viņš neredz, ka viņa partija ir sapuvusi un viņa darbība tikai pagarinās agoniju, bet to nenovērsīs?

No otras puses, varbūt šiem cilvēkiem ir pienākuma apziņa, lojalitāte pret biedriem, vainas apziņa partijas problēmās, un tas neļauj viņiem dezertēt. Varbūt tā ir cerība, ka viņa darbs būs tas katalizators, kas ļaus partijai atdzimt, ieņemt atkal nozīmīgu vietu. Ceru ka tā

+2
0
Atbildēt

1

    kristaps_drone > Ieva 14.12.2010. 12.14

    Par Zīli varu droši pievienoties, bet par Zalānu… Tas nu tomēr ir tipisks taukmūlis, kas pūta TP stabulē, it sevišķi pēdējā laikā – gan pirmsvēlēšanu, gan tagadējā. Varbūt kādreiz, pašā sākumā, kad viņš parādījās plašākai publikai, varbūt tad viņš izskatījās kaut cik sakarīgs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu