Rīgas pils atklāj mielastu cenas un citus tēriņus • IR.lv

Rīgas pils atklāj mielastu cenas un citus tēriņus

24
Nora Krevņeva, F64

Par šādu soli kanceleja izšķīrusies pēc raksta „Zatlera kanceleja šogad mielojusies uz nebēdu”

Valsts prezidenta kanceleja publiskojusi tēriņu sarakstu par pēdējiem diviem gadiem, kas atspoguļo iegādāto preču un pakalpojumu cenas. Kanceleja tā rīkojusies, jo „pēdējā laikā tiek izplatīta informācija, kas balstīta uz pieņēmumiem un tendencioziem skaidrojumiem”.

Šāds kancelejas solis seko portāla „pietiek.com” rakstam „Zatlera kanceleja šogad mielojusies uz nebēdu”. Tajā pausts, ka 60 000 latu šogad samaksāti SIA „Kuso” par kancelejas darbinieku ēdināšanu. Kanceleja atbildēja, ka minētā summa maksāta par restorāna viesmīļu un pavāru pakalpojumiem par ēdināšanu nelielos pasākumos Rīgas pilī.

Paziņojumā presei, kas izplatīts svētdienas vakarā, uzsvērts – lai veicinātu caurspīdīgumu un kliedētu jel kādus sabiedrībā radītos mītus un pieņēmumus par VPK finanšu līdzekļu izlietojumu (apmaksātajiem pakalpojumiem un precēm), VPK ir nolēmusi savā mājaslapā uzsākt informācijas par iegādātajām precēm, pakalpojumiem un to izmaksām publiskošanu.

Šā gada kancelejas budžets ir 2 319 232 latu. Valsts prezidenta kanceleja norāda, ka lēmumus par iepirkumu nepieciešamību savas kompetences ietvaros pieņem kancelejas vadītāja vietnieks, kurš tās vārdā slēdz līgumus administratīvos un saimnieciskos jautājumos.

Tēriņu sarakstā redzams, ka SIA „Kuso” saņēmis 53 954 latu. Nauda tērēta restorāna – viesmīļu, pavāru – pakalpojumu apmaksai, kā arī atsevišķu ēdināšanas pakalpojumu apmaksai Valsts prezidenta darba pusdienu un darba pasākumu laikā, piemēram, viesojoties Rīgas pilī ar nelielām uzkodām un dzērieniem cienāti X skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku pārstāvji un organizatori, Valsts prezidenta kausu vieglatlētikā laureāti un Ata Kronvalda prēmijas laureāti un viņu ģimeņu pārstāvji.

SIA "Nomeda" par 14 118 latiem nodrošinājis Valsts prezidenta diplomātisko un protokolāros pasākumus ar restorāna un ēdināšanas pakalpojumiem.

Valsts prezidenta dāvinātais kliņģeris sociālās aprūpes centra "Tērvete" bērniem darba vizītes Tērvetē laikā izmaksājis 42 latus, savukārt kliņģeris pansionāta "Brīze" iemītniekiem Salacgrīvā – 52 latus. Kliņģeris Muzeja nakts preses pasākumam izmaksājis 22 latus.

SIA "Patiesība" par 87 latiem nodrošinājusi ēdināšanas un restorāna pakalpojumus darba pusdienās par godu "Project on transitional democracies" vadītājam Brūsam Džeksonam.

SIA "Baltic XL" par 133 latiem piegādājusi kafiju, kas izlietota Valsts prezidenta kancelejā notiekošajās darba tikšanās un sanāksmēs.

SIA "Mārtiņš Sirmais" par 563 nodrošinājis ēdināšanas pakalpojumus vakariņās par godu Polijas prezidentam un viņa delegācijai, savukārt SIA "Nīke-E" par 297 latiem ēdinājusi projekta "Collective Memory" dalībniekus un ar laikraksta "Diena" konkursa "Kas notiek?" uzvarētājus.

Zemnieku saimniecība "Lauri" par 1 125 latiem nodrošinājusi ziedu kompozīciju izgatavošanu telpu dekorēšanai, fonds "Kultūra.LV" par 1 780 latiem šajos pasākumos nodrošinājis muzikālo noformējumu, savukārt SIA "Anante Stage" par 750 latiem piegādājis veicis podestu piegādes, montāžas, demontāžas un nomas izmaksas Čehijas prezidenta, Somijas prezidentes, Slovēnijas prezidenta vizīšu laikā.

SIA "Welkom" par 478 latiem nodrošinājis Igaunijas Valsts prezidenta uzturēšanos viesnīcā darba vizītes laikā.

SIA "Zeta GD" pērn par 1 016 latiem saskaņā ar protokolārajām prasībām piegādājusi reprezentācijai nepieciešamās Valsts prezidenta autogrāfu kartiņas, kā arī Valsts prezidenta komplimentu kartes un ielūgumus.

Par protokolārām dāvanām  SIA "Rota-L" samaksāti 1 516 lati, galerijai "Daugava" – 450 lati, salonam "Māksla" – 2721 lats, SIA "Scala Di Valori" – 518,5 lati, SIA "Bravo" – 576 lati.

SIA "Krisstika" šogad par 267 latiem piegādājusi divas tējas servīzes 12 personām Valsts prezidenta reprezentācijas pasākumiem.

SIA "Naistex" 2009.gadā par 569 latiem piegādājusi galdautus, auduma salvetes oficiālo pusdienu un vakariņu nodrošināšanai, savukārt SIA "Arkolat" 2009.gadā par 3731 latiem piegādājusi dažādas saimniecības preces ikdienas darba nodrošināšanai, tai skaitā roku salvetes, tualetes papīru, atkritumu maisus un ziepes. Šogad šīm vajadzībām tērēti 1 756 lati.

SIA "Korporatīvā dizaina grupa "O.p.e.n."" nodrošinājusi Valsts prezidenta kancelejas mājaslapas dizaina izstrādi, un kopējā summa par šo pakalpojumu sasniegusi 1 186 lati.

SIA "Multimark" pērn par 560 latiem piegādājusi biroja papīru, tai skaitā sarakstei ar valsts iestādēm, privātajām struktūrām un privātpersonām, savukārt SIA "Innova" par 544 latiem piegādājusi ikdienas darbībai nepieciešamo fotopreču iegādi, kā arī fotorāmju iegādi Valsts prezidenta pateicību ievietošanai pasniegšanai Latvijas pašvaldību kongresa dalībniekiem.

No "Dieta Ltd" par 75 latiem pērn iegādāti tīrīšanas līdzekļi, kas paredzēti telpu atbilstības higiēnas prasībām nodrošināšanai.

SIA "Dižozols plus" 2009.gadā par 1 755 latiem veikusi mēbeļu izgatavošanu Valsts prezidenta reprezentācijas telpām, mēbeļu remonta un restaurācijas darbus, savukārt SIA "Bea" un SIA "Deko-A" par attiecīgi 318 latiem un 1 606 latiem pērn un "Bea" par 666 latiem un nodrošinājuši aizkaru mazgāšanas, gludināšanas, ķīmiskās tīrīšanas pakalpojumus Rīgas pilī un Jūrmalas rezidencē.

Zemnieku saimniecība "Velgi" par 1 444 latiem nodrošinājusi ziedu stādu piegādi, kuri izmantoti Rīgas pils un Jūrmalas rezidences dārzu noformēšanai.

SIA "Sophia conferences" 2009.gadā par 150 latiem sniegusi semināru rīkošanas pakalpojumus, savukārt SIA "Zeno Consulting" šogad par 163 latiem nodrošinājis moderēšanas pakalpojumus Stratēģiskās analīzes komisijas diskusijai "Kultūras pieejamība ekonomiskās lejupslīdes laikā".

SIA "Miedziņš" 2010.gadā par 292 latiem piegādājis arī mēbeļu pārklājus Valsts prezidenta telpām.

2010.gadā Kancelejas vajadzībām iegādātas arī dažādas mēbeles – rakstāmgalds, pults, skapis, krēsls un citas. SIA "4Udizains" samaksāti 1 178 lati, SIA "Korte" – 796 lati, SIA "AB Modula" – 910 lati, SIA "Mixmēbeles" – 1 135 lati, SIA "Elux" -580 lati, SIA "Indoor group" – 249 lati.

 

Komentāri (24)

Igors Daņiļēvičs 28.11.2010. 20.47

Šis ir ļoti atzīstams un simbolisks solis Prezidenta kancelejas puses! Viņi skaidri un gaiši parādīja ne tikai Lapsam, bet visai sabiedrībai, ka ir gatavi atskaitīties par to kā tērēta nodokļu maksātāju nauda. Protams, ka vēl būs diskusija vai kaut kas nav noslēpts vai kaut kas nav pārmaksāts, bet solis pareizajā virzienā ir sperts. Prezidents simboliski parādījis, ka ir gatavs ne tikai runāt par “caurspīdīgumu” principu, bet arī reāli uzrāda kancelejas tēriņus. Jāsaka, ka tas abu – gan Zatlera, gan Lapsas panākums un lielisks devums sabiedrībai.
Nav vērts raukt degunu, ka tagad kāds pieprasīs citu valstu prezidentus vest uz kādu lētu ēstūzi, bet cilvēkiem tagad būs vismaz kāda skaidrība. Lielākā daļa sabiedrība sapratīs un pieņems, ka viesi tiek uzņemti par cienīgām, bet saprātīgām cenām. Tas ir vislabākais veids, ka kliedēt šaubas un baumas. Konkrētā atskaite vēl tiks diskutēta, bet nu ir vismaz puslīdz skaidrs pamats.
Simbolisks solis ir tādēļ, ka ja Prezidents ir gatavs skrupulozi ievērot Caurspīdības jeb atklātību nodokļu tēriņos, tad citiem ierēdņiem, politiķiem būs daudz mazāk iespēju atrunāties un slēpt savus tēriņus. Tas jau krietni mazinās daudz lielākās izšķērdības. It sevišķi kad būs runas par miljonu līgumiem. Un katrs ietaupīts miljons ir nauda, ko var vairāk samaksāt pensijās, medicīnai, izglītībai. Tieši tādēļ Prezidenta rīcība ir simboliska un cieņas vērta. Tas gan nenozīmē, ka netiks tālāk rakts, bet godīgajiem jau nevajadzētu daudz ko slēpt. Un, galu galā, prezidents Zemgals uzstāja, ka viņam uz darbu jābrauc ar tramvaju, jo sabiedrības naudu bija jātaupa. Vai tādēļ viņš vēsturē mazāks cienīgs palika? Savādi? FI prezidentes Halonens vīrs joprojām Helsinkos brauc ar sabiedrisko transportu. Neviens par to nebrīnās.

+20
-1
Atbildēt

0

zodarznieks 28.11.2010. 20.52

tas ir ļoti labi, ka to publicē, un uzskatu, ka visām valsts iestādēm vajadzētu publicēt savus tēriņus, lai katrs interesents varētu tiem sekot līdzi un savu viedokli par iestādes izšķērdīgumu vai neizšķērdīgumu balstīt reālos faktos. tai nevajadzētu būt kādai īpašai “labās gribas izpausmei”, bet gan pašsaprotamai prasībai, – jo tā taču ir mūsu pašu kopīgā nauda.

+15
-1
Atbildēt

1

    piziks > zodarznieks 28.11.2010. 21.06

    Var arī tā, — tomēr, ja tā, man un ceru, ne tikai man, interesētu, piemēram, līdzšinēji no kritikas un caurspīdīguma veiksmīgi nosargātās svētās govs — Finansu ministrijas — tēriņi, iepirkumi, slaloma ar štatu vietām un algām izmaksas. Protams, tur rēķini būtu sarežģītāki, toties tiem derētu būt tādiem, lai Vienotība ar lepnumu varētu teikt, ka no caurspīdīguma ne tikai nekautrējas, pat nebaidās.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 28.11.2010. 19.39

Nu jau, nu jau. Varbūt Valsts Prezidentam savus viesus vajadzēja vest uz to ātro ēstuvi pie Brīvības Pieminekļa, vai uz Ķirsona Macdonaldu? Manuprāt nu jau ir pamatīgi iebraukts auzās. Viens cilvēciņš tā ir aizrāvies ar to rokošo žurnālistiku, ka mālē visu ko dabū atrakt. Es domāju ka šī nav tā aktualitāte, kura šeit būtu jāizdiskutē pēc diskusijas par mūsu Zelta tiltu. Ir tiešām visīstākie korumpantu un valsts izadzēju pūžņi, kurus nekavējoties būtu jāsāk revidēt. Tā pati Rīgas pašvaldība, citu pilsētu domes, visādi absurdi lēmumi un konkursi vienam uzņēmumam veltīti, mums taču nekā tiešām netrūkst. Te ir ko rakt un rakt. Vai tad kāds iedomājas ka nu tauta, pēc šī raksta publicēšanas, ies ielās un sitīs Rīgas pilij logus? Es teikšu ka te vienam ir pitrūcis ko darīt, vai nav īstu materiālu par kopējām nebūšanām.

+14
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu