Sola rosināt diskusiju par progresīvo ienākuma nodokli • IR.lv

Sola rosināt diskusiju par progresīvo ienākuma nodokli

12
Andris Vilks. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Finanšu ministrs: progresivitātes elementi iekļauti 2011.gada budžeta projekta paketē

Finanšu ministrs Andris Vilks (''Vienotība'') nākamgad sola rosināt diskusiju par progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieviešanu, vēsta aģentūra BNS. Patlaban Latvijā IIN likme ir 26%, bet nākamgad to iecerēts samazināt līdz 25%.

Ministrs ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja, ka šogad valdībā nevienu brīdi nav bijis jautājuma par to, ka IIN varētu būt progresīvs. Progresivitātes elementi gan ir iekļauti 2011.gada budžeta projekta paketē.

"Nākamgad, kā jau tas bija rakstīts arī "Vienotības" progammā, mēs noteikti iniciēsim plaša mēroga diskusiju – kādi līmeņi varētu būt, kādas likmes," stāstīja Vilks.

Viņš gan uzsvēra, ka Latvija, ieviešot progresīvu IIN, būtu pirmā valsts Baltijā, kas izšķiras par tādu soli – Igaunija un Lietuva no šāda risinājuma baidoties. "Mums tā ir liela izšķiršanās, cik mēs tālu šajā jomā varēsim nākamgad pavirzīties. Es pieļauju, ka var būt visām pusēm pieņemami risinājumi," atzina ministrs.

Komentāri (12)

vismantsk 26.11.2010. 14.14

Esmu par progresīvo IIN, bet galvenās prioritātes nodokļu politikā, manuprāt, ir:
1) nodokļu nomaksas neizbēgamība;
2) nodokļu izlietojuma caurspīdība un saprotamība.
Ja, kā līdz šim, būs iespējams šmaukties ar nodokļiem un tos nenomaksāt, tad progresīvais IIN tikai palielinās “aplokšņu algu” un ēnu ekonomikas īpatsvaru, pret ko cīnīties valdība ir solījusi.
Savukārt, ja visiem būs skaidrs, kā nodokļos samaksātā nauda tiek izlietota un ka tā tiek izlietota atbilstoši sabiedrības interesēm, cilvēkiem būs lielāka motivācija maksāt nodokļus.

+5
0
Atbildēt

2

    re_marx > vismantsk 26.11.2010. 15.07

    Tu tiešām domā, ka nodokļu izlietojuma caurspīdīgumam ir sakars ar nodokļu nemaksāšanu? Kad cilvēks ņem naudu aploksnē vai taisa grāmatvedības spekulācijas, viņa domu gaita nav “ja es maksātu nodokļus, 20% aizies pensionāriem, bezdarbniekiem, rehabilitācijas programmām utt., 30% – ārstiem, ugunsdzēsējiem, pensionāru zālēm utt, bet 20 % pazudīs kāda kabatā, tiks izšķērdēts, un citas nelietības, tāpēc es vispār nemaksāšu nodokļus”. Drīzāk domu gaita ir “Es tagad dabūšu vairāk naudas, nafig man kaut ko valstij maksāt”.
    Tevis nosauktās prioritātes ir svarīgas, bet 2) punktam nav īsta sakara ar nodokļu politiku.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    vismantsk > vismantsk 26.11.2010. 15.54

    Jā, es tā domāju. Tam “nafig man kaut ko valstij maksāt” cēlonis ir aizdomas, ka daļa nodokļu aiziet kādam kabatā. Bet, ja šādas aizdomas neradīsies un tām nebūs pamata, cilvēki sapratīs, ka nodokļos samaksāto viņi tiešām pilnā apmērā dabūs atpakaļ, kaut vai kvalitatīvā veselības aprūpē un ceļos, pensijās un bezdarbnieku pabalstos, tad daudz mazāk cilvēkiem būs tā doma nemaksāt nodokļus.
    Un tam ir sakars ar nodokļu politiku, jo nodokļu politika ir ne tikai – kādus nodokļus uzliksim un ko no tā iegūsim -, bet arī – kā panāksim, ka nodokļi tiek maksāti?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 27.11.2010. 17.50

Nu un kā ar tiem banku darījumiem? Vai tad tos nodokļus ieviesa? Mēs dzīvojam dīvainā sistēmā. Visi vecie politiķi ir kļuvuši par turīgiem cilvēkiem, cits pat “sakrājis” milijardus. Tajā pašā laikā neviens no šiem miljonāriem nav uzcēlis nevienu varenu koncernu, nav absolūti neko saražojis, nav neko izgudrojis, arī neko citu tādu nav paveicis, kas varētu izskaidrot šos viņu “veiksmes stāstus”. Tajā pat laikā no labi attīstītas industriālas valstiņas padomijā, mēs esam pārvērtušies par absolūtu banānu republiku ar milzīgu bezdarbu un visnabadzīgākajiem iedzīvotājiem. Naudas reformas laikā mistiski pazuda vesels vagons naudas, kuru tad vēl varēja samainīt pret repšiem. Tā arī izmeklēšana nekādus rezultātus nedeva. Viss noklusa. Bet kur tad pēkšņi uzradās tie lielie bagātnieki, kuri varēja prihvatizēt vērtīgāko nekustamo īpašumu, veidot visādas apšaubāmas firmas un pat veidot savu bruņotu apsargu armiju, kad visi nācām no vienas sistēmas, kurā lielas naudas sakrāt vienkārši nevarēja. Es domāju ka tieši šis pazudušais vagons tika veiksmīgi sadalīts un izlietots pirmajai prihvatizācijai. Tāpēc arī netika meklēts.

+1
0
Atbildēt

0

janisholsteins 26.11.2010. 17.29

ASV miljonāru iniciatīva: http://fiscalstrength.com/
Latvijas miljonāriem grūti pateikt ‘jā, mēs esam gatavi maksāt lielākus nodokļus savai valstij’?

+1
0
Atbildēt

1

    Evita Rumpe > janisholsteins 26.11.2010. 19.59

    Kāpēc miljonāri ? Es un mani kolēģi varētu sevi pieskaitīt pie tā saucamā vidusslāņa, kas saņem “uz rokas” stipri vairāk nekā vidēji Latvijā. Ja Latvijā taisās ieviest paaugstinātu IIN lielākām algām, tad mūsu kolektīvs “pārreģistrēsies” uz Lietuvu vai Igauniju. Juridisko bāzi mūsu juristi jau ir izpētījuši, un tas ir ļoti reāls variants. Es esmu gatavs maksāt lielākus nodokļus tikai tad, ja tos maksā VISI, un nodokļu maksāšana ir neizbēgama pilnīgi VISIEM. Pretējā gadījumā nepārtraukti tiek sodīti tie, kas maksā nodokļus, kamēr nemaksātāji turpina justies komfortabli, un es viņiem apmaksāju gan veselības pakalpojumus, gan bērnudārza vietas. Pietiek!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu