Skanēs viola da gamba • IR.lv

Skanēs viola da gamba

24

Otrdien, 23.novembrī pulksten 19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā unikāla iespēja dzirdēt Baha mūziku viola da gamba izpildījumā.

10. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla programmā Rīgā viesojas Paolo Pandolfo (viola da gamba, Itālija). Mākslinieks ir viens no ievērojamākajiem mūziķiem Eiropas senās mūzikas pasaulē – laikraksts Boston Globe Pandolfoviolas da gamba spēli nodēvējis par ekvivalentu Jo Jo Ma sasniegumiem čella mākslā. Violas da gamba spēlē Pandolfo ir līdzvērtīgs Jordi Savall!

Koncerta programmā: J. S. Baha svītas. Par renesanses un baroka mūziku Paolo Pandolfo sācis interesēties 1979. gadā, kad kopā ar Rinaldo Alessandrini un Enrico Gatti nodibinājis ansambli La Stravaganza. Lai pētītu viola da gamba pasauli, 1981. gadā Paolo dodas uz Šveici. Drīz pēc tam Bāzelē viņš uzsāk atkārtotu muzikālu sadarbību ar Jordi Savall un iesaistās senās mūzikas ansamblī Hesperion XX. 1989. gadā Pandolfo tiek iecelts par viola da gamba profesoru Schola Cantorum Basiliensis. Šis postenis ir augstu vērtēts visā pasaulē, agrāk tajā bijuši tādu mūziķi kā Augusts Venzingers un Žordi Savals.

Pandolfo uzstājas koncertturnejās visā pasaulē un CD ir ierakstījis J. S. Baha sešu čello svītu aranžējumu viola da gamba. Tas ir pirmais šāda projekta īstenojums pasaulē un ir sagādājis viņam virtuoza un pētnieka slavu. Kritiķi šo CD sauc par unikālu notikumu.

Visi Pandolfo koncerti ir patiesi notikumi mūzikas dzīvē. Pandolfo ceļ tiltus starp pagātni un tagadni, viņš piešķir spontānu un patiesu dzīvīgumu baroka un renesanses mūzikai ar improvizācijas, aranžējumu un moderno skaņdarbu komponēšanas palīdzību, būdams pārliecināts, ka senās mūzikas mantojums var sniegt varenu iedvesmu Rietumu mūzikas tradīciju nākotnei.

Nākamais koncerts festivāla programmā būs 26.novembrī pulksten 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijā muzicēs ilggadīgais un atraktīvais klavieru duets Antra un Normunds Vīksnes. Programmā – J. S. Baha, A. Solēra un M. Klementi skaņdarbi.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu