Valdība vienojas par konsolidējamo summu • IR.lv

Valdība vienojas par konsolidējamo summu

15
Pēteris Krīgers un Valdis Dombrovskis NTSP sēdē. Foto: Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Nesagaidījuši Nacionālās trīspusējās padomes tikšanos, sociālie partneri pamet MK

Otrdien krietni garā Ministru kabineta (MK) sēdē par nākamā gada budžeta projektu panākta vienošanās par konsolidāciju 280 miljonu latu apmērā, taču par tās pasākumiem joprojām notiek diskusijas, un tie tiks pieņemti kā vienots pasākumu kopums, žurnālistus informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (''Vienotība'', JL).

Kā norādīja premjerministrs, patlaban par pamatu budžeta konsolidācijai tiek ņemti Finanšu ministrijas sagatavotie priekšlikumi, taču par atsevišķiem jautājumiem joprojām notiek diskusijas, tostarp lielākās – par pensiju otrā līmeņa iemaksām novirzāmo summu. Jau vēstīts, ka ieteiktais iemaksu likmes apjoms jau sarucis no diviem līdz 0,5%, un skaidru piekrišanu konsolidējamai summai vēl pirmdien nebija devusi otra koalīcijas partnere Zaļo un zemnieku savienība.

Nespējot sagaidīt nākamā gada budžeta projektam veltītās sēdes beigas, otrdien vēlā pēcpusdienā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) locekļi pēc vairāk nekā stundu ilgas gaidīšanas pie apspriežu zāles durvīm pameta valdības ēku, novēroja Ir.lv.

Sociālie partneri – dažādu arodbiedrību un nevalstisko organizāciju pārstāvji jau pirms pieciem sāka pulcēties uz ārkārtas NTSP sēdi, lai apspriestu budžeta sagatavošanas gaitu. Tomēr šim pašam jautājumam veltītā valdības sēde ievilkās, un sociālie partneri, nespējot sagaidīt tās beigas, pameta MK, pirms tam vienojoties sasaukt NTSP sēdi sestdien, 20.novembrī.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības līderis Pēteris Krīgers pauda neapmierinātību ar izveidojušos situāciju, norādot, ka darbs tik vēlā stundā nav produktīvs. Arī citi sociālie partneri neizskatījās iepriecināti, taču pēc solījumiem, ka valdība viņus informēs par otrdien lemto, piekrita NTSP sēdes pārcelšanai.

Jau vēstīts, ka nākamā gada budžeta konsolidācijas priekšlikumi tēriņu mazināšanai un ieņēmumu palielināšanai paredz gan virkni izmaiņu nodokļos un pabalstos, gan minimālās algas paaugstināšanu.

Komentāri (15)

Aivars Krauklis 16.11.2010. 18.52

Tā saucamās “brīvās arodbiedrības” ir jāizformē, b.Krīgers jāpalaiž brīvībā pie darba meklētājiem – tad varbūt ne pārāk ilgā laikā Latvijā izveidotos kaut kas līdzīgs arodbiedrībām, nevis iekonservēta komunisma skola. Sociālais partneris šie esot – ne ta anekdote, ne gaudu dziesma…

+9
0
Atbildēt

0

Guncītis 16.11.2010. 18.36

ļoti jācer, ka NEVIENS neuzmetīs lūpu, un sakoduši zobus visi strādās.

+4
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 17.11.2010. 11.47

Mazliet jau groteska ampelēšanās par saucamajiem ” socpartneriem ” ,tāds kā politkorekts rituāls-parunāties ar ” darbļaužu pārstāvjiem”..:) Nu kāda arodbiedrība,kāda viņai teikšana.. Nulle, komats..Ražošanas,lielu uzņēmumu kolektīvu nav,kaut kāds amizants kantoris,kas labākajā gadījumā 200 cilvēkus var mobilizēt..Vienā blokmājas trepjtelpā dzīvo vairāk.:) Krīgeram darbs,var šo to asi pateikt,nu jauki, un kas tālāk? Pieņemu,ka viņus valdībā uztver kā tādu paklāju tīrīšanas komandu- ieskrēja,izdarīja, un prom..Kas viņi,ko viņi- neviens pat nepūlas iedziļināties.Bet nu,eiropeiski, korekti.. :)

+1
0
Atbildēt

1

    janisvinodis > www.vecamate.lv 17.11.2010. 12.11

    Varbūt būdžeta konsolidācijas vārdā varētu likvidēt šo kantori un ietaupīto summu novirzīt bezdarbnieku vai bērnu pabalstiem?! Lai Krīgers pamēģina maizīti ar godīgu darbu nopelnīt! Visdrīzāk jau laikam sēdēs uz pabalstiem…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu