Konsolidācijas priekšlikumos arī PB ieteikumi • IR.lv

Konsolidācijas priekšlikumos arī PB ieteikumi

130
Andrejs Terentjevs, F64

Žurnālists Domburs: Priekšlikumos aizdevējiem arī tabu lietas

Starptautiskajiem aizdevējiem ir nosūtīti budžeta konsolidācijas priekšlikumi par 767 miljoniem latu, šāda informācija ir žurnālista Jāņa Dombura rīcībā, kas ik nedēļu Latvijas Televīzijā vada diskusiju raidījumu “Kas notiek Latvijā?”. Priekšlikumos ir arī lietas, ko politiķi iepriekš nosaukuši par neaizskaramām. FM apstiprina, ka starptautiskajiem aizdevējiem nosūtīts dokuments par "iespējamo teorētiski maksimālo konsolidācijas priekšlikumu sarakstu", kas ietver Pasaules bankas un SVF tehniskās palīdzības misiju iesniegtos priekšlikumus. 

Dombura rīcībā nonākusi “tabula”, kas, saskaņā ar viņa avotu teikto, nosūtīta starptautiskajiem aizdevējiem. Tie ir tehniskie priekšlikumi par daudz lielāku summu, nekā būs vajadzīga budžeta konsolidācija.

“Ja šo materiālu Latvija kā valsts ir iesniegusi Briselē un Vašingtonā un ja valdību vada Valdis Dombrovskis, vai mums kā sabiedrībai nepienāktos zināt, ko Latvija kā valsts ir iesniegusi, ja trešdien deklarācijā pat vāju atblāzmu neuzrāda, kas tas tāds varētu būt,” jautāja žurnālists. No dokumenta izriet, ka Latvijas valsts apspriešanai aizdevēju līmenī piedāvā visu jautājumu spektru un visu ieņēmumu un izdevumu grozījumu listi, tajā skaitā lietas, kas tika pieteiktas kā tabu. Domburs šo situāciju novērtēja kā amorālu, kad vienās un tajās pašās dienās tiek kopā likta deklarācija, kurā nav pateikts, ka pensijas un pabalsti ir neaizskarami, lai gan tā tas tika solīts.

Finanšu ministrs Andris Vilks (“Vienotība”) telefonsarunā LNT “900 sekundēm” noliedza, ka aizdevējiem būtu nosūtīts kāds dokuments. “Tiešām nezinu, kas tie ir par skaitļiem. Nekas nav mainījies, konsolidācijas apjoms paliek iepriekš minētais – 350 – 395 miljoni. Tās ir spekulācijas, tas ir neatbildīgi,” viņš komentēja.

Viņš teica, ka nākamnedēļ Latvijā uzturēsies starptautisko aizdevēju misija, ar kuriem pārrunās budžeta parametrus. “Nākamnedēļ tiek gaidīti ekonomikas rādītāji, notiks diskusijas un tālākais būs redzams,” sacīja Vilks.

Ministrs teica, ka patlaban nav domāts, ka varētu veikt lielāku konsolidāciju par nepieciešamo.

Finanšu ministrija vēlāk apstiprināja, ka Latvijas valdība Eiropas Komisijai un Starptautiskajam Valūtas fondam ir iesniegusi iespējamo teorētiski maksimālo konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas ietver Pasaules bankas un SVF tehniskās palīdzības misiju iesniegtos priekšlikumus, kā arī citus iespējamos risinājumus. Tā kā saraksts pārsniedz nepieciešamo apjomu, tiks realizēta tikai daļa no visiem pasākumiem, valdībai pieņemot lēmumus, kas būtu visatbilstošākie Latvijas situācijai, norādījusi Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Latvijas nodomu vēstulē SVF teikts, ka 2011.gada budžets tiks pabeigts tikai pēc Saeimas vēlēšanām oktobrī, taču “mēs uzskatām, ka, sagatavojot priekšlikumus izdevumu samazināšanai un iespējamai nodokļu palielināšanai līdz oktobra beigām, tas dos iespēju jaunajai valdībai ātri iesniegt apstiprināšanai Saeimā budžetu, kas atbilst Latvijas mērķim saglabāt valsts finanšu ilgtspēju vidējā termiņā un sasniegt Māstrihtas kritērijos noteikto budžeta deficītu 2012. gadā”. Šādi priekšlikumi nākamai valdībai nodrošināšot “izsvērtas izvēles iespējas”.

Jau ziņots, ka PB ieteikumi par budžeta konsolidāciju izraisījuši negatīvu sabiedrības reakciju, jo skar gan pensijas, gan pabalstus. Budžeta samazināšanā nedrīkst būt svēto govju, intervijā Ir.lv iepriekš sacīja PB vadošais ekonomists Eiropas un Centrālāzijas jautājumos Trumans Pakards.

Komentāri (130)

~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 09.14

Un ja tā nav taisnība, tad turpinās mūsu sabiedrībā tik pierastā histērijas celšana ar nepārbaudītiem viedokļiem un ziņām. Ja jau Domburs tādu tabuliņu no nez kādas p….s izvilcis, par ko pats nemaz nekādu atbildību neuzņemās, kā jau raidījumā teica, tad viņam pašam bija jādodas pie premjera un citiem to noskaidrot, nevis tracināt tautu. Bezjēdzīgi un bezatbildīgi.

+39
-2
Atbildēt

15

    a_oleinika > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 16.19

    >Nasing Spešal
    Dombrovska labuma relativitāte nekādi neattaisno aicinājumu tušēt/izcelt informāciju atkarībā no tā, kas atrodas valdībā. Tā ir tieši AŠ2 pieeja.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 14.44

    >Siguldietis
    Pirmkārt, tas ir amorāls naivums ticēt, ka Vienotība un arī tas pats Dombrovskis iemieso visu labo un beidzot ir ieradušies mūs glābt. Un ja arī būtu “labie/savējie”…

    Ar ko Jūs esat labāks par PLL, kuriem arī visi dalās “savējos” un “nesavējos”? Arī “labajiem” gadās kļūdas; gadās arī, ka “labie” nav nemaz tik labi un ka Jūsu “savējie” par saviem “savējie” uzskata nevis Jūs, bet kādu pavisam citu. :)

    P.S. Plusiņu skaits varētu būt saistīts arī ar veiksmīgu publisko tēlu un reklāmas kampaņu, kura bija koncentrēta tieši uz Dombrovski. ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 12.42

    -> Siguldietis
    ar ko mainījusies situācija no pētnieciskās žurnalistikas viedokļa?
    ar to, ka pie varas tagad nav tie “sliktie”, bet “savējie”?
    ar šādu attieksmi “savējie” ātri sakārtos lietas “pa savam”, kas principā jau notiek.

    prokuros ir vajadzīgs visās varās.
    cits jautājums, no kurienes prokurors iegūst pierādījumus.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 16.52

    Par konkrēto gadījumu mūsu pozīcija sakrīt – mani nemulsina papīra saturs, bet gan reakcija uz to. Es absolūti nesaprotu, par ko vispār ir cepiens. Tas atrodas ārpus manas uztveres. Izskatās, ka Domburs iztaisās par lielāku muļķi un tautas mīlētāju, kā viņš patiesībā ir.

    Bet aicinājums tušēt informāciju (jebkādu, principā) tikai tādēļ, ka tas var kaitēt VD, manuprāt, ir amorāls. Tas man atgādina vienu vecu krievu multeni, kur katrs, kas nogalināja pūķi, pats pēc tam pārvērtās par to.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    a_oleinika > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 17.41

    Nu tad patiesībā mūsu domas sakrīt. Mani arī ļoti satrauc, ka slepenības kategorijas vairs nav kā tādas. Nu jau par vieglu tie dokumenti nonāk žurnālistu rokās.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 15.37

    V.D neiemieso absolūti labo – tam piekritīs lielākā daļa no vēlētājiem! Tomēr V.D. iemieso labāko, kas mums pašlaik ir pieejams!

    Neieteiktu pielīdzināt PLL Vienotībai – masveidīga brutāla zagšana no lobija tomēr ir jānošķir. Bet lobijs tā ir ierasta prakse augsti attīstītās valstīs. Vieni to var saukt par mīnusu, bet arī godkārība īstenībā ir pluss (Ēlerte, Štokenbergs, Kristovskis…), jo tādējādi šo godkārīgie cilvēki gribēs panākt ļoti lielu sabiedrības masu atbalstu. Godkārība => dzinulis pašapliecināties => sabiedrībai labvēlīgi lēmumi un risinājumi!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 16.39

    Nepiekrītu. Informācija, idejas un alternatīvas, kas cirkulē no viena kabineta uz otru nav uzskatāma par gala informāciju/faktu. Tušēt gala informāciju nav pieļaujami – tas tiesa, bet publicēt tabulas, kas ir izstrādes procesā ir nevēlami, jo rada lieku ažiotāžu un traucē. Tā vietā, lai Vilks varētu strādāt pie jaunā budžeta, viņam vairākas stundas dienā jāpavada intervijās un preses konferencēs, lai runāt par kaut ko, kas nav gala variants vai vismaz gala varianta projekts. Es pieļauji tikai vienu situāciju, kurā es varētu atbalstīt Dombura pieeju – ja tabulas kopsumma būtu tie paši 400 milj un tie iekļautu pensiju samazināšanu un PVN celšanu. Tas tikai nozīmētu, ka nav nekādas citas alternatīvas budžeta deficīta samazināšanai!!!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Bebrs > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 14.05

    Labi prokurori un “pētnieciskie” žurnālisti tiešām vajadzīgi visos laikos. Un tiem otrajiem drīkst būt arī ziņu avota noslēpums. Bet nu nekādi viņi nedrīkst manipulēt ar nepārbaudītu informāciju vai melnrakstiem, ko kāds klerks kaut kur kaut kad izvilcis no miskastes… Bet visvairāk mani Jānī Domburā kaitina, pat šokē forma kā viņš,piemēram,uzrunā absolūto balsu skaitu un 77000 plusiņus saņēmušo Valdi Dombrovski: tā vietā lai “nostātos miera stājā” vai vismaz ar cieņu uzklausītu, Domburs palaiž savu smiekliņu un vīpsnu, sak, visus mēs jūs zinām, visi jūs esat vienādi…
    Tāpēc, atvainojiet, palieku pie savām domām!

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Bebrs > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 12.16

    Arvien vairāk viļos Jānī Domburā. Viņš aizmirst, ka nav vairs Lietussargu revolūcijas laiks, kad resnajiem ruņčiem nebija Tautas atbalsta. Tagad situācija ir pilnīgi citāda, bet Domburs to izliekas neredzam, turpina tēlot prokuroru. Tātad: vai nu viņš mainīsies, vai arī es pārstāšu skatīties KNL.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 12.05

    -> štempels
    pazīstu pr uzņēmuma īpašnieku, kurš nemaz neslēpj faktu, ka krāj šādus mēslus. acīmredzot vajadzīga pat šī fakta publicitāte, lai būtu piedāvājums un pieprasījums.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 17.43

    Tad man mierīga sirds visām brīvdienām :)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 17.24

    Es neaicinu tušēt jebkādu, bet gan tādu, kas nav gala variants!

    Un izskatās, ka neviens nav aizdomājies, ka šāda informācijas nopludināšana ir ļoti riskanta. OK, case-by-case, bet ja Domburs tik viegli tiek pie sarakstes ar SVF un EK, tad, kur ir izslēgts, ka tādi paši ierēdnīši nefaksē uz Maskavu NATO kara stratēģijas?

    Vēl es teiktu, ka budžeta jautājums ir VD politiskā atbildība – ja viņš klusē, bet gala rezultātā vilks paēdis un kaza dzīva, tad kaut vai sūta uz SVF alternatīvas 3 miljardu apmērā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 12.16


    kāds žurnalists reiz rakstīja, ka šādas “kakas” piesūta uz pastkasti visai anonīmi ļauti. tā kā žurnālistu informācijas avotu lielā mērā sargā likums, žurnālistiem ir iespēja nohaltūrēt un izmantot nepārbaudītu materiālu.

    ja kāds nezināmais uz reāla papīra bāzes uztaisa sev vēlamus papildinājumus, papīra reālie autori tā kā tā klusē, jo arī oriģināls nav paredzēts publiskošanai.
    viltojuma autori panākuši savu, bet žurnālists parādījis sevi kā ļoti kompetentu un “ar pareizajiem galiem”, kā arī tādu, kuram būtu jāuzticās citiem kompromāta turētājiem.

    bet scenāriji, protams, iespējami visdažādākie…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Sējējs > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 10.14

    Mistiskie,neviena neapstiprinātie “signāli no vēstniecībām”,VL “čečenu lieta”,Kristovska e-pasts,Čigānes “lakatine” un citas jaukas,smirdīgas lietiņas taču kāds no kaut kurienes izvelk.Kāds tādus mēslus krāj un sāk kustināt vajadzīgajā brīdī,un kāds arī nosaka – šis ir tieši tas vajadzīgais brīdis.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ~ar rozā lentīti~ 05.11.2010. 09.54

    viņu jau pragmātiskās un savā ziņā pat garlaicīgās Dombrovska atbildes neinteresē..no tām šovu neiztaisīsi..manuprāt tās tabuliņas ir no tās pašas miskastes izvilktas no kurienes Kristovska sarakste..un tad komentēt komentēt un komentēt…visiem kam nav slinkums, interneta neredzamās frontes mūžigajiem cīnītājiem ar neko neizsakošiem nikiem kas mainās katru dienu , politologiem ” Daukštiem” , domas gigantiem Zalāniem un bajānistiem Urbanovičiem ..un kur nu vēl buldozeri, kampēji un Gunčas Bērziņi..

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

kriksis_ 05.11.2010. 09.38

Ja koalīciju veidotu PLL+SC+VL+ZZS mums būtu bezdeficīta budžets? Cik atceros tad Aivaram bija plāns kā vispār neatdod aizdevumu..:))Es gan labāk lljautu Dombrovska valdībai kaut mēnesi nostrādāt un tad sākt vērtēt.. Dombura zīmītes izklausās pēc lētas tautas tracināšanas…

+33
-1
Atbildēt

5

    austrisv > kriksis_ 05.11.2010. 13.25

    Betij, es skatos TV3 ziņas un arī tur jau sāk parādīties kaitinoši izteikumi- it kā sensāciju garā, piesakot ziņu tematus!
    Ar vārdu sakot, žurnālistu ir daudz, bet tiešām žurnālisti ar “lielo burtu”- maz. Tas laikam personības jautājums, jo tiešām visu var pasniegt kā tik žurnālists vēlas!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > kriksis_ 05.11.2010. 13.21

    Betij, es jau sen vairs neskatos J. Domburu- nav interesanti!
    Viņa raidījums stagnē, nav nekā jauna tik ilgus gadus!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > kriksis_ 05.11.2010. 12.36


    man jau arī gribās teikt bezpesoniski “žurnālisti”, jo LV profesionāļu šajā jomā ir nu gaužām maz. neesmu saistīts ar šo jomu, bet nu raudāt gribas, kad jādzird kārtējo “tautas aizstāvi”. ieņem galvā domu, ka iegūs lielu popularitāti ar lecīgu izmeklētāja toni. bēdīgi, ka tik daudzi iet vecās paaudzes pavadā, kura pieprasa stingro roku. tad nu sanāk, ka intervējamais a`priori ir kaut ko jau nogrēkojies un tiek tirpināts kā mazs zēns/meitene.

    un kad nu uzrodas kāds, kas šādu žurnālistu noliek pie vietas, iestājas stupors. nav pat sagatovojušies uz normālu pretreakciju, tik ļoti pieraduši, ka var pilnīgi visiem bez iemesla braukt augumā.
    tas ir nogurdinoši.

    šī iemesla dēļ drukātu mēdiju tomēr vieglāk uztvert.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > kriksis_ 05.11.2010. 11.19

    Jā, Bet. Tikai kāpēc tik bezpersoniski “žurnālisti”? Ir konkrēti vārdi – kā kuru reizi – šoreiz – Jānis Domburs, vakar – Lato Lapsa, citu dienu kāds cits.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > kriksis_ 05.11.2010. 10.13

    Pareizi jau valdība dara, ka nedod neapstiprinātu informāciju žurnālistiem kamēr vēl tie ir tikai priekšlikumi!
    Re, kādu ažiotāžu iztaisīja ap ministru posteņiem Vienotībā, kamēr ZZS tos pašus posteņus sadalīja aiz kulisēm!
    Žurnālistiem trūkst ko apspriest un tad nu ir neapmierināti, jo nav ēsmas ko zelēt!!! Tā tik uz priekšu!
    Žurnālisti priekšlaicīgi tracina tautu un tas jau kļūst par paradumu!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 05.11.2010. 09.48

Kur ir palikusi žurnālistu profesionālā sirdsapziņa? Vai nav bijušas gana aplaušanās ar “viena tante teica” pēdējā mēneša laikā? Vai nav jums skaidrs mīļie žurnālisti ka ar jums manipulē – un jūs ļoti labi zināt kuri spēki manipulē.

Kāds ir dokumenta avots? Kāds ir tā statuss? Kāda ir tā skartā tēma? Ja “visi iespējamie budžeta samazinājumi”, tad ir skaidrs, ka jā, tur tiks minētas arī tabū tēmas. Ja nemaldos, paši SVF uzstāj uz pensiju neaiztikšanu. Vienīgais papīrs, kas uzliek saistības, ir vienošanās memorands. To valdība parakstīs tikai PĒC budžeta veidošanas.

SVF neprasa vairāk par 6% (un iespējams pat ir gatavi pusprocenta robežās atlaist, piem. 6.5%). ZZS nekad nepieļaus lielāku griešanu, pati Vienotība arī nē.

Piegriezusies šī histērija. Žurnālisti, lūdzu savācieties. Nevar tā mētāties ar idejām, dzirdētām baumām un no konteksta izrautiem dokumentiem.

+34
-4
Atbildēt

4

    disassociative > andrisskrastins 05.11.2010. 11.10

    Paskatīsimies pēc budžeta pieņemšanas, kāda būs reālā situācija un tad runāsim. Šaubos, vai Domburs ir PLL vai SC ieliktenis LTV. Drīzāk tiešām ir kādi sabiedrībai nezināmi plāni, kas var tikt realizēti. Godīgi sakot, ir smagi piegriezies, ka par katru lietu un ziņu, kas kaut cik skar negatīvi svēto Vienotību, uzreiz ir viens spriedums – politiska provokācija vai politisks spiediens.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    gunasniedzina > andrisskrastins 05.11.2010. 16.35

    “(un iespējams pat ir gatavi pusprocenta robežās atlaist, piem. 6.5%).”

    Par SVF nezinu, bet paši sev to nevaram atlaist. Inflācijas drauds jau ir skaidri redzams, un pat pie 6% deficīta varam piedzīvot to, ka inflācija apēdīs visu, ko esam smagi sasnieguši.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ciparsone > andrisskrastins 05.11.2010. 13.18

    Domburam nav ar ko raidlaiku aizpildīt tāpēc nākas iztikt ar nopludinātu dokumentu apspriešanu apšaubāmu ekspertu pulciņā, ar vizionāru, stratēģi un domnieku Ķīli priekšgalā. Un abiem jau no tā vien spiediens saceļas, ka nav uzaicināti sarunās ar SVF.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > andrisskrastins 05.11.2010. 13.30

    Ķīlis manuprāt, iedomājas sevi par ekspertu visās jomās un labprāt pagrozās TV kameru priekšā, jo tā, acīmredzot, var saņemt labāku atalgojumu!
    Es personiski netaisos vairs ne parko satrakoties pirms vēl lēmums nav pieņemts un arī pēc tam ne, jo būs grūti un kaut kādi materiālie zaudējumi katram būs- tas nu ir pilnīgi skaidrs
    Bet, vienmēr atcerēšos, kam man par to jāpateicas, ka būs arvien grūtāk, jo valsts tika izlaupīta tieši treknajos gados, pie tam Kalvīšlaikā visvairāk izšeptējot uzkrāto soc budžetu(800milj apmērā).

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu