Draugu nav • IR.lv

Draugu nav

9
Helmūts Kols. Foto — Imageforum/LETA

Vācijas apvienošanās pirms 20 gadiem varēja arī nenotikt – liecina dokumenti, kam beidzot noņemts slepenības statuss. Izrādās, Rietumvācijas sabiedrotie patiesībā bija pret apvienošanos, un lūzumu izdevās panākt, tikai «nopērkot» krievus – Kremlim steidzami vajadzēja miljardiem konvertējamas valūtas. Stenogrammas un citi dokumenti tagad palīdz labāk saprast, kādas politiskas spēles īstenoja lielvaras dramatiskajā laikā pēc Berlīnes mūra krišanas

Sešas nedēļas pirms Berlīnes mūra krišanas Kremlī satikās divi cilvēki ar bagātām biogrāfijām. Viena bija britu premjere Mārgareta Tečere, tobrīd 63 gadus veca. Pārtikas veikalnieka meita no Anglijas vidienes. Viņa, jauna ķīmiķe, bija viena no komandas, kas izgudroja mīksto saldējumu. Apprecējās, izstudēja jurisprudenci, iesaistījās politikā un kļuva par Dzelzs lēdiju. 

Namatēvs bija Mihails Gorbačovs, sešus gadus jaunāks. Viņa saknes ir Krievijas dienvidos, kur pats jaunībā strādāja par kombainieri, tad iesaistījās politikā un kāpa augšup par kompartijas kāpnēm. Tagad viņš bija partijas ģenerālsekretārs un Kremļa vadītājs.

Abiem politiķiem bija savas atmiņas par karu ar Vāciju. Nacistu Luftwaffe Tečeres dzimto pilsētu bombardēja vismaz 20 reižu. Skolniece Mārgareta mājasdarbus pildīja, paslēpusies zem galda. Savukārt Gorbačovs nekad neaizmirsīšot, kā vācu okupanti pratināja viņa vecmammu, arī runas par masu slepkavībām un stalli, kurā bija jāslēpjas ģimenei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu