Zaļo triumfs • IR.lv

Zaļo triumfs

4
Anita Brauna

Par siltumu mazāk maksās galvenokārt tajās pilsētās, kur kurināšanai izmanto šķeldu

Siltuma cenu kāpums un lieli parādi ir šā rudens apkures sezonas skaļākās iezīmes. Taču ir vēl viena izteikta, bet mazāk pamanīta tendence – zemāki siltuma rēķini ir tajās pilsētās, kur apkurei izmanto «zaļo» kurināmo.

Atšķirība ir milzīga – Cēsīs un Ķegumā apkures rēķini iedzīvotājiem būs par 80% lielāki nekā Balvos, kur, pēc Latvijas Siltum­uzņēmumu asociācijas (LSUA) un žurnāla Ir apkopotajiem datiem, pašlaik saražo valstī lētāko siltumu.

Kurināmā cenas aug
Salīdzinot ar pagājušo sezonu, gāzes cenas cēlušās par aptuveni 30%, liekot augt siltuma tarifiem lielākajā daļā Latvijas mājokļu. Pēc Latvijas Pašvaldību savienības datiem, ar gāzi tiek apkurinātas divas trešdaļas dzīvojamo māju. Dažviet cenas cēluši arī šķeldas piegādātāji, piemēram, Rīgas siltums teic, ka arī tā iepirktā šķelda sadārdzinājusies par 30%. Latvijas biomasas asociācijas vadītājs Didzis Palejs gan saka – «nekas neliecina, ka šķeldas cena būtu augstāka nekā pagājušajā gadā», palielinājusies vienīgi malkas cena, ko ietekmējis papīrmalkas cenu kāpums un pērnajā bargajā ziemā iztukšotie mājsaimniecību malkas krājumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu