Valūtu virpulī • IR.lv

Valūtu virpulī

4
Pauls Raudseps

Pasaules ekonomika vēl joprojām nav atguvusi līdzsvaru

Aizdevēji parasti cer par aizdoto naudu saņemt samaksu, tāpēc bankas par kredītiem prasa procentus un par noguldījumiem tos maksā. Taču oktobra pēdējā pirmdienā investori bija gatavi piemaksāt, lai viņiem būtu iespēja aizdot ASV valdībai naudu.

Kopš deviņdesmitajiem gadiem ASV valdība ir pārdevusi sevišķas obligācijas, kuras sauc par Treasury Inflation Protected Securities jeb TIPS. Tās garantē, ka dzēšanas brīdī to vērtība būs pieaugusi atbilstoši inflācijas pieaugumam. Parasti investori inflācijas procentiem pa virsu prasa vēl pāris procentu, lai par aizdoto naudu kaut ko reāli arī nopelnītu. 2010.gada beigās pirmo reizi ir parādījušies investori, kuriem ir tik lielas bažas par dolāra vērtības samazināšanos, ka ir gatavi zaudēt pusprocentu no TIPS ieguldītās naudas, lai tikai viņiem būtu garantija, ka pārējais ieguldījums piecu gadu laikā nezaudēs savu pirktspēju.

Bet, ja daži investori dzīvo nāves bailēs no inflācijas, citi ir izmisuši par nespēju atrast ieguldījumus ar, viņuprāt, pienācīgu ienesīgumu. ASV desmitgadīgo obligāciju likmes ir zemākajā līmenī, kādā tās jebkad ir bijušas, Rietumu ekonomikas stagnē, un investori skatās uz jaunattīstības valstīm kā vietu, kur varētu turpināt pelnīt kā treknajos gados pirms finanšu krīzes. Oktobra sākumā Meksika izlaida obligācijas, kuru dzēšanas datums ir 2110. gads, un atradās ieguldītāji, kuri bija gatavi tās iegādāties par 6,1% gadā. (Salīdzinājumam – Grieķijas desmitgadīgās obligācijas patlaban maksā gandrīz 9,5%.) Meksikas prezidents Felipe Kalderons priecājās, ka simtgadu obligāciju veiksmīgā pārdošana norāda uz investoru «pārliecību, ka Meksika arī nākotnē būs dzīvotspējīga valsts».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu