Kas visu izteic bez mēles • IR.lv

Kas visu izteic bez mēles

3
Apple iPad
Pauls Bankovskis

Trīs vīri atver maciņus un ķeras pie elektronisko grāmatu lasīšanas. Grūti paredzēt, cik būs sekotāju un kādas jau pēc pāris gadiem izskatīsies lasīšanas ierīces. Mobilo tālruņu evolūcija pēdējo 20 gadu laikā ir pamācošs piemērs

Par to, ka elektroniskās grāmatas varētu sākt konkurēt ar papīra grāmatām vai pavisam tās pazudināt, runā jau vismaz gadus piecpadsmit. Kopš brīža, kad internetam pieslēgts dators ir kļuvis ne vien par ierastu ikdienu, bet, kā uzskata, piemēram, Somijā, pat par daļu no mūsu cilvēktiesībām, elektronisko grāmatu vilinājums un bieds ir tikai pieņēmies spēkā.

Revolūciju šajā jomā izraisīja grāmatu un citu preču tirgotāji internetā Amazon. 2007.gada rudenī uzņēmums laida klajā ierīci Kindle. Grāmatu lasīšanu acij tīkamu tajā padarīja izmantotā e-papīra tehnoloģija, kas gan ir sastopama arī citās, mazāk veiksmīgās ierīcēs, – šāds ekrāns gaismu neizstaro, tikai atstaro – tāpat kā papīra lapa, līdz ar to nenogurdina redzi. Šā iemesla dēļ Kindle, tieši tāpat kā papīra grāmata, nav lasāma tumsā. Taču patiesais Kindle veiksmes noslēpums droši vien bija sasaiste ar Amazon grāmatnīcu, ļaujot laiku no norēķināšanās par grāmatu līdz tās lasīšanai saīsināt līdz dažiem acumirkļiem. Šāgada jūlijā Amazon paziņoja, ka elektronisko grāmatu pārdošana ir pārsniegusi papīra grāmatu tirdzniecības apjomus.

Par būtisku soli e-grāmatu popularitātē kļuva arī uzņēmuma Apple radītā planšetdatora iPad parādīšanās šāgada aprīlī. Tas bija jau otrais Apple mēģinājums radīt planšetdatoru – 1993.gadā izveidotais NewtonMessage Pad 100 izrādījās nelaikā dzimis bērns. Uz dzidri spožā iPad ekrāna labi izskatās itin viss – sākot ar grāmatām un beidzot ar filmām vai interaktīvām spēlēm. Ja vien ekrānā nespīd spoža saule.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu