Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7

Nedēļas notikumi pasaulē

 

Nobela Miera prēmiju ieguvis ķīniešu rakstnieks un tiesību aktīvists Liu Sjaobo. Nobela komitejas izvēle sadusmojusi Ķīnu – tā nekavējoties brīdināja, ka cietīs Pekinas un Oslo attiecības. 54 gadus vecais aktīvists pašlaik atrodas ieslodzījumā par dalību petīcijas Harta 08 izveidē, kurā izteikts aicinājums uz vērienīgām politiskajām reformām Ķīnā. Liu bija nozīmīga loma ķīniešu studentu kustībā, kas aicināja uz demokrātiskām reformām un ko vardarbīgi apspieda Ķīnas varasiestādes. Aktīvistu centienu kulminācija tika sasniegta Tjaņaņmiņa laukuma slaktiņā 1989.gadā. Disidents vairākkārt ticis aizturēts, bet pagājušā gada decembrī viņam tika piespriests 11 gadu cietumsods apsūdzībās par varas gāšanas mēģinājumu. Savukārt Nobela prēmija literatūrā šogad piešķirta peruāņu rakstniekam Mario Vargasam Ljosam.

Pēc svētdien notikušajām Kirgizstānas vēlēšanām piecas parlamentā iekļuvušās partijas, ieskaitot ar gāzto prezidentu Kurmanbeku Bakijevu saistīto partiju Ata-Žurt, sākušas sarunas par koalīcijas veidošanu. Kirgizstānas prezidente Roza Otunbajeva vēlēšanas nodēvēja par robežzīmi valsts vētrainajā vēsturē, tikmēr mediji vēsta, ka rezultāti amatpersonas noveduši šoka stāvoklī un Ata-Žurt uzvara bijusi trieciens pagaidu valdībai, kas nāca pie varas aprīlī pēc Bakijeva gāšanas. Vēlēšanas notika saskaņā ar jūnijā pieņemto jauno konstitūciju, kas paredz, ka pēc vēlēšanām Kirgizstāna kļūs par parlamentāru republiku.
Afganistānas prezidents Hamids Karzai apstiprinājis, ka «jau labu laiku» notiek neoficiālas sarunas ar talibiem cerībā pielikt punktu deviņus gadus ilgušajam karam. «Norit nevis oficiāla saziņa ar talibiem ar noteiktu adresi, bet drīzāk gan personiski kontakti,» prezidents apstiprināja intervijā CNN.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu