Apmācies nav pelēks! • IR.lv

Apmācies nav pelēks!

2
Toms Bricis laika prognozi cenšas piedāvāt arī kā izklaidi — līdz šim viņu vairāk pazina radio klausītāji, bet kopš septembra nogales arī LTV skatītāji. Foto — Jānis Saliņš, Raitis Plauks, F64
Anda Burve-Rozīte

Sinoptiķi Rasma Kleinberga un Toms Bricis stāsta, kāda bija laika prognozēšanas sistēma pirms 50 gadiem un kā mainījusies tagad. Vai Rasmas kundze spētu prognozēt laiku ar Tomam pieejamajām tehnoloģijām un viņš – ar instrumentiem, kādus sinoptiķe izmantoja pirms trīsdesmit, četrdesmit gadiem?

Nu gan tuvākajās dienās snigs bez jautājumiem,- tviterī šīs nedēļas vidū ierakstījis sinoptiķis Toms Bricis, liekot visiem interesentiem, kuri viņa ierakstiem seko, saviebties. Toms ir divdesmit četrus gadus vecs Latvijas laika apstākļu guru, kura laika prognozes Latvijas radio un kopš septembra nogales – arī televīzijā izraisa gan interesi, gan smaidu. Katru rītu viņš ceļas pussešos, lai analizētu laika apstākļu kartes un savus secinājumus prot aizraujoši izklāstīt klausītājiem un skatītājiem.

Kaut arī Toms par meteoroloģiju ieinteresējās vēl pirms iemācījās kārtīgi rakstīt, vidusskolas laikā no angļu valodas iztulkoja meteoroloģijas enciklopēdiju un viņa bakalaura darbs Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē bija ievērības cienīgs pētījums, iespējams, viņš apjuktu, ja ieraudzītu šifrētās telegrammas, pēc kurām laika prognozi vēl pirms Toma dzimšanas noteica populārākā Latvijas sinoptiķe Rasma Kleinberga.

Kamēr mēs septembra sēņu trakumā ausījāmies laika ziņu prognozi nedēļas nogalei, bet tagad ar bažām gaidām solīto ļoti auksto ziemu, abi sinoptiķi par to smaida. Žurnālistu izteiktajās laika prognozēs viņi paši pārlieku nopietni neklausās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu